Mediafax.biz Exclusiv

Managerii de fonduri: Dacă vor fi corecţii, profiturile de la începutul anului nu vor fi spulberate de scăderi

Managerii de fonduri: Dacă vor fi corecţii, profiturile de la începutul anului nu vor fi spulberate de scăderi

Autor: Roxana Pricop

11.04.2012, 19:28 386

În primul trimestru al anului, Bursa a evoluat cu pedala de acceleraţie apăsată până în podea, influenţată şi de opti­mis­mul de pe pieţele externe de acţiuni, pentru ca în prima săptămână din aprilie să dea semne de oboseală şi să înre­gi­streze scăderi.

Indicele BET, care urmăreşte acţiunile celor mai importante 10 companii locale listate, a închis pe scădere ultimele şapte şedinţe de tran­zacţionare, iar ieri la jumătatea zilei era uşor pe minus. Chiar dacă scăderile nu au fost semnificative, acestea vin într-un context în care şi pieţele internaţionale au reintrat în zodia incertitudinilor. Bursele din Italia şi Spania au înregistrat scăderi puternice marţi, care au contaminat şi pieţele din Germania, Franţa şi Marea Britanie. Chiar dacă ieri au revenit, scă­derile de peste 2% din urmă cu două zile sunt un semnal de alarmă pentru investitori.

Totuşi, administratorii de fonduri locali, care au pe mână portofolii de zeci de milioane de euro, nu par îngrijoraţi de perspectiva unor corecţii puternice.

Pe piaţa locală, vedetele primului trimestru au fost acţiunile Petrom care au crescut cu 43%, urmate de titlurile Fondului Proprietatea cu un plus de 39% şi de cele ale SIF Oltenia cu un avans de 32,4% în trei luni. Cele trei acţiuni au început luna aprilie cu scăderi cuprinse între 3% şi 6%.

Şi la nivel de indici bursieri, raliul dă semne de răceală. După o creştere de 23,8% în primul trimestru, indicele BET, principala referinţă a bursei de la Bucureşti, a raportat o scădere de 2,45% în ultima săptă­mâ­nă. Indicele celor cinci SIF-uri şi al Fondului Pro­prietatea a urcat cu 29,75% în primul tri­mes­­tru, pentru ca în apri­­lie să scadă cu aproa­pe 4%.

La fel s-a întâmplat şi anul trecut când după o creş­tere de 12,5% a indicelui BET şi de 22,2% a indicelui BET-FI în primul trimestru, au urmat corecţii de primăvară, însă bursele nu şi-au mai revenit în lunile de vară, ci dimpotrivă s-au prăbuşit sub povara datoriilor din zona euro. Astfel, anul 2011 s-a încheiat cu un minus de 17,7% pe BET şi cu un minus de 12% pe BET-FI. O regulă nescrisă a pieţelor spune că în perioada aprilie-iunie pieţele înregistrează în mod tradiţional corecţii, pentru ca în lunile de vară să urmeze o stagnare, iar din toamnă bursele să înceapă din nou să se mişte. În ce măsură acest scenariu se va aplica şi în acest an doar pieţele vor confirma.

Ziarul Financiar i-a în­trebat pe cei mai im­por­tanţi manageri de fon­duri de acţiuni despre cât de mare este proba­bi­litatea unei corecţii în pe­rioada următare.

Adrian Tănăse, administra­torul ING Romanian Equity, cel mai mare fond de acţiuni cu investiţii de 50 milioane de euro pe bursa de la Bucureşti, este cel mai optimist:

"În perioada următoare, preferăm să menţinem expunerea pe acţiuni având în vedere că de la actualele niveluri de evaluare a companiilor listate româneşti o corecţie nu este iminentă. Există foarte multe companii sub­evaluate, cu un potenţial de creştere im­por­tant, potenţial ce se poate materializa oricând. De aceea preferăm să ne expunem riscului exis­tent pe termen scurt pentru a beneficia de acest potenţial."

Scăderile din ultima săptămână nu sunt neapărat un semnal că urmează o perioadă de corecţie:

"Există o probabilitate în creştere pentru o corecţie de două până la patru luni, însă în egală măsură putem vedea şi o lateralizare a evoluţiei pe piaţa de acţiuni. Mai putem asista la o apreciere uşoară înainte de data de înregistrare pentru dividende, însă riscurile asumate de un investitor care va miza pe o ase­me­nea direcţie sunt ridicate. În ceea ce pri­veşte corecţia, nu mă aştept la scăderi mari sau cel puţin contextul intern şi internaţional nu este unul care ar putea genera panică şi im­plicit deprecieri importante pe cotaţiile ac­ţiu­nilor", a spus Andreea Gheorghe, direc­torul ge­neral al societăţii de administrare In­ter­ca­pi­tal Investment Management.

O evoluţie laterală a bursei este carac­te­ri­za­tă prin oscilaţii reduse ale preţurilor acţiu­nilor şi ale indicilor într-un interval redus. Un exemplu în acest sens este evoluţia din perioada august-decembrie 2010, când timp de cinci luni indicele BET a oscilat în jurul pragului de 5.200 de puncte, prag la care se află şi în prezent.

La o evoluţie laterală a pieţei de acţiuni se aş­­teaptă şi Gabriel Goia, directorul de inves­ti­ţii al societăţii de administrare BT Asset Management:

"În contextul în care nu vom avea evenimente semnificative pe plan internaţional, în perioada următoare mă aştept la o evoluţie laterală a bursei, cu un interval de variaţie de plus sau minus 10%."

Jan Pricop, directorul general al societăţii de administrare KD Investments, crede însă că scăderile din ultimele zile reprezintă un semnal că va urma o perioadă de corecţii:

"Mă aştept să urmeze o perioadă de corecţii negative pe bursa de la Bucureşti, însă amploarea corecţiilor nu va anula din câştigurile obţinute la început de an. Este greu de estimat cât timp vor dura corecţiile, pentru că pieţele externe au fost cele care au dat semnalul de început şi tot ele vor semnaliza finalul corecţiilor care va depinde şi de situaţia din zona euro."

Marius Olteanu, directorul executiv al societăţii de administrare SIRA, spune însă că nu neapărat scăderile din ultimele zile cât creşterile de la început de an ar trebuie să fie un semnal de îngrijorare pentru investitori:

"Este dificil de făcut o estimare cu privire la evoluţia burselor în perioada următoare pentru că piaţa nu este făcută de cerere şi de ofertă, ci de intervenţiile băncilor centrale. Investitorii mici, de retail, nu sunt prezenţi în piaţă, ci marile bănci centrale sunt cele care fac jocurile. Raliul pe care l-am văzut în primul trimestru pe burse a fost susţinut de infuziile de lichidităţi făcute de băncile centrale. Însă creşteri pe volume mici de tranzacţionare, aşa cum s-a întâmplat la începutul anului, reprezintă un semnal de îngrijorare şi mă aştept ca vola­ti­litatea să crească în perioada următoare, pe mo­tiv şi că problema datoriilor din Europa nu este nici pe departe rezolvată."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO