Mediafax.biz Exclusiv

Euromedic vinde opt clinici de dializă către competitorul Fresenius

Euromedic vinde opt clinici de dializă către competitorul Fresenius

Autor: Ioana David

21.01.2011, 11:23 189

"În România,divizia de servicii de dializă a Euromedic avea 1.100 de pacienţiîn 2009, care se vor adăuga celor 1.400 ai Fresenius", au spusrepezentanţii Fresenius, grup cu acţionariat german.

Prin această tranzacţie Euromedic iese de pepiaţa de dializă, unde activa cu brandul Nefromed, dar rămâne unjucător de top 10 în servicii medicale private, cu o reţea de şapteclinici.

La nivelul total de 485 mil. euro, cele optclinici din România ar putea fi evaluate la 55 mil. euro, acestafiind cea mai mare tranzacţie care vizează piaţa locală de dializă,un business dependent de stat. Statul decontează în întregimecheltuielile implicate de un pacient care necesită astfel detratament, într-un termen de 60 de zile, în condiţiile în caremedicamentele compensate spre exemplu se plătesc după mai bine de200 de zile.

În acest fel, serviciile de dializă audevenit atractive pentru firmele private, iar în ultimii ani auexistat investiţii semnificative în extindere.

Conform ultimelor date disponibile, în maianul trecut în România existau 113 centre de dializă, dintre care56 se aflau în mâinile operatorilor privaţi. Pe această nişă depiaţă se bat firme precum Fresenius, Avitum, InternationalHealthcare Services, Polisano, Renamed şi alţii. Spre comparaţie,în 1990 pe piaţa locală exista un singur centru de dializă încadrul Spitalului Carol Davila unde erau trataţi 100 depacienţi.

Deşi nişa serviciilor de dializăeste mai puţin vizibilă, deal-ul nu este primul de acest fel. Înurmă cu un an, cele două companii au bătut palma într-o tranzacţiesimilară, deosebirea fiind că atunci tranzacţia a fost numai local,viza două clinici, la Deva şi la Satu Mare, şi era conformestimărilor ZF de peste 6 mil. euro (pentru ambeleunităţi).

În mai Fresenius avea 12 centrede dializă, iar în 2009 a contabilizat o cifră de afaceri de 102,6mil. lei (24,4 mil. euro), în creştere cu 64% comparativ cu 2008,şi un profit brut de 5,9 mil. lei (1,4 mil. euro). În 2008 companiaa avut pierderi.

Pentru anul trecut, Fresenius îşibugetase un avans de 57% al afacerilor, pe fondul extinderii.Alexandru Ciolan este directorul general al Fresenius NephrocCareRomânia.

Numărul bolnavilor care au nevoie de servicii de dializă s-a ridicat anul trecut la peste 8.500, din caremai bine de 70% merg la privat.

În România, Euromedic, companie cu sediul laBudapesta, a fost mai vizibilă prin servicii de imagistică,activitatea de dializă fiind operate sub brandul Nefromed. Conformunor informaţii anterioare furnizate, pentru 2010 firma îşibugetase afaceri de 100 mil. lei (24 mil. euro) în 2010, încreştere cu 20% faţă de 2009. În ceea ce priveşte numărul deangajaţi, planul era să ajungă la 555 de oameni. La conducereacompaniei se află Anca Petca.

În comunicatul de presă care anunţatranzacţia internaţională se preciza că Euromedic a decis să seconcentreze pe investiţiile din celelalte domenii în careactivează.

Din acţionariatul Euromedic fac parteMerrill Lynch Global Private Equity, Ares Life Sciences (fond deinvestiţii ridicat de miliardarul Ernesto Bertarelli) şi MontaguPrivate Equity.

În 2008, Euromedic a investit într-unechipament PET/CT, care permite diagnosticarea în faze incipiente aafec ţiunilor oncologice, neurologice şi cardiace.

Pe piaţa generalistă de servicii medicaleprivate activează firme precum MedLife, Medicover, Centrul MedicalUnirea, Gral, Romar, Sanador, Medsana, dar şi alţii.

Pentru servicii medicale în mediul privat, românii scot dinbuzunar peste 400 mil. euro anual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO