Mediafax.biz Exclusiv

Investitorii au pus la păstrare 100 mil. euro în fondurile mutuale în primul trimestru

Investitorii au pus la păstrare 100 mil. euro în fondurile mutuale în primul trimestru

Autor: Roxana Pricop

10.04.2012, 19:24 235

Piaţa locală a fondurilor de investiţii a încheiat primul trimestru al anului cu active nete de 8,562 miliarde de lei (4,2 mld. euro), mai mult cu 4% faţă de începutul anului în special graţie banilor noi atraşi de la investitori, potrivit statisticilor emise de Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF).

Sumele nete nou-intrate în industrie au fost de 432 milioane de lei (circa 100 mil. euro) în primele trei luni, nivel apropiat de intrările nete din primul trimestru al anului trecut, de 578 milioane de lei. Comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, când investitorii au retras 280 milioane de lei (net) din fondurile mutuale, primele trei luni din an marchează o îmbunătăţire vizibilă a sentimentului investitorilor.

Primul trimestru al anului nu face notă discordantă cu ultimii ani. În continuare fondurile care se adresează investitorilor cu apetit redus la risc au reuşit să atragă cei mai mulţi bani. Un factor determinant în succesul de care se bucură aceste fonduri este faptul că mare parte din ele sunt administrate de diviziile bancare de asset management, iar vânzarea se face prin unităţile bancare ale grupului-mamă, de multe ori în detrimentul altor fonduri administrate de societăţi independente.

Astfel, fondurile monetare au atras 305 milioane de lei de la investitori, urmate de fondurile de obligaţiuni cu intrări nete de 123,2 milioane de lei. Mai riscante pentru că investesc parte din active în acţiuni, fondurile diversificate au raportat retrageri nete de 1,7 milioane de lei, în timp ce din fondurile de acţiuni, care plasează cea mai mare parte a activelor în acţiuni, au ieşit 2 milioane de lei, deşi indicii bursieri au crescut cu până la 30% în primele trei luni din an.

Fondurile cu cele mai mari intrări nete trimestriale sunt fondul monetar Raiffeisen RonPlus care a atras 111,4 milioane de lei, fondul BCR Obligaţiuni cu 91,1 milioane de lei şi fondul monetar Raiffeisen RonFlexi cu intrări nete de aproape 91 milioane de lei, potrivit AAF.

Surprinzătoare este prezenţa unui fond de acţiuni în topul celor mai bine vândute zece fonduri mutuale. Fondul de acţiuni Piscator Equity, administrat de societatea independentă Atlas Asset Management, a reuşit să atragă 14 milioane de lei în primul trimestru în condiţiile în care restul fondurilor de acţiuni au raportat intrări modeste sau chiar retrageri. Printre cei şase investitori ai fondului de acţiuni se numără şi fondul de pensii private obligatorii administrat de Allianz-Ţiriac, cu active de 1,7 mld. lei.

La coada clasamentului se situează BRD EuroFond, fond ce investeşte în instrumente monetare şi de obligaţiuni, ce a raportat retrageri nete de 4 milioane de lei în primul trimestru, şi fondurile cu investiţii în acţiuni Raiffesen Prosper şi Raiffeisen Benefit cu retrageri de 2,2 milioane de lei, respectiv 1,7 mi lioane de lei.

Graţie intrărilor nete atrase de fondurile cu profil conservator din portofoliu, respectiv RonPlus şi Ron Flexi, societatea de administrare Raiffeisen Asset Management a reuşit să spargă în premieră pragul de 3 miliarde de lei în active nete totale.

Astfel, Raiffeisen Asset Management este cel mai mare administrator de active din România şi a ajuns la finalul lunii martie să gestioneze 3,089 mld. lei, din care 2,931 mld. lei sunt activele fondurilor mutuale, alte 115,8 mil.lei sunt fondurile închise de investiţii, iar 41,7 mil. lei sunt banii din conturile individuale de investiţii.

Pe locul secund în topul celor mai mari administratori de active se situează la mică distanţă Erste Asset Management, cu active nete totale de 2,971 mld. lei, din care 2,968 mld. lei sunt activele fondurilor mutuale, iar restul de 3 milioane sunt activele conturilor individuale.

Cei doi administratori, ambii controlaţi de grupuri financiare austriece, deţin împreună 70% din activele nete totale de 8,562 mld. lei ale fondurilor mutuale. Cel mai mic administrator de fonduri este Vanguard Asset Management cu active nete de 2,3 milioane de lei la finalul lunii martie.

Luând în calcul evoluţia din ultimele 12 luni, cel mai performant fond mutual este BCR Obligaţiuni cu un randament de 7,63% la finele lunii martie, urmat la scurtă distanţă de Raiffeisen Confort cu 7,4% şi de Certinvest Obligaţiuni cu o performanţă de 7,3% în intervalul cuprins între martie 2011 şi martie 2012.

Cele mai mari pierderi, de peste 20% în ultimele 12 luni, au fost înregistrate de fondurile de acţiuni Active Dinamic (-31,7%), Omninvest (-27,1%) şi BT Maxim (-22,4%).


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24