Mediafax.biz Exclusiv

Oasis a împrumutat 7 mil. euro de la UniCredit după negocieri de şase luni, garantând cu şase proiecte

Autor: Cristi Moga

28.06.2011, 17:56 476

Finanţările noi pentru proiecte imobiliaredin ultimii ani pot fi numărate pe degete, dar şi pentru celesemnate condiţiile sunt diferite faţă de cele din perioada2006-2008: dezvoltatorul imobiliar Oasis a garantat cu şaseproiecte imobiliare finalizate şi a negociat timp de şase luni cuUniCredit Austria pentru a obţine o finanţare imobiliară de 7milioane de euro.

Reprezentanţii companiei controlate deoamenii de afaceri Klaus Reisenauer şi Kurt Wagner spun căobţinerea finanţării în şase luni reprezintă chiar "o perioadă bunăpentru piaţa actuală", deşi termenul este de două-trei ori mai lungdecât în perioada de boom imobiliar.

Pentru ce au luat sibienii banii? "Sumaobţinută prin această refinanţare va fi direcţionată cătreproiectele în derulare ale companiei din întreaga ţară. Pentru anii2011 şi 2012 plănuim să demarăm dezvoltarea a şase noi proiecte înRomânia, estimate la circa 80 de milioane de euro şi care vortotaliza în momentul finalizării peste 60.000 de metri pătraţiconstruiţi", spune Reisenauer.

Proiectele pe care compania intenţionează săle înceapă sunt în oraşele Aiud, Adjud, Alexandria, Sebeş şi SatuMare, unde vor fi dezvoltate proiecte sub brandul Prima Shops, întimp ce la Oradea urmează a fi realizat un mall de 24.000 de metripătraţi, Prima Shopping Center, a cărui finalizare este programatăanul viitor. "Pentru proiectul din Oradea, Prima Shopping Center,suntem în faza desfăşurării unor licitaţii pentru alegereaantreprenorului general. Prioritatea noastră în prezent este sărespectăm termenele de livrare anunţate pentru prima fază aproiectului", a mai spus Reisenauer.

Compania a realizat pe piaţa locală până înprezent spaţii pentru mai multe magazine Kaufland şi Plus (Lidl),precum şi şase parcuri comerciale de mici dimensiuni sub brandurilePrima Shops şi Family Center.

Proiectele Prima Shops, situate în Făgăraş,Tecuci şi Reghin, precum şi trei spaţii în care sunt operatemagazine Lidl au fost ipotecate în favoarea UniCredit pentrugarantarea acestui împrumut.

"Condiţiile cerute de bănci s-au modificat,unul dintre cele mai importante criterii fiind ca proiectulrespectiv să aibă un grad de ocupare de peste 60%. În cazul Oasisau făcut diferenţa locaţiile deţinute, gradul de închiriere de100%, precum şi brandurile aflate în portofoliul de chiriaşi cufirme precum Lidl, Takko, Deichmann, Altex, Domo şi Carmolimp",spune Claudiu Ferentz, Managing Partner al Swift Finance, companiecare a oferit consultanţă financiară companiei Oasis pentruobţinerea acestei facilităţi de credit.

UniCredit este una dintre băncile cu cea maimare expunere pe piaţa imobiliară locală, având în portofoliu atâtproiecte cu rezultate bune, precum Arena Mall din Bacău, cât şiprimele două centre comerciale intrate în faliment pe piaţa locală- Tiago Oradea şi City Mall.

Lista centrelor comerciale care au obţinutfinanţare bancară pentru lucrări de construire pe parcursulultimului an este foarte scurtă şi cuprinde în primul rândproiectele Colosseum din Chitila (finanţat de Bank of Cyprus),European Retail Park Botoşani (BRD) şi Electroputere Parc Craiova(finanţat tot de către UniCredit).

Pentru toamna acestui an este anunţatădeschiderea mai multor malluri şi parcuri comerciale, dar pentrumajoritatea dezvoltatorii şi-au asigurat finanţare încă dinainte deintrarea în criză.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24