Mediafax.biz Exclusiv

Erste: Listarea FP şi ofertele secundare din energie vor atrage investitori la bursă în acest an

Autor: Popescu Vlad

05.01.2011, 16:38 15

Oferta publică iniţială a Fondului Proprietatea (FP) ar ajuta larezolvarea a două probleme tipice pentru o piaţă emergentă,respectiv lichiditatea şi volumul, se arată într-o analiză a ErsteBank.

Listarea FP ar putea dubla rulajul mediu zilnic al bursei de laBucureşti, la 3,9 milioane euro, estimează analiştii grupuluiaustriac.

Erste anticipează că acţiunile FP vor fi tranzacţionate la unpreţ inferior cotaţiei presupuse de valoarea activelor, deoarecefondul este expus la riscul de ţară al României, circa 50% dinportofoliu este constituit din capital nelichid, nelistat la bursă,iar managementul companiei se confruntă încă cu "interferenţepolitice".

Pe lângă oferta publică a FP, Erste anticipează că piaţaromânească de capital va fi marcată în 2011 şi de flotarea unorpachete de acţiuni la companii importante deja listate. Ofertelepublice secundare ale Petrom (un pachet de 9,84%), Transelectricaşi Transgaz (15% fiecare) "ar trebui să crească interesul" pentrupiaţa românească.

Pe de altă parte, o ofertă publică iniţială a Romgaz ar putea"atrage atenţie negativă", deoarece companiei i s-a cerut săsprijine procesul de consolidare bugetară.

"Astfel ar putea rezulta un flux mai mare de ştiri negative în2011", notează Erste.

Analiştii băncii austriece se declară mai puţin optimişti înprivinţa acţiunilor companiilor de utilităţi, care sunt afectate încontinuare de impactul tarifelor reglementate.

"Transgaz ar trebui să raporteze rezultate mai slabe, cel puţinîn prima jumătate a anului, iar acţiunea este promovată încontinuare de dividendele substanţiale. Transelectrica are şansefoarte mari ca tarifele să evolueze pozitiv în final, ceea cerezultă într-o perspectivă bună pentru 2011 şi 2012", se arată înanaliză.

SIF-urile rămân atractive, ţinând cont de discount-urileridicate, în special dacă sunt raportate la valoarea de piaţă aunor deţineri importante din portofolii, cum ar fi acţiunile BRD,consideră analiştii Erste. Totuşi, listarea FP ar putea "eclipsa"SIF-urile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24