Mediafax.biz Exclusiv

Planurile Saint-Gobain după investiţii de 170 mil. €: francezii vor să pună sticla din Călăraşi pe zgârie-norii din Dubai şi Tokio

Planurile Saint-Gobain după investiţii de 170 mil. €: francezii vor să pună sticla din Călăraşi pe zgârie-norii din Dubai şi Tokio

Autor: Andreea Neferu

22.05.2011, 18:47 358

"Sunt încrezător că în viitorul destul de apropiat sticleleproduse în Călăraşi vor putea fi admirate pe clădiri din Dubai,Tokio, Moscova sau oricare alt loc de pe glob. Prin dezvoltareasitului industrial de la Călăraşi ca un centru important deproducţie al Saint- Gobain Glass, avem în vedere piaţa globalăpentru sticlele speciale cu valoare adăugată mare", a declaratOvidiu Păscuţiu, director general al Saint-Gobain GlassRomânia.

Compania, care controlează activităţile grupului în industriasticlei la nivel regional, a consemnat anul trecut afaceri de circa65 de milioane de euro, în creştere cu 29% faţă de anul anterior,pe fondul creşterii exporturilor. Pentru 2011, compania şi-abugetat un avans de încă 10% al businessului, bazat în principal pecreşterea vânzărilor de sticle cu proprietăţi speciale şi valoareadăugată mare.

Îndeplinirea obiectivului ar duce afacerile companiei la aproape 72mil. euro, nivel similar cu cel consemnat în 2008, considerat celmai bun an al pieţei imobiliare.

În2010 compania a exportat circa 60% din producţia locală, înprincipal către ţări precum Bulgaria, Turcia, Republica Moldova,Serbia, Bosnia-Herţegovina şi Macedonia, dar şi către Germania,Marea Britanie, Italia, Spania sau Polonia.

Fabrica de sticlă de la Călăraşi a francezilor de laSaint-Gobain este cea mai mare investiţie de la zero din sectorullocal al construcţiilor de după '90.

Fabrica are în prezent două linii de producţie: o linie defabricare a sticlei float (pentru construcţii), clară sau coloratăîn masă, cu o capacitate de pro ducţie de 240.000 de tone pe an(capacitatea în metri pătraţi de pinde de grosimea sticlei cerutede clienţi), precum şi o linie de producţie a sticlelor speciale cuacoperire, cu o capacitate de 10 mil.

mp/an.

"Avem în plan ca în viitorul apropiat să completăm portofoliullocal cu alte sortimente de sticle de control solar (carecontrolează aportul de căldură - n.red.) şi cu sticle laminate", adeclarat Păscuţiu. Compania investeşte anul acesta 4 milioane deeuro într-o linie de producţie a sticlei laminate, pe careestimează să o finalizeze până la sfârşitul anului.

Reprezentanţii Saint-Gobain estimează că piaţa locală a sticleia crescut în volum cu circa 10% anul trecut, datorită avansuluisectorului renovărilor, dar şi finalizării construcţiilor începuteîncă din 2008.

"Tendinţa crescătoare a pieţei a continuat şi în primultrimestru din 2011, iar noi suntem optimişti în ceea ce priveşteevoluţia pieţei în acest an, chiar dacă ritmul de creştere nu-l vaegala neapărat pe cel din 2010. Pentru viitor, consumul se vaîndrepta către un nivel de un metru de sticlă per capita", a spusPăscuţiu.

Francezii de la Saint-Gobain sunt prezenţi pe piaţa locală princompaniile Saint-Gobain Construction Products, cu diviziile Rigips,Isover, Weber şi PAM, Saint-Gobain Glass, Saint- Gobain Abrazivi,MTI Impex şi Brodrene Dahl, care au avut, cumulat, afaceri de peste165 mil. euro în 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO