Mediafax.biz Exclusiv

Raiffeisen: Vârful de neperformante vine la jumătatea anului viitor

Autor: Claudia Medrega

12.11.2010, 10:34 21

"Probabilcreditele neperformante vor continua să urce, iar vârful ar puteasă fie atins la jumătatea lui 2011. Dacă economia intră în zonapozitivă atunci vom vedea o întoarcere de trend. Provocarea ceamare nu ţine de evoluţia creditelor neperformante, ci mai degrabăde deciziile care vor fi luate pe creditele restructurate. Senzaţiamea este că se amână restructurarea".

În primăvară, când au apărut unele semnaleprivind reluarea creşterii economice, bancherii se aşteptau cadeteriorarea portofoliilor de credite să se oprească la jumătateaacestui an, având în vedere că ritmul de creştere se temperasecomparativ cu 2009.

"Dacă la începutul anului s-aobservat o stabilizare a creditelor neperformante, acum se vede oreinflamare.Probabilcând economia va da semne de stabilizare, putem să sperăm la oreversare a trendului."

Din totalul creditelor acordate de bănciclienţilor nebancari şi dobânzile aferente, 11,67% erau trecute lasfârşitul lunii septembrie în categoria "pierdere", respectivînregistrau întârzieri la plata ratelor mai mari de 90 de zile,şi/sau fuseseră demarate proceduri judiciare împotriva debitorului,potrivit raportărilor făcute la BNR.

Soldul creditelor acordate clienţilornebancari şi dobânzilor aferente era la sfârşitul lui august de 204miliarde de lei, potrivit datelor BNR. Acesta este un indicator nouintrodus de BNR, fiind compatibil cu noţiunea de "creditneperformant" utilizată pe plan internaţional.Nivelul este aproape dublu faţă de celînregistrat în septembrie anul trecut, de 6,4%.

În trecut, BNR urmărea indicatorul numit"rata riscului de credit", care măsoară ponderea creditelornebancare şi a dobânzilor aferente încadrate în clasele"îndoielnic" şi "pierdere", respectiv cu întârzieri la plataratelor pornind de la 61 de zile.Valoarea indicatorului a ajuns acum la 20%, dela 14% anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24