Mediafax.biz Exclusiv

IBC Focus: Numărul de proiecte medicale anunţate anul trecut a crescut faţă de 2009

Autor: Alice Gheorghe

14.02.2011, 15:46 41

"În 2010 au fost deservite prin alocări de fonduri publice maimulte instituţii medicale faţă de 2009. De cele mai multe oriacestea s-au îndreptat spre modernizări, echipări, reabilitări desecţii sau corp de policlinică. Până şi reparaţiile capitale aufost o destinaţie a investiţiilor în sectorul medical, în speţă destat", a declarat agenţiei MEDIAFAX directorul de marketing alfirmei de monitorizare a pieţei construcţiilor IBC Focus, AndreeaŞut.

Astfel, din numărul total de proiecte, majoritatea aureprezentat investiţii publice şi doar aproximativ 15% au avut unbeneficiar privat.

Unităţile includ spitale, clinici, cabinete medicale,veterinare, stomatologice, laboratoare şi farmacii.

"Peste jumătate din numărul investiţiilor au fost anunţate caşantiere de viitor de către reprezentaţii acestora, respectiv înstadiu de intenţie, licitaţie sau proiectare", a declarat agenţieiMEDIAFAX directorul de marketing al firmei de monitorizare a pieţeiconstrucţiilor IBC Focus, Andreea Şut.

Astfel, potrivit IBC Focus, din cele 365 de proiecte, până lafinele anului trecut, majoritatea unităţilor se aflau în fază deproiectare (115), de amenajare (89), de construcţie (73) şi delicitaţie (59). Alte 11 proiecte erau deja finalizate la datacontactării de către consultanţii IBC Focus.

"Ultima lună a lui 2010 a adus o veste mai bună faţă de 2009 înceea ce priveşte numărul de investiţii anunţate în acest sector, şianume o creştere de 58% faţă de perioada corespunzătoare din 2009",potrivit IBC Focus.

Anul acesta au fost anunţat până în prezent 34 de investiţii înunităţi medicale la nivel naţional, o treime dintre acestea putândfi finalizate în 2011.

"Majoritatea sunt investiţii evaluate la sub un milion de lei. Otreime dintre acestea se află în stadiu avansat al construcţiei,deci cu o probabilitate mai mare de a fi terminate în acest an. Maimult, cele în construcţie şi amenajare sunt majoritar construcţiicu o investiţie mică, ceea ce creşte şi mai mult rate de finalizarea acestora în 2011", a adăugat Şut.

Potrivit IBC, din cele 34 de proiecte anunţate pentru acest an,18 reprezintă lucrări de reabilitare la spitale din întreaga ţară."O parte din lucrări sunt deja începute, iar o altă parte sunt înfaza de proiectare sau licitaţie. În general, numărul de proiecteşi construcţii noi anunţate este destul de echilibrat în intreagaţară, excepţie făcând zona de Sud-Est", se mai arată în dateleIBC.

Firma IBC Focus este prezentă de şase ani pe piaţa din România,fiind specializată în monitorizarea pieţei construcţiilor şirealizarea de studii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO