Financiar

Cum au făcut bancherii restructurări pe seama statului: cel puţin 5% din angajaţi sunt în concediu de creştere a copilului

Autor: Adelina Mihai, Liviu Chiru

14.10.2010, 12:57 8

În bănci lucrează 47.000de femei, adică 70% din numărul total de angajaţi din acest sector.În cadrul Raiffeisen Bank, spre exemplu, 354 de salariate au intratîn concediu de maternitate în primele nouă luni ale anului, adică5,34% din efectivul total de salariaţi.

"Anul trecut, 380 desalariate au intrat în concediu de maternitate. Înlocui rile s-aufăcut preponderent intern, iar pentru ocuparea posturilor rămaselibere în urma concediilor de maternitate s-au făcut 80 derecrutări noi.Numărul concediilor dematernitate din bancă s-a dublat faţă de anii anteriori, iarcreşterea este evidentă după ianuarie 2009, odată cu modificarealegislaţiei", susţine Irina Kubinschi, Human Resources Director înRaiffeisen Bank. În prezent în cadrul acestei bănci lucrează 6.593de salariaţi, în scădere cu 294 de angajaţi faţă de dateleraportate la finele anului trecut. Companiile nu raportează înbilanţul financiar de la final de an date legate de personalulaflat în concedii de maternitate.

"Am angajat oameni pentru acompensa plecările şi concediile de maternitate. Am fost şi noiconfruntaţi cu o avalanşă de concedii de maternitate, ceea ceînseamnă că o parte din personal s-a redus temporar voluntar.Pentru companie este un lucru bun, pentru stat nu ştiu dacă este",admite şi conducătorul unei bănci din top zece. Băncile îşi reducastfel costurile cu angajaţii, întrucât posturile persoaneloraflate în concediu de creştere a copilului sunt suspendate dedrept. Indemnizaţia, care ajunge la 85% din media veniturilorrealizate în ultimele 12 luni de activitate, este suportată destat, iar angajatorul nu mai are niciun cost legat de respectivapersoană.

Legea spune că angajatulaflat în concediu de maternitate poate primi o indemnizaţie lunarăîn cuantum de 600 de lei sau poate alege acel procent de 85% dinmedia veniturilor din ultimul an, dar care să nu depăşească 4.000de lei.

250 de angajate de la BT auintrat în concediu de la începutul anului

În primele şase luni aleacestui an, aproximativ 200.000 de români au beneficiat de indemnizaţie pentru creşterea copilului, numărul fiind în creştere cu 8%faţă de perioada similară a anului trecut. Statul a cheltuit înaceastă perioadă peste 27 de milioane de euro pentru plata acestorindemnizaţii, valoarea unei indemnizaţii medii fiind de aproape 230de euro, potrivit statisticilor Ministerului Muncii. În cadrulBăncii Transilvania (BT), de exemplu, 250 de angajate au intrat înconcediu de maternitate de la începutul anului, număr similar cucel de anul trecut.

"Remarcăm o creştere anumărului concediilor de maternitate în cadrul băncii noastre.Strategia noastră constă în încercarea de a folosi cât mai eficientresursele disponibile, fie prin realocarea către ceilalţi colegi aresponsabilităţilor colegelor care beneficiază de conce dii dematernitate, fie prin înlocuirea temporară a acestora", susţineNevenca Doca, director executiv resurse umane în cadrul Băncii Transilvania.BT are peste 6.000 de angajaţi (dintre care 70%sunt femei), iar media de vârs tă a salariaţilor este de 33 de ani.Anul trecut BT avea 5.499 de angajaţi, potrivit datelorONRC.

La UniCredit, poziţiilerămase libere se acoperă intern

Numărul de concedii dematernitate a scăzut însă în cadrul UniCredit Ţiriac Bank, care aînregistrat o scădere a numărului de angajaţi care au intrat înconcediu de maternitate cu 22,5% în primele nouă luni ale acestuian prin comparaţie cu perioada similară a anului trecut, tendinţăcare va continua până la finele anului, spun reprezentanţiibăncii.

"Aproximativ 90% dinpoziţiile rămase vacante au fost reocupate, în principal prinmutări interne. În situaţiile în care poziţiile respective nu aufost acoperite din resurse interne, am apelat la recrutare externăpe perioade determinate până la întoarcerea titularului dinconcediul de maternitate", a spus Alina Drăgan, vicepreşedinteexecutiv al UniCredit Ţiriac Bank, în cadrul diviziei de resurseumane. În prezent, UniCredit Ţiriac are 3.020 de angajaţi. Anultrecut, banca avea 3.053 de angajaţi.

Bancherii merg cel mai multla cursuri prenatale

Angajaţii din bănci careurmează să fie părinţi sunt şi angajaţii care merg cel mai mult lacursuri prenatale şi postnatale. Camelia Cheţu, managerul centruluide servicii prenatale şi postnatale MotherHood Center, spune căaproape un sfert dintre cei care vin la cursurile organizate încadrul firmei sale provin din sectorul bancar.

"Am observat o creştere anumărului de angajaţi din bănci participanţi la cursuri, mai alesîn ultima vreme - aş spune că nu există o ediţie fără cel puţin 1-2 reprezentanţi din bănci. În perioada ianuarie- octombrie 2010,din 210 participanţi (deopotrivă bărbaţi şi femei), 24% din bărbaţilucrează în bănci", spune Cheţu. Printre principalii clienţi aiserviciilor oferite de compania sa se numără angajaţii din middleşi top management care lucrează în bănci, firme de leasing, încompaniile din Big Four, IT sau telecom.

"Ţinem o evidenţă foarteclară a atestatelor de puericultură emise pentru tătici, care aunişte beneficii legislative conform Legii 210/1999 privindconcediul de paternitate, primind un concediu de 10 zile liberelucrătoare, după ce li se nasc copiii, dacă fac dovada că auabsolvit un curs de puericultură", adaugă Cheţu.

Nu s-au grăbit curestructurarea

Numărul de angajaţi dinsistemul bancar a urcat rapid în perioada de expansiune a reţelelorteritoriale. La sfârşitul anului 2005, sistemul bancar angaja52.366 de persoane, la o reţea de 3.514 unităţi.În treiani, numărul de unităţi aproape s-a dublat, iar numărul angajaţilora urcat cu 37%.

Vârful de personal însistemul bancara fost înregistrat în noiembrie 2008, când erauînregistraţi 71.945 de salariaţi.

Deşi vânzările decredite s-au prăbuşit, iar bancherii se plâng constant că nu mai auclienţi care să le treacă pragul agenţiilor, numărul de angajaţi acoborât foarte greu. La jumătatea acestui an lucrau în sistemulbancar 67.151 de persoane, adică cu 6,6% mai puţine faţă de vârfuldin 2008.

Restructurările dinsectorul bancar nu au ţinut pasul cu cele din alte domenii, acestafiind un sector care a continuat chiar să facă creşteri salarialeîn acest an şi să acorde bonusuri de performanţă.

În acelaşi timp, numărulde unităţi a coborât chiar mai încet, cu mai puţin de 5%, de la6.544 de unităţi (vârful înregistrat la sfârşitul lui 2008) până la6.235 de unităţi la jumătatea acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24