Mediafax.biz Exclusiv

Efervescenţă pe piaţa hotelurilor de lux din Transilvania: cinci noi unităţi au fost inaugurate în plină criză

Efervescenţă pe piaţa hotelurilor de lux din Transilvania: cinci noi unităţi au fost inaugurate în plină criză

Autor: Laurentiu Cotu

29.04.2011, 11:35 171

Primele oraşetransilvănene, unde au apărut în recesiune hoteluri de lux, suntCluj-Napoca, Sibiu, Sighişoara, Bistriţa şi Târgu-Mureş. Unuldintre noile hoteluri de cinci stele din Transilvania esteBinderBubi din Sighişoara, controlat de omul de afaceri GheorgheCălburean, proprietarul firmei de foraj petrolier Dafora Mediaş.Hotelul BinderBubi a fost inaugurat în 2009 şi este construit pe osuprafaţă de 5.000 mp, are 52 de camere, 3 săli de conferinţă, 2restaurante şi un SPA.

Pe lângă hotelul de la Sighişoara, Călbureanmai are în portofoliu alte două unităţi hoteliere, o pensiune şi unmotel. Valoarea investiţiei în realizarea hotelului BinderBubi nu afost făcută publică.

Potrivit managerului Florin Iacob, careadministrează unitatea din Sighişoara, numărul de turişti pe carei-a primit hotelul anul trecut a fost în scădere cu 30-40%,resimţindu-se un regres faţă de anul anterior. El a mai precizat cămajoritatea clienţilor care se cazează la hotel, unde o camerăstandard costă 290 de lei pe noapte, sunt străini.

O altă investiţie pe piaţa hotelurilor delux din Transilvania a fost realizată de omul de afaceri NicolaeMinea din Sibiu. Minea a investit 25 mil. euro în afiliereahotelului Palace Resort & Spa la lanţul hotelier internaţionalHilton. În hotelul sibian de cinci stele se cazează atât oameni deafaceri, din care 15% sunt străini, dar şi turişti, unitatea având115 camere. Cazarea contribuie cu 44% la cifra de afaceri totală ahotelului, în timp ce segmentul de food & beverage aduce 56%,potrivit reprezentanţilor unităţii hoteliere din Sibiu.Hilton Sibiu operează dinluna iulie 2009 sub brandul de cinci stele al lanţuluiinternaţional Hilton.

Anul trecut era estimată o cifrăde afaceri de 5 mil. euro pentru Hilton Sibiu, reprezentanţiihotelului neprecizând însă care au fost rezultatelefinale.

Anul trecut şi omul de afaceriSorin Dan a finalizat o investiţie de circa 6 mil. euro înconstrucţia unui nou corp în incinta hotelului City Plaza din Cluj,clădire cotată la cinci stele.Suprafaţa construită este de 5.600 mp, iarunitatea include 44 de camere, 3 restaurante, un centru de relaxareSPA şi un centru de conferinţe multifuncţional cu 250 delocuri.

Anul trecut compania TransilvaniaDevelopment (controlată de Sorin Dan), care administreazăhotelurile City Plaza şi City Central din Cluj-Napoca, estima ocifră de afaceri totală de 2,5 mil. euro pentru cele douăhoteluri.

Investiţie italiană laCluj

Totodată, în acest an la Clujeste anunţată finalizarea unui nou hotel de cinci stele.

Compania Grand Hotel, controlatăde omul de afaceri italian Antonio Batani, proprietarul a 11hoteluri de lux pe coasta adriatică, va deschide în iunie laCluj-Napoca Grand Hotel Italia, în urma unei investiţii totale decirca 22 mil. euro.

Grand Hotel Italia devine astfelcea de-a treia unitate hotelieră din Cluj-Napoca cotată la cincistele după Opera Plaza (hotel aflat în proprietatea fraţilorOctavian şi Călin Buzoianu) şi City Plaza (controlat de omul deafaceri clujean Sorin Dan).

Hotelul se va întinde pe osuprafaţă de peste 30.000 mp şi va dispune de 180 decamere.

Grand Hotel Italia dinCluj-Napoca face parte din Select Hotels Group deţinut de familiaBatani, fiind totodată cea de-a treia unitate de cinci stele dinlanţul hotelier italian, care mai cuprinde hoteluri de trei şipatru stele.

"Credem că Grand Hotel Italia varealiza în primele luni de funcţionare un grad de ocupare de 40-60%şi estimăm pentru primul an o cifră de afaceri cuprinsă între 8-9mil. euro", a precizat Simion Prunean, care deţine 5% din acţiunilecompaniei Grand Hotel, dezvoltatorul Grand Hotel Italia.

Fost hotel al lui Goschy,transformat

În luna martie a acestui an,familia Vlas a anunţat finalizarea primului hotel de cinci steledin Târgu-Mureş, în urma unei investiţii de 7 mil. euro.Hotelul Plaza V dinTârgu-Mureş are 80 de camere clasificate la 4 şi 5stele.

Compania Voiajor, deţinută de familia Vlas,a achiziţionat la finele anului 2009 hotelul Transilvania de laJosef Goschy, proprietarul lanţului Unita Turism, pentru circa 1,7milioane de euro. În urma renovării hotelul are două corpuri, unulcu 50 de camere clasificate la 4 stele, iar celălalt cu 30 decamere de 5 stele.

"Fondurile necesare investiţiei au provenitdin vânzarea cu câţiva ani în urmă a unui teren de 6 hectare,situat la ieşirea din Târgu Mureş spre Bucureşti cu 14 milioane deeuro", au declarat recent reprezentanţii hotelului.

Ca un element distinctiv, fiecare cameră dinnoul hotel este diferită de celelalte ca formă, culoare şimobilier. Unitatea are şi un centru SPA, restaurante şi patru sălide conferinţe, care cumulează aproape 400 de locuri.

În primul trimestru al acestui an Radu Chifaşi Petru Rus, cu afaceri preponderent în domeniul jocurilor denoroc, au inaugurat hotelul de cinci stele Metropolis din Bistriţa,în urma unei investiţii de 12 mil. euro.

Hotelul Metropolis a fost ridicat pe osuprafaţă de 11.500 mp, are 57 de camere (structurate pecategoriile single, double şi apartament), un restaurant cu ocapacitate de 200 de locuri (capacitatea putând fi extinsă până la450 de locuri) şi 2 săli de conferinţe, care însumează 250 delocuri.Pentruprimul an de funcţionare hotelul Metropolis mizează pe un gradmediu de ocupare de 40-50% şi o cifră de afaceri de 600.000 deeuro.

"Turismul românesc resimte dinplin perioada de recesiune prin scăderea valorii principalilorindicatori de rentabilitate, aspect care se datorează în primulrând diminuării continue a consumatorilor de serviciihoteliere.Pede altă parte, lupta între operatorii din piaţă are ca rezultatreducerile substanţiale ale tarifelor de cazare. Sperăm ca trendulpieţei hoteliere în 2012 să fie unul ascendent", a declarat AndradaBălan, sales & marketing manager al hoteluluiMetropolis.

Potrivit reprezentanţilorMetropolis, targetul hotelului din Bistriţa este reprezentat declienţi care provin din piaţa de business/corporate, piaţa deevenimente şi conferinţe, turismul pentru sănătate, servicii pentrusportivi, turişti ocazionali sau cei care vin pentru odihnă şirelaxare.

"În prezent hotelul Metropolis seaflă în perioada de soft opening, astfel că tarifele practicateîncep de la 46 euro pentru o cameră single şi ajung până la 150 deeuro pentru un apartament. Aceste tarife sunt brute şi includ miculdejun precum şi accesul la sala de fitness, saună sau jacuzzi", amai spus Andrada Bălan.

Proiectul primului hotel de cincistele din Bistriţa a fost demarat în luna mai a anului trecut, iarlucrările de construcţie au durat 9 luni, investiţia fiindrealizată din fonduri proprii. Dezvoltatorul poiectului esteMetropolis Grup, iar antreprenorul general Phoenix Construct,ambele companii făcând parte dintr-un grup de 9 firme cu activităţiîn domeniul jocurilor de noroc, construcţii sau entertainment,controlate de Radu Chifa şi Petru Rus.

Pe piaţa românească sunt aproape3.600 de camere în hotelurile de cinci stele, adică în jur de 3%din numărul de camere existente în toate unităţile de cazare dinţară, cele mai multe camere cu numărul maxim de stele fiindprezente în Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO