Mediafax.biz Exclusiv

Orice absolvent de studii economice va putea ţine contabilitatea firmelor cu afaceri sub 35000 euro

Autor: Ovidiu Tempea

25.03.2011, 15:41 16

"Persoanele care în exerciţiul financiar precedent au îndepliniturmătoarele două criterii: cifra de afaceri netă sub echivalentulîn lei al sumei de 35.000 euro şi totalul activelor subechivalentul în lei al sumei de 35.000 euro, pot opta pentru unsistem simplificat de contabilitate, aprobat prin ordin alministrului finanţelor publice. Nivelul indicatorilor prevăzuţi sepoate modifica prin hotărâre a Guvernului", se arată în proiectulde ordonanţă.

Documentul propune ca în cazul acestor firme contabilitatea săpoată fi organizată şi condusă şi pe bază de contracte/convenţiicivile încheiate potrivit Codului civil cu persoane fizice care austudii economice superioare, şi nu doar cu membri ai CorpuluiExperţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România(CECCAR).

Pe de altă parte, o altă prevedere importantă vizeazăinstituţiile publice la care contabilitatea nu este organizată încompartimente distincte sau care nu au persoane încadrate cucontract individual de muncă sau numite într-o funcţie publică.Acestea vor putea încheia contracte de prestări de servicii, pentruconducerea contabilităţii şi întocmirea situaţiilor financiaretrimestriale şi anuale, cu persoane fizice sau juridice, autorizatepotrivit legii, membre ale CECCAR.

"Încheierea contractelor se face cu respectarea reglementărilorprivind achiziţiile publice de bunuri şi servicii, iar plataserviciilor respective se face din fonduri publice cu aceastădestinaţie", se mai spune în proiectul de OUG.

Proiectul mai stabileşte obligaţia firmelor, persoanelor şiinstituţiilor publice şi regiilor autonome să să păstrezeaplicaţiile informatice cu ajutorul cărora au prelucrat dateleînregistrate în contabilitate pe o perioadă de cel puţin 10 ani dela data încetării utilizării acestora.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO