Mediafax.biz Exclusiv

Oxford Economics a urcat estimarea privind creşterea economică a României în 2011

Autor: Vlad Popescu

03.05.2011, 11:39 317

Analiştii insitutului britanic estimau în februarie că economiaRomâniei va creşte cu numai 0,1% în acest an, iar prognoza dinnoiembrie era şi mai pesimistă, indicând o scădere de 1% aProdusului Intern Brut.

Oxford Economics notează, într-o analiză transmisă marţi, căsituaţia din industrie este incertă, cu plusuri şi minusuri, însăperspectiva este una optimistă, deoarece producţia industrială aatins cele mai ridicate niveluri înregistrate în ianuarie şifebruarie, iar utilizarea capacităţii industriale a fost apropiatăde nivelurile anterioare crizei.

Exporturile continuă să aducă cea mai importantă contribuţie lacreşterea economiei, iar încrederea din industrie a continuat să seconsolideze în primele luni ale anului, apreciază analiştii.

Instituţia semnalează extinderea treptată a relansării economiceşi către celelalte sectoare ale economiei.

"Au apărut semne încurajatoare în restul economiei, relansareapărând că se lărgeşte treptat, cu o îmbunătăţire a sentimentului întoate sectoarele în acest an, care sprijină aşteptările privindangajările", se spune în raportul citat.

Volumul vânzărilor retail a crescut în februarie pentru cea de-adoua lună consecutiv, deşi cheltuielile de consum continuă să fieafectate de scăderea puternică a salariului real şi de măsurilefiscale.

Cel mai important risc pentru scenariul de creştere economică de1,2% anticipat de Oxford Economics este inflaţia, care a urcat înmartie la 8% din cauza preţurilor mai ridicate la alimente şimărfuri. Astfel, analiştii anticipează că BNR nu va reduce dobândade politică monetară în acest an de la nivelul actual de 6,25%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO