Mediafax.biz Exclusiv

Importatorul Corporate Office Solutions se aşteaptă la un avans de 8%

Importatorul Corporate Office Solutions se aşteaptă la un avans de 8%

Autor: Ioana David

13.02.2012, 19:50 160

"În 2011 am semnat contracte cu o valoare uşor mai mare comparativ cu cele din 2010. Potrivit datelor interne, care nu sunt însă finalizate, valoarea contractelor se ridică la aproape 12 mil. euro, în linie cu ceea ce am estimat la finalul anului 2010", a spus Christophe Weller, managing partner al Corporate Office Solutions România. Datele se referă la COS Group România care cuprinde Corporate Office Solutions (mobilă, design şi logistică), COS Antrepriză Generală (construcţii) şi Office Instal Solutions (design şi instalaţii electrice şi mecanice din clădiri).

După 2008, când a atins maximul de 100 mil. euro, piaţa de mobilier de birou a început să scadă din 2009, ajungând la 50 de milioane de euro în acel an şi la 40 de milioane de euro sau chiar mai puţin în 2010, potrivit estimărilor companiilor. În 2011, piaţa a coborât la circa 30 mil. euro.

Anterior crizei, nişa de birou era cea mai dinamică din întreaga piaţă de mobilă şi a "prins aripi" pe fondul avântului imobiliar. O analiză recentă a ZF a scos la iveală că în ultimul deceniu, numai în Bucureşti au fost construite 50 de centre de afaceri şi clădiri, care au atras investiţii de circa 2 mld. euro.

Merg înainte cu investiţiile

Pentru acest an, COS şi-a bugetat investiţii de aproape jumătate de milion de euro, în mărirea echipei de vânzări, dezvoltarea unei divizii speciale pentru segmentul de covoare, şi pentru marketing (pentru aniversarea a 15 ani de activitate în România). COS a fost înfiinţată în 1997, iar primul client a fost Nokia, la momentul la care finlandezii îşi demarau operaţiunile pe piaţa locală.

"2012 este un an de tranziţie. Cu excepţia proiectului Sky Tower al Raiffeisen Evolution, nu există alte proiecte de amploare care să fie finalizate (în perioada următoare - n. red.). De aceea, potenţialul de business este mai scăzut faţă de 2011", a mai spus Weller.

În decembrie anul trecut, Banca Raiffeisen din Viena a cumpărat proiectul Sky Tower aflat în construcţie în apropierea staţiei de metrou Aurel Vlaicu din Bu cureşti, clădire care cu cele 36 dse etaje va deveni cea mai înaltă din oraş şi va fi folosită din 2013 şi ca sediu pentru subsidiara locală a grupului austriac. Pe lângă Sky Tower, în perioada următoare va fi gata şi noul sediu al UniCredit Ţiriac Bank, o clădire ceva mai mică, de "nu mai" 15 etaje situată pe Bulevardul Expoziţiei, în apropierea World Trade Center.

Diversificarea afacerii aduce creşteri

Pe parcursul anului trecut, compania şi-a revizuit targetul la 12 mil. euro, cu un milion de euro mai puţin decât cel anunţat iniţial, iar Weller spunea că diversificarea afacerii prin livrarea de covoare şi realizarea de partiţii contribuie la îndeplinirea ţintelor în ceea ce priveşte cifra de afaceri.

Concurenţii COS în această industrie sunt Mobexpert Office (divizia specializată a celui mai mare grup din industria locală a mobilei, controlat de omul de afaceri Dan Şucu), GreenForest, Hansen, dar şi alţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO