Mediafax.biz Exclusiv

În piaţa farma, ultimul trimestru ar putea să fie mai bun

În piaţa farma, ultimul trimestru ar putea să fie mai bun

Autor: Ioana David

16.06.2011, 19:21 269

"Creştereaîn valoare este sub avântul înregistrat în 2010 faţă de 2009.Sectorul de spital a crescut în valoare datorită mutării din retaila tratamentului oncologic injectabil (medicamente pentru tratareacancerului - n.red.) care este acum subiect de licitaţii înspitale", a spus Corina Ciolan, directorul general al IMSRomânia.

În ultimul an, piaţa farma a datsemne de încetinire a ritmului de creştere, iar evoluţia dinprimele patru luni se înscrie în această tendinţă. Industriaresimte probleme de finanţare, dar şi întârzieri ale decontărilorde către stat. Pe perioada verii, Ciolan estimează o menţinere aacestui trend, dar este mai optimistă în ceea ce priveşte ultimultrimestru. Anul trecut piaţa farmaceutică a urcat cu 16%, la 10,2miliarde lei (2,4 mld. euro), datorită avansului din sectorul deretail (din farmacii), însă ritmul de creştere a scăzut pentru altreilea an consecutiv, pe fondul crizei financiare, potrivit unordate ale IMS citate de Mediafax.

În primele două luni, avansul s-amenţinut la două cifre, pentru ca pe măsură ce se apropie jumătateaanului performanţele să se reducă.

Se resimt unele modificări legatede medicamentele pentru tratarea cancerului

În primele patru luni ale acestuian însă trecerea medicamentelor pentru tratarea cancerului înspitale a înclinat balanţa în faţa acestui segment care a avut ocreştere de 8 la sută în valoare în această perioadă.

Pe de altă parte, vânzările prinfarmacii au avut o evoluţie uşor sub cea a pieţei, adică de 5,1%.Totodată, medicamentele cu prescripţie au avut o evoluţie în liniecu cea a pieţei, în timp ce OTC-urile (medicamentele fără prescripţie) s-au situat uşor sub acest nivel.

"Sectorul OTC are o creştere învaloare apropiată de cea a pieţei, dar dublă în volume faţă desegmentul medicamentelor cu prescripţie, lucru datorat probabilunor noi politici comerciale în sectorul OTC", a spus CorinaCiolan.

Datele IMS sunt la intrarea în farmacii lapreţ de distribuitor.

În toată această perioadă, în piaţa demedicamente a existat o presiune permanentă pe lichidităţi încondiţiile în care statul decontează banii pentru produselegratuite şi compensate după mai bine de 300 de zile.

În condiţiile în care farmaciile îşirecuperează cu greu sumele, situaţia se perpetuează pe întreglanţul de distribuţie, până la producători.

Cegedim: creştere de 3% înT1

Potrivit datelor companiei de analiză şistudii de piaţă Cegedim România, piaţa de medicamente a crescut cu2,8% în primul trimestru al acestui an, până la 2,4 mld. lei (570mil. euro), acesta fiind cel mai slab rezultat trimestrialînregistrat de industrie în perioada 2007-2011.

Conform Cegedim, anul trecut vânzările demedicamente au crescut cu 18,7% în lei (19,6% în euro), până lanivelul de 9,6 miliarde de lei (2,28 miliarde de euro), cea maibună evoluţie fiind înregistrată în primele şase luni aleanului.

Potrivit datelor Institutului Naţional deStatistică (INS) în 2009 existau 6.506 farmacii.

La nivelul primei jumătăţi a anului trecut,aproape 40 de jucători erau activi pe piaţa locală de distribuţie,potrivit unor informaţii care au apărut în prospectul de admiterela tranzacţionare al companiei Ropharma.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24