Mediafax.biz Exclusiv

Grecii de la Alpha au trimis la Bucureşti 50 mil. euro pentru întărirea capitalului filialei locale

Grecii de la Alpha au trimis la Bucureşti 50 mil. euro pentru întărirea capitalului filialei locale

Autor: Liviu Chiru

07.07.2011, 18:25 1022

Alpha Bank, filiala locală a unuia dintregrupurile financiare elene de top, a primit în iunie o injecţie decapital masivă, de 50 de milioane de euro.

"Decizia acţionarilor de aefectua o nouă majorare de capital a avut loc în contextulstrategiei robuste şi prudenţiale a băncii, dar şi a încrederii înrevigorarea economiei româneşti în următoarea perioadă,reconfirmând angajamentul Grupului Alpha Bank pentru România",spune Sergiu Oprescu, preşedintele executiv al Alpha BankRomânia.

Majorarea de capital a venitchiar într-un moment în care capacitatea, dar şi disponibilitateagrupurilor elene de a-şi susţine subsidiarele din străinătate eraupuse sub semnul întrebării, având în vedere problema datorieipublice a Greciei, care le loveşte direct.

Oprescu spune că Alpha are osolvabilitate (unul dintre principalii indicatori de prudenţăurmăriţi de BNR, care măsoară adecvarea fondurilor proprii înfuncţie de riscurile asumate) peste media sistemului.Într-un raport recent,Fondul Monetar Internaţional arăta că la nivelul sistemuluisolvabilitatea medie era în martie de 14,75%. Nicio bancă nu coboracu indicatorul de solvabilitate sub 11%, în timp ce minimul cerutde BNR este de 10%.

Alpha este cea mai mare bancă locală cuacţionariat elen, situându-se la sfârşitul anului trecut pe loculşase în sistem, cu o cotă de piaţă de 6,24%. Banca a încheiattrimestrul întâi cu o pierdere de 5,7 milioane de euro, pe fondulcheltuielilor mari cu provizioanele, după ce reu şise să rămână peplus în primii doi ani de criză. În primele trei luni din 2010Alpha obţinuse un profit brut de 8,1 milioane de euro.

Scăderea veniturilor operaţionale inclusivpe fondul contracţiei portofoliului de credite şi creşterea rapidăa împrumuturilor cu probleme a făcut însă ca rezultatul să sedeterioreze la începutul lui 2011.

Pe primele trei luni ale anului cheltuielilecu provizioanele pentru creditele neperformante au fost de 26 demilioane de euro, în creştere cu aproape 7% faţă de perioadasimilară a anului trecut. Cerinţele de provizionare au depăşitastfel capacitatea băncii de a realiza câştiguri din operaţiunilecurente.

Rezultatul negativ al exerciţiuluidiminuează fondurile proprii, afectând astfel şi indicatorul desolvabilitate. Când tendinţa devine îngrijorătoare, acţionarilor lise cere să vină cu bani de acasă. Pe de altă parte, o bancă poateopera majorări de capital şi într-o situaţie confortabilă, pentrua-şi crea spaţiu de creştere în perioada următoare (şi creştereabilanţului, deci a riscurilor asumate, conduce la o scădere asolvabilităţii). Ponderea creditelor neperformante a urcat la 7,9%din totalul portofoliului, faţă de 4,9% în martie 2010.

La Atena, grupul Alpha a raportat crediteacordate în România de 3,55 miliarde de euro, în scădere cu 16%faţă de martie 2010.Depozitele atrase pe plan local au coborât cu 4% în acestinterval, la 1,5 miliarde de euro.

Investitorii eleni au venit cu 25% dincapitalul sistemului bancar

Investitorii greci dominau autoritarsistemul bancar local din punctul de vedere al participaţ iei lacapital, cu o pondere de 25,5%, la sfârşitul anului trecut, la maredistanţă de austrieci, care deţin doar 16,3%, arată dateleBNR.

Structura participării la capital aratăsemnificativ diferit de cea a activelor, unde băncile austriecedomină cu o cotă de piaţă cumulată de peste 30%, în timp ce greciiau doar 17%.

Băncile cu acţionariat elen s-au bazatîntr-o măsură mai mare pe finanţările prin fonduri proprii primitede la acţionari, o resursă considerată stabilă, în timp ce restuljucătorilor au optat pentru împrumuturi.Şasegrupuri elene sunt active pe plan local - Alpha Bank, Eurobank(Bancpost), Piraeus Bank, National Bank of Greece (BancaRomânească), Emporiki şi ATE Bank.

Austriecii deţin însă mai multe bănci mari.BCR este controlatăde Erste, iar apoi vin Raiffeisen şi Volksbank. UniCredit Ţiriaceste de asemenea deţinută formal de Bank Austria, subsidiaragrupului italian UniCredit, care coordonează operaţiunile dinregiune.

Pe locul 3 din perspectiva participaţiei lacapital se află investitorii olandezi cu 11,8%din capital, iar pe locul 4 Ungaria cu 5,2%

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO