Mediafax.biz Exclusiv

ING: BNR a cheltuit 700 mil. € în octombrie ca să ajute leul

Autor: Razvan Voican

02.11.2011, 19:37 218

Suma estimată nu este spectaculoasă, BNR cheltuind în alte luni de presiune asupra leului şi un miliard de euro în cadrul politicii sale de flotare controlată a cursului.

Totuşi, analiştii ING consideră că menţinerea unui asemenea volum al presupuselor intervenţii s-a putea dovedi dureroasă atât din punctul de vedere al rezervelor valutare, cât şi al impactului pe care astfel de operaţiuni îl au asupra pieţei monetare.

Rezervele valutare ale BNR au scăzut în octombrie cu 1,4 mld. euro în principal din cauza ieşirilor de capital care au afectat rezervele minime obligatorii în valută constituite de bănci, potrivit reprezentanţilor băncii centrale. Estimările ING privind intervenţ iile BNR se bazează tocmai pe o aproximare a componentei în valută a rezervelor minime pe care băncile sunt obligate să le ţină la banca centrală.

"Calculele noastre sugerează faptul că BNR continuă să fie atentă la mişcările cursului de schimb, dar credem că cea mai mare parte a intervenţiilor au avut loc pe măsură ce leul se apropia de nivelul record", scriu analiştii băncii olandeze într-un raport.

Pe de altă parte, RBS crede că doar o dată sau de două ori piaţa a simţit că BNR este prezentă pentru a limita creşterea cursului dincolo de 4,35-4,36 lei/euro şi în orice caz presupusele intervenţii (dacă au existat într-adevăr) nu au fost semnificative.

La cursul BNR euro a trecut o singură dată în octombrie peste pragul de 4,35 lei/euro, pentru ca a doua zi să se retragă vizibil.

Totuşi, după cum apreciază şi analiştii ING, banca centrală nu se mai concentrează pe o stabilitate strictă a cursului, aşa cum o făcea mai la începutul crizei. Pentru a doua zi la rând cursul de referinţă a rămas ieri la peste 4,34 lei/euro, în condiţiile în care marţi cotaţiile de pe piaţa valutară interbancară urcaseră din nou dincolo de 4,35 lei/euro.

Analiştii consideră că piaţa locală va continua să evolueze sub semnul mişcărilor externe, însă fără perspectiva unor volatilităţ i majore, în condiţiile în care mulţi străini nu o mai consideră interesantă din cauza adâncimii reduse şi a presupoziţiei că BNR poate interveni oricând, rezerva valutară de 36,3 mld. euro, care acoperă de 1,5 ori datoria externă pe termen scurt, permiţându-i să orienteze cursul în direcţia dorită.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO