Mediafax.biz Exclusiv

Piaţa de retail GSM în 2010: unii jucători şi-au mărit şi afacerile şi profitul deşi telecomul a scăzut

Piaţa de retail GSM în 2010: unii jucători şi-au mărit şi afacerile şi profitul deşi telecomul a scăzut

Autor: Adrian Seceleanu

08.09.2011, 19:38 887

Compania clujeană Euro GSM, deţinută de familia Zsolt şi Silvia Fodor din Cluj, a fost anul trecut cel mai profitabil jucător de pe piaţa de retail GSM, iar scăderea din industria telecom nu s-a transferat către toţi retailerii de profil, arată datele din situaţiile financiare pe 2010 depuse de companii la Ministerul de Finanţe şi prelucrate de ZF.

Euro GSM a avut anul trecut un profit net de 1,3 mil. euro la afaceri de 22,7 mil. euro, conform datelor de la Finanţe.

Datele arată şi ascensiunea puternică a companiei Arsis Trading, un retailer partener cu Vodafone numărul doi pe piaţa de telefonie mobilă locală.

Compania controlată de bucureşteanul Radu Cristian Mirea, 42 de ani, a avut anul trecut afaceri de 27,6 mil. euro, în creştere cu 12%, un profit net de 0,8 mil. euro şi peste 500 de angajaţi.

Liderul pieţei a rămas, cel mai probabil, Germanos - retailer controlat de grecii de la Cosmote.

Bilanţul firmei nu apare însă pe site- ul Finanţelor, iar grupul OTE nu oferă detalii despre rulajul companiei.

Fonomat, companie deţinută de spaniolii de la Ged, care a trecut anul trecut de la un parteneriat cu Orange la unul cu Vodafone, a avut afaceri de 11,9 mil. euro, în scădere puternică faţă de 2009.

Fonomat a pierdut în aprilie 2010 dreptul de a mai vinde produse şi servicii Orange şi a trecut la un acord cu Vodafone în iunie.În acest an, în luna martie, Fonomat a preluat şi administrarea reţelei de magazine Proton Tehnologies de la Vodafone.

Cosmos Mobile, un dealer Cosmote care administrează reţeaua de magazine 4free şi care este controlat de mai multe companii înregistrate în Cipru şi reprezentate de cetăţeni greci, a avut afaceri în scădere anul trecut, dar şi-a mărit uşor profitul net.

Companiile cipriote care administrează firma Cosmos Mobile sunt reprezentate la adunările acţionarilor de Solomon Mordechai, Orestis Servetopoulos, Skouras-Stravoravdis Alexandros- Athanasios şi Michail Kontos.

Compania Ilex Com, unul dintre cei mai mari jucători din retailul GSM anul trecut, a avut afaceri de 5,5 mil. euro, mai mari cu 19% şi un profit net de 0,1 mil. euro.

Compania, un partener al Vodafone, este controlată de Cosmin Ionescu, Ştefan Cherciu şi Mircea Daniel Tupangiu.

Un alt retailer local partener al Vodafone, compania Teraponticor din Constanţa deţinută de Nicoleta Vlad, a avut afaceri de 3,5 milioane de euro, conform datelor de la Finanţe.

Piaţa de telefonie mobilă din România a suferit în 2010 o contracţie de 12,4%, până la valoarea de 2,123 mld. euro, conform unei estimări a France Telecom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO