Mediafax.biz Exclusiv

Guvernul extinde aria instituţiilor care pot emite monedă electronică

Autor: Alexandra Chelu, Mediafax

29.03.2011, 18:05 24

"Principala modificare a cadrului de reglementare în materiaactivităţii de emitere de monedă electronică constă în excludereainstituţiilor emitente de monedă electronică din categoriainstituţiilor de credit şi crearea unui statut aparte, cu condiţiide acces la activitate şi de desfăşurare a activităţii similareinstituţiilor de plată, recent reglementate de Ordonanţa de Urgenţăa Guvernului nr.113/2009 privind serviciile de plată", potrivitexpunerii de motive pentru elaborarea proiectului de act normativ,care transpune parţial Directiva nr.2009/110/CE.

Proiectul clarifică şi definiţia "monedei electronice" prineliminarea limitărilor cu privire la modalitatea de stocare aacesteia, astfel încât să se ajungă la o definiţie neutră din punctde vedere tehnic, care să fie aplicabilă oricărui model de afacereşi să permită inovaţia tehnică.

"Moneda electronică reprezintă valoarea monetară stocatăelectronic, inclusiv magnetic, reprezentând o creanţă asupraemitentului, emisă la primirea fondurilor în scopul efectuării deoperaţiuni de plată şi care este acceptată de o persoană, altadecât emitentul de monedă electronic", potrivit definiţiei incluseîn proiect.

Astfel, moneda electronică poate fi reprezentată de carduri dedebit, de carduri cu valoare fixă sau orice alt dispozitiv de platăelectronic.

Proiectul de lege prevede reducerea nivelului capitaluluiiniţial solicitat la momentul autorizării de la un milion euro la350.000 euro şi instituie interdicţia, aplicabilă tuturoremitenţilor de monedă electronică, de a bonifica dobânzi sau altebeneficii a căror valoare este direct corelată cu perioada dedeţinere a monedei electronice.

Alte modificări operate în cadrul de reglementare se referă larevizuirea cerinţelor prudenţiale aplicabile instituţiilor emitentede monedă electronică, stabilirea unor cerinţe prudenţialecalitative similare cu cele aplicabile instituţiilor de plată, careinclud condiţii privind: calitatea conducătorilor şi acţionarilor,cadrul de administrare a activităţii, existenţa unui plan deafaceri bine fundamentat, şi la impunerea unui mecanism deprotejare a fondurilor primite în schimbul monedei electroniceemise.

"Se apreciază că legea va avea un impact pozitiv asupra mediuluide afaceri întrucât va facilita intrarea în piaţă a noi instituţiiemitente de monedă electronică, va contribui la relansarea uneiindustrii a cărei dezvoltare a stagnat datorită suprareglementării,va îmbunătăţi concurenţa, va elimina barierele din calea inovaţieiîn domeniu şi va creşte nivelul de protecţie a consumatorilor.Implementarea acestui cadru de reglementare reprezintă ocontribuţie importantă în atingerea obiectivului de creare a pieţeiunice europene pentru plăţile electronice", potrivit expunerii demotive.

Legea impune elaborarea de către Banca Naţională a României dereglementări secundare cu privire la autorizarea şi supraveghereaprudenţială a instituţiilor emitente de monedă electronică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO