Mediafax.biz Exclusiv

Siveco începe să câştige contracte cu statele străine

Autor: Magraon Andreea

24.11.2010, 19:09 15

"În 2010 ponderea veniturilor contractate direct de către Siveco în proiecte cu instituţii publice naţionale şi internaţionale este de circa 44%. Din aceste venituri, 27% provin din contracte aflate în derulare în România şi 17 procente din contracte internaţionale", a declarat pentru ZF Irina Socol, preşedintele companiei şi unul dintre acţionari.

Siveco a încheiat peste 100 de noi con tracte în acest an, atât în Ro mânia, cât şi în străinătate, unde are con tracte în domenii precum eLearning sau eHealth. Spre exemplu, Siveco furnizează soluţii IT pentru Ministerul Educaţiei din Maroc şi construieşte un portal educaţional în Republica Moldova. Totodată, compania fur ni zează servicii de software şi mentenanţă pen tru portalul de cercetare CORDIS al Uniunii Europene împreună cu două companii din Italia şi Luxemburg. Valoarea contractului este de peste 9 milioane de euro.

Irina Socol a declarat că deşi valoarea proiectelor publice a scăzut, ponderea lor în cifra de afaceri a crescut faţă de anii prece denţi, deoarece nivelul achiziţiilor din partea sectorului privat s-a diminuat. Cu toate acestea, tendinţa în piaţă este orientarea către sectorul privat, în condiţiile în care companiile se plâng de faptul că statul nu mai mare bani să investească în proiecte IT.

În ultimii trei ani valoarea contractelor încheiate cu in stitu ţiile publice de către Siveco în parteneriat cu alte companii (precum Teamnet Inter national sau Net Consulting) a fost de 772 de milioane de lei şi 48 de milioane de euro, conform datelor e-licitatie.ro. Printre cele mai mari astfel de contracte se numără cel pentru furnizarea de software pentru Ministerul Finanţelor în valoare de 2,5 milioane de euro semnat în 2007 şi acordul în valoare de 83 de milioane de lei pentru un sistem informatic pentru Nuclear electrica încheiat anul trecut.

Valoarea contractelor încheiate cu statul român de Siveco fără companii partenere în aceeaşi perioadă este de 227 milioane de lei şi 28 milioane euro, potrivit sursei citate mai sus.

Prin tre acestea se numără un contract pentru un sistem informatic de administrare a acti vităţilor nucleare la CNE Cernavodă în valoare de 21 de milioane de lei încheiat în 2008.

Un alt astfel de contract a fost încheiat în 2007 cu Ministerul Educaţiei pentru furnizare de soft pentru unităţile şcolare din învăţă mântul preuniversitar. Valoarea contractului a fost de 25,6 milioane de lei. În acest an, compania a în cheiat un acord de 18 milioane de lei pentru dezvoltarea unui sistem informatic pentru Adminis traţia Rezervaţiei Biosferei Deltei Dunării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO