Mediafax.biz Exclusiv

Iberdrola, CWP şi Energias de Portugal, în topul proiectelor eoliene avizate în 2011

Iberdrola, CWP şi Energias de Portugal, în topul proiectelor eoliene avizate în 2011

Autor: Roxana Petrescu

21.03.2011, 19:05 37

Potrivit datelor Transelectrica, de laînceputul acestui an şi până la jumătatea lunii martie, circa 1.300de MW în proiecte eoliene, echivalentul în capacitate a douăreactoare nucleare ale centralei de la Cernavodă, primiserăcontractul de racordarea la reţeaua deelectricitate.

Pe lista investiţiilor figurează numecunoscute ale unor giganţi internaţionali, dar şi antreprenorilocali sau dezvoltatori care nu mai sunt la prima experienţă înacest domeniu.

Din cele opt parcuri eoliene care au ajuns înaceastă etapă de avizare, una dintre cele mai importante din totlanţul necesar, trei urmează să fie legate de reţeaua administratăde Transelectrica, trei vor fi conectate la reţeaua de distribuţieaflată în administrarea Enel Dobrogea, unul va fi legat le reţeauade distribuţie a E.ON Moldova şi un parc eolian ar urma să fieconectat la reţeaua Electrica Distribuţie TransilvaniaNord.

Cel mai mare proiect care a ajuns în aceastăetapă de avizare în 2011 are 600 MW, contractul de racordare fiindsemnat de către Eolica Dobrogea, dezvoltatorul de parcuri eolienecu care lucrează spaniolii de la Ibderdrola, unul dintre cele maimari grupuri energetice la nivel global specializate în domeniulenergiei verzi. Acesta este cel mai mare proiect unic ca dimensiunedin România care a primit contractul de racordare la reţea până înprezent. În cazul cehilor de la CEZ de exemplu, care dezvoltă larândul lor un proiect eolian de 600 MW în două localităţidobrogene, Fântânele şi Cogealac, contractele de racordare au fostsemnate pentru trei parcuri a căror capacitate cumulată ajunge lacea amintită iniţial.

Puţin câte puţin

"Pasul pe care îl vom face în continuare va fisă preluăm firma care a obţinut acest contract de racordare. Nueste vorba de Eolica în întregime, ci de un vehicul care dezvoltăacest proiect. Apoi începem construcţiile. Obţinerea contractuluide racordare la reţea este un pas important", spune Adrian Goicea,country manager al Iberdrola Renovables România, divizia locală deenergie regenerabilă a grupului Iberdrola.

Spaniolii mai au un proiect în dezvoltare, dedimensiuni mult mai mici, respectiv 80 MW, în localitatea dobogeanăMihai Viteazul.

"Aici am semnat preluarea dezvoltatorului, iarlucrările vor începe în luna aprilie. În ceea ce priveşte proiectulde 600 MW, anul acesta ne vom ocupa de pregătirea primilor 200 MWpentru ca anul viitor să începem să-i montăm concomitent cuînceperea pregătirilor pentru alţi 250 MW. Nu mergem cu toţideodată, ci etapizat", a mai precizatGoicea.

Ţinând cont de dimensiunea celor două proiecteanunţate până acum, investiţiile Iberdrola s-ar putea ridica lacirca un miliard de euro în cazul în care vor fi montaţi cei 680MW, toţi în Dobrogea.

Partenerii lui Sebastian Ghiţă şiCWP

După spaniolii de la Iberdrola, al doileaproiect ca şi capacitate care a primit contractul de racordare lareţea, tot din partea Transelectrica, este o investiţie de circa433 MW, localizată în Galaţi.

Proiectul este dezvoltat de două companiilocale, respectiv GP1 Eolian Galaţi şi MTS 400Gridline.

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului,acţionarii GP1 Eolian Galaţi sunt Vasile Domente şi ManoleGheorghe. Conform informaţiilor din presă, aceştia sunt unii dintrecei mai bogaţi oameni de afaceri din Buzău. Totodată, cei doi suntparteneri de afaceri ai lui Sebastian Ghiţă, proprietarul grupuluiAsesoft, care la rândul său dezvoltă mai multe parcuri eoliene. Înceea ce priveşte compania MTS 400 Gridline, aceasta este controlatăde către Continental Wind Partners, dezvoltator american deproiecte eoliene care a devenit cunoscut pe piaţa locală după cele-a vândut cehilor de la CEZ proiectul eolian de 600 MW dinDobrogea. De altfel, chiar recent reprezentanţii CWP declarau că auîn dezvoltare un parc eolian în Galaţi pe care intenţionează să-lvândă.

Energias de Portugal, înMoldova

Tot pe lista poiectelor care au primit anulacesta contractul de racordare la reţea se află şi un parc eoliandezvoltat de către Energias de Portugal, cu o capacitate de 52 MWlocalizat în judeţul Vaslui.

Potrivit celor mai recente informaţiidisponibile, portughezii aproape au finalizat două parcuri eolienecu o capacitate cumulată de 228 MW în două localităţi dobrogene,Peştera şi Cernavodă.

Energia eoliană este unul dintre puţineledomenii în care investiţiile au înregistrat anul trecut un nivelrecord, banii fiind alocaţi de grupuri energetice gigant, aşa cumeste cazul cehilor de la CEZ sau al italienilor de laEnel.

Mai mult, statisticile europene arată că în2010 România a ocupat locul şapte în ceea ce priveşte capacitateanou instalată în proiecte eoliene, cu 448 MW, toţi în zonaDobrogei, un nivel de peste 30 de ori mai mare faţă de celînregistrat la finele anului 2009.

Instalarea acestei capacităţi a însemnatinvestiţii de circa 800 de milioane de euro. Deşi cifrele parfoarte mari, aproape toţi specialiştii din piaţă spun că în 2011 vafi un an şi mai bun. Astfel, este estimată montarea a peste 1.000MW în centrale eoliene, ceea ce presupune investiţii de peste 1,5miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO