Mediafax.biz Exclusiv

România a depus doar 68 de proiecte pentru POS Transport, absorbţie de 1%

27.01.2011, 14:07 40

Anul trecut,pentruProgramulOperaţional Sectorial Transport (POS Transport) a fost depus celmai mic număr de proiecte, doar 68, iar dintre acestea mai puţin dejumătate au primit decizii de finanţare, plăţile făcute fiind de 47milioane de euro.

Astfel, programul a avut o rată deabsorbţie puţin peste 2% înraport cu fondurile disponibile.

La polul opus, cu cel mai mare grad deabsorbţie în 2010dintotalul fondurilor puse la dispoziţie în perioada 2007-2010, s-asituat PO Regional, 32,6%.

În ceea ce priveşte alocarea valabilă pentrupentru exerciţiul financiar al Uniunii Europene (2007-2013), celmai performant din punctul de vedere al absorbţiei de fonduri estePO Regional cu aproape 15% din fonduri, în timp ce POS Transportdepăşeşte cu puţin 1%.

România beneficiază în perioada2007-2013 prin intermediul instrumentelor structurale de aproape 20de miliarde de euro.

În acest context, Leonard Orban,fost comisar european, în prezent consilier prezidenţial peprobleme de afaceri europene, este de părere că România riscă săpiardă sume importante faţă de volumul alocat între 2007-2013, încondiţiile în care Bucureştiul nu va accelera absorbţia fondurilor.El aminteşte în luna iulie a acestui an încep discuţiilereferitoare la noul cadru financiar multianual al UE pentruperioada 2010-2020, discuţii care se anunţă extrem de tensionate,în condiţiile în care se estimează că evoluţia economică a Uniuniiva fimodestăîn următorii ani. Ultimul raport al Comisiei Europene transmisParlamentului European vorbeşte de un "deceniu pierdut", cu ocreştere medie de 1,5% pe an, dacă nu se iau decizii radicale dereformare a economiilor Uniunii.

"Tuturor statelor li se aplică corecţii.Astfel de corecţii financiare vor interveni şi intervin în cazultuturor statelor membre ale Uniunii Europene", credeOrban.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24