Mediafax.biz Exclusiv

Siveco prevede o creştere de 15% în 2011 şi mizează pe proiectele internaţionale

 Siveco prevede o creştere de 15% în 2011 şi mizează pe proiectele internaţionale

Autor: Ştefan Vrabie

23.08.2011, 19:24 450

"În prezent aproximativ 30% din încasări vin din străinătate", a declarat Irina Socol, preşedintele şi fondatorul companiei Siveco.

Anul acesta compania speră să înregistreze o creştere de 15% ajungând astfel la o cifră de afaceri de peste 70 de milioane de euro, miza principală fiind în special proiectele internaţionale.

Compania vinde în 24 de ţări, dintre acestea opt contribuie la o treime din venituri.

"Avem un număr mare de proiecte internaţionale anul acesta printre care se numără proiecte de dezvoltare cu Comisia Europeană, iar pe lista ţărilor unde lucrează compania, în unele cazuri cu proiecte implementate chiar şi de câţiva ani, se numără şi Azerbaidjan, Egipt, Liban, Bahrein, Tunisia, Kuweit, Macedonia, Turcia sau Emiratele Arabe Unite, care au în continuare un potenţial de informatizare foarte ridicat", a declarat Socol.

În Maroc, spre exemplu, Siveco a semnat un contract de 10 milioane de euro pentru dezvoltarea strategiei de informatizare a educaţiei la nivel naţional, un proiect similar urmând să fie derulat şi în Dubai.

Compania încearcă de mai mulţi ani să îşi extindă businessul internaţional, dar în unele ţări au întâmpinat rezistenţă.

"Avem ţări în care încercăm să pătrundem de mai mulţi ani, dar deocamdată fără succes. Rusia şi Croaţia sunt doar două din aceste ţări deoarece au o piaţă foarte protectivă. Un exemplu este de acum şase ani când am pierdut un contract de 15 milioane de euro cu casa de asigurări de sănătate din Croaţia în faţa unei companii locale".

Potrivit lui Socol, proiectele cu statul sunt cele mai grele, pentru că sunt foarte complexe, succesul fiind măsurat în funcţie de cum lucrează clientul cu sistemul şi feedback-ul primit. Ea a oferit drept exemplu contracte precum cel cu Agenţia de Plăţi în Agricultură în valoare de 4,7 milioane de euro sau cu Casa de Asigurări de Sănătate. Ele reprezintă peste 40% din totalul businessului intern. "Cu toate acestea nu sunt atât de multe proiecte pe cât ne-am dori", a spus Socol.

"Piaţa IT&C din România a rămas la fel ca şi anul trecut, valoarea ei fiind de aproape 4 miliarde de euro. Este o piaţă mică şi cred că trebuie făcut un efort pentru informatizări rapide."Socol crede că aceste proiecte cu statul sunt un atu pentru câştigarea altor proiecte de la Bruxelles.

În planurile Irinei Socol pentru Siveco se întrevede dincolo de expansiune şi posibilitatea unei listări la bursă. "Luăm în calcul listarea la bursă, discutăm acest subiect cu acţionarii companiei", a spus Socol, fără a oferi alte detalii în legătură cu data când ar putea avea loc listarea sau valoarea pe care o are în vedere compania.

Ea a precizat totuşi că listarea ar trebui să aibă loc în România. "După părerea mea, pentru o companie românească de 1.000 de angajaţi listarea trebuie făcută pe Bursa din Bucureşti, chiar dacă bursele de afară precum cea din Londra sunt tentante.Acolo noi am fi doar ocompanie românească mică", a declarat Socol.

Siveco a făcut angajări în această perioadă, pentru a face faţă valului de contracte noi semnate pe termen de câţiva ani. De la începutul anului şi până acum, echipa companiei s-a extins până la 1.050 de oameni, dintre care majoritatea programatori.Până la sfârşitul anului compania va mai angaja încă 70 de persoane. Acţionarii Siveco România sunt Siveco Olanda - 42,2%, fondurile de investiţii Enterprise Investors - 22,5% (prin Polish Enterprise Fund V) şi Intel Capital - 10% şi mai multe persoane fizice: Irina Socol10,98%, Mihail Rădăşanu7,62%, Gabriel Ilia - 2,68%, Daniela Bichir - 0,14% şi Ecaterina Crusti - 0,14%.

Printre principalele companii de software concurente pe piaţa IT din România se mai numără şi TotalSoft sau TeamNet Consulting.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO