Mediafax.biz Exclusiv

Promoţiile ţin dobânzile sus la euro. La lei inflaţia le-a depăşit demult

Promoţiile ţin dobânzile sus la euro. La lei inflaţia le-a depăşit demult

Autor: Liviu Chiru

19.04.2011, 10:29 23

Dacă la euro pe piaţă încă se găsesc oferte de dobânzi între 3%şi chiar 4% pe an (pentru scadenţa de trei luni), un nivel relativridicat faţă de nivelul dobânzilor de pe pieţele internaţionale, lalei remuneraţia oferită de bancheri la depozite nu mai ajunge săţină pasul cu inflaţia.

Cele mai bune dobânzi la depozitele în leitrec cu greu de 7%, iar o singură bancă - grecii de la ATE Bank -plăteşte 7,75% pe an. Spre comparaţie, inflaţia anuală a acceleratla 8,1% în mar tie, pe fondul scumpirii alimentelor şicarburanţilor.

Analiştii dau însă o veste bună, anunţând cădobânzile nu ar trebui să mai scadă semnificativ în perioadaurmătoare.

"Probabil că vor mai fi oferte tentante, maiales pentru clienţii fideli băncile vor utiliza un anumit sistem deretenţie", spune Lucian Anghel, economistul-şef al BCR. De altfel,BCR, cea mai mare bancă locală după active, tocmai a renunţat sămai prelungească o promoţie pe care o menţinea de un an, ultimeleoferte fiind de 7% pe an la depozitele pe trei luni în lei şi de3,5% pe an la cele în euro. În oferta standard, banca plăteşte, înfuncţie de suma depusă, dobânzi între 5,95% şi 6,45% pe an la lei,respectiv între 2,2% şi 2,6% pe an la euro. La BRD, a doua bancădupă active, dobânzile la lei pe trei luni sunt de 4,1%-4,75% pe anla lei şi de 2,05%-2,35% pe an la euro.

Remunerarea depozitelor vadepinde şi de cum vor reuşi băncile să îşi plasezelichidităţile.

"Teoretic, dacă se va relansa creditarea înlei, va fi nevoie de stimularea economisirii. Va trebui să fieîncurajată şi economisirea în valută, ca să se reducă dependenţa definanţarea externă", apreciază Anghel.

În prezent, mai multe bănci afişează dobânzide peste 7% pe an la depozitele în lei pe trei luni, însă nimeni numai afişează dobânzi de 8% pe an, aşa cum se întâmpla în decembrieanul trecut. În martie 2010, cele mai bune dobânzi ajungeau şi la9% pe an, iar atunci inflaţia anuală era sub 5%.

"Deşi inflaţia a crescut substanţial,dobânzile la depozitele în lei plătite clienţilor se poziţioneazăîn zona în care sunt cele de pe piaţa monetară. Cum pe piaţamonetară există lichidităţi semnificative, dobânzile sunt mai jos",spune Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.

Pe piaţa monetară băncile îşi împrumută leiîntre ele pentru perioade de trei luni la o dobândă de 5,7% pe an.Pentru scadenţele foarte scurte dobânzile coboară chiar pe palierulde 2% pe an, în condiţiile în care băncile au un exces delichidităţi în lei.

Totuşi, chiar şi jucătorii de pe ultimelepoziţii din top 15 sunt cu dobânzile pe palierul de 6,5%- 6,75% pean, considerabil peste cele de pe piaţa monetară şi deasupradobânzii-cheie a BNR, setată la 6,25% pe an.

Se vor întoarce dobânzile realpozitive?

Lucian Anghel subliniază că un client careîşi constituie acum un depozit în lei ar trebui să compare dobândaoferită de bancă cu inflaţia aşteptată în perioada următoare, nu cucea măsurată pentru perioada trecută. Spre exemplu, BNR prognozeazăcă inflaţia anuală va coborî la 3,1% în martie 2012. Astfel, cineface acum un depozit pe un an cu o dobândă de 6%-7% pe an, artrebui să aibă un randament real pozitiv (diferenţa dintre dobândanominală şi rata inflaţiei) chiar şi după ce elimină impozitul de16% pe venitul din dobânzi.

"Dobânzile vor reintra pe un trend realpozitiv. În plus, clienţii ar trebui să se uite la un orizont detimp mai lung pentru economisire, nu de una sau trei luni",consideră Anghel.

Totuşi, o dobândă de 7% pe ancorespunde unei dobânzi lunare apropiată de 0,6%. Astfel, la undepozit pe trei luni clientul va avea un randament pozitiv doardacă în acest răstimp preţurile nu cresc cu mai mult de atât. Însăîn ianuarie şi februarie inflaţia lunară a fost de 0,77%, iar înmartie a încetinit doar foarte puţin, la 0,6%.

Dobânzile sunt încă mari laeuro

Dacă la lei bancherii şi-aupermis să taie dobânzile plătite clienţilor, având alternativa maiieftină a finanţării de pe piaţa monetară, la euro situaţia estemai complicată.

În aceste condiţii, băncile suntchiar mai darnice acum decât erau în primăvara anului trecut.Carpatica oferă acum o dobândă de 4% pe an, iar ciprioţii de laBank of Cyprus sunt aproape, cu 3,85% pe an, urmaţi de grecii de laATE Bank, cu 3,75% pe an. Chiar şi la sfârşitul topului celor maimari 15 dobânzi oferite pe piaţă, rata nu coboară sub 3% pean.În martie anultrecut dobânzile la depozitele în euro nu treceau de 3%-3,5% pean.

"La euro dobânzile sunt cam mari. Euribor(indicatorul pieţei monetare din zona euro - n.red.) a urcat la 1,3% pe an, dar şi cuprima de risc de circa 100 de puncte de bază percepută pentruscadenţe scurte, dobânzile tot par ceva mai mari decât ar ficazul", apreciază Ionuţ Dumitru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO