Mediafax.biz Exclusiv

EnergoBit se gândeşte cum să-şi dezvolte afacerea: „Avem oferte de la investitori care ar putea intra în joint-venture sau parteneriate“

EnergoBit se gândeşte cum să-şi dezvolte afacerea: „Avem oferte de la investitori care ar putea intra în joint-venture sau parteneriate“

Autor: Laurentiu Cotu

14.03.2012, 19:20 226

"Există un interes crescut din partea a numeroşi investitori privaţi în vederea dezvoltării unor parteneriate cu EnergoBit. O parte dintre aceste parteneriate ar putea să se concretizeze încă din acest an. Asta înseamnă că aceşti investitori vor intra în joint-venture sau parteneriate cu acţionariatul EnergoBit şi vor aduce capital pentru proiectele existente", a declarat pentru ZF Transilvania Péter Pál, vicepreşedinte executiv şi unul dintre acţionarii EnergoBit, fără să ofere mai multe informaţii despre viitoarele parteneriate.

"Acesta a fost modelul de dezvoltare şi până acum, când am dezvoltat parteneriate atât cu instituţii financiare precum BERD, cât şi cu firme de specialitate ca Schréder Group, Tesar sau Tavrida", a completat Péter Pál.

Ce face EnergoBit

În prezent, acţionarii EnergoBit sunt Péter Pál, Gadola Ştefan şi Socea Ioan, care deţin fiecare funcţia de vicepreşedinte executiv. În 21 de ani clujenii au dezvoltat grupul de firme EnergoBit care a ajuns să se bată de la egal la egal cu toţi greii internaţionali din piaţa echipamentelor energetice.

Potrivit vicepreşedintelui executiv al EnergoBit, valoarea totală a investiţiilor aflate în derulare plus cele care urmează să fie demarate se ridică în prezent la 80 mil. euro.

EnergoBit se ocupă de proiectarea şi realizarea lucrărilor electrice ale parcului de 600 MW, aproape cât un reactor al centralei de la Cernavodă, pe care cehii de la CEZ îl fac în două localităţi dobrogene, Fântânele şi Cogealac.

Investiţia totală în parcul eolian dezvoltat de CEZ este de 1,1 miliarde de euro.

EnergoBit a identificat această oportunitate şi dincolo de CEZ mai are în portofoliu şi colaborări cu Petrom, ButanGas sau Energias de Portugal, companii care investesc sute de milioane de euro în energia verde.

Partea de energie verde a ajuns să reprezinte circa 20% din valoarea afacerilor înregistrate de EnergoBit.

Dincolo de parcurile eoliene, EnergoBit este interesat şi de proiectele de eficienţă energetică, grupul semnând anul trecut un contract de împrumut cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) în valoare de 10 mil. euro. Aceste proiecte se derulează în colaborare cu municipalităţi, dar şi cu companii private.

"În ceea ce priveşte investiţiile în derulare, construim o fabrică de transformatoare electrice în ulei în parcul industrial Tetarom I din Cluj, care estimăm că va funcţiona din toamnă. Investiţia în această fabrică se ridică la circa 3 mil. euro şi este finanţată din fonduri proprii", a precizat Pál. Conducerea companiei spune că, iniţial, investiţia în fabrica de transformatoare electrice în ulei trebuia să se realizeze din fonduri europene, însă proiectul nu a fost selectat pentru finanţare. Investiţia prevede angajarea a 40-50 de oameni odată cu demararea producţiei.

"Dacă nu aşteptam după fondurile europene, eram deja în producţie şi vindeam pe piaţă. Din toamnă vom dezvolta în această fabrică produse proprii", a precizat acţionarul EnergoBit.

Transformatoarele de mare tensiune se produc în prezent la fabrica Retrasib dinSibiuşi la Electroputere Craiova.

Continuă investiţiile

Totodată, EnergoBit şi-a planificat pentru anii viitori o investiţie de 10 mil. euro în extinderea capacităţii de producţie a fabricii din Jibou, judeţul Sălaj.În 2009 compania a mai investit 1 mil. euro în creşterea capacităţii de producţie a unităţii din Jibou, unde se fabrică în prezent posturi de transformare.

Grupul Energobit număra anul trecut circa 800 de oameni, din care peste 200 ingineri de specialitate, în condiţiile în care în 2011 au fost recrutate 60 de persoane.

Anual, Energobit angajează între 50 şi 100 de oameni, în funcţie de proiectele existente. Cifra de afaceri a grupului EnergoBit a ajuns anul trecut la 610 mil. lei (peste 140 milioane de euro), în creştere cu 20% faţă de anul anterior, iar profitul a înregistrat un plus de 10%.

Evoluţia pozitivă a afacerilor s-a datorat noilor proiecte câştigate de EnergoBit, dar şi dezvoltării portofoliului de servicii, odată cu achiziţionarea unei companii din domeniu.

Au făcut achiziţii

EnergoBit a preluat anul trecut compania ELM Electromontaj Cluj, specializată în lucrări de construcţii montaj în domeniul energetic, însă valoarea tranzacţiei nu a fost făcută publică.

ELM Electromontaj Cluj este specializată în reţele de distribuţie de înaltă şi foarte înaltă tensiune, reţele de medie şi joasă tensiune, instalaţii electrice de interior, reţele electrice de telecomunicaţii şi antene, lucrări electrice pentru căi ferate, construcţii de hidrocentrale de mici dimensiuni.

Totodată, compania produce şi livrează echipamente şi accesorii pentru linii electrice aeriene şi subterane, tablouri de distribuţie, prefabricate de beton pentru liniile electrice sau armături pentru fundaţii.

Grupul EnergoBit înglobează în prezent 16 companii, printre care cele mai importante sunt EnergoBit, antreprenor în instalaţii electrice şi servicii de inginerie specializate, EnergoBit Prod, producător de echipamente de distribuţie de medie şi joasă tensiune, Energolux, companie specializată în echipamente de iluminat interior şi scenic, EnergoBit Control Systems, companie de inginerie şi proiectare reţele electrice.

EnergoBit are sediul central înCluj-Napoca, filiale în Bucureşti,Bacău,Braşov,Craiova,Constanţaşi unităţi de producţie în Cluj şi Jibou.

Prima companie din grup, EnergoBit, a fost înfiinţată în anul 1990 de către trei foşti angajaţi ai Renel, care sunt şi acum asociaţi principali, Gadola Ştefan, Socea Ioan şi Péter Pál, deţinând fiecare funcţia de vicepreşedinte executiv.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO