Mediafax.biz Exclusiv

Topul salariilor managerilor de la Transelectrica

Topul salariilor managerilor de la Transelectrica

Autor: Andrei Chirileasa

05.02.2012, 18:57 2128

Prospectul preliminar pentru vânza­rea pe bursă a unui pachet de 15% din acţiunile Transelectrica Bucu­reşti (TEL), care a fost publicat vi­neri, scoate la lumină pentru prima da­tă în ultimii cinci ani salariile managerilor unei companii de stat. Din 2007, când s-a listat la bursă Transgaz (TGN), nicio companie de stat nu a mai publicat salariile managerilor.

Informaţiile publicate în prospectul de ofer­tă arată că principalii 31 de manageri ai Trans­electrica au avut în 2010 venituri brute cu­mulate de 4,94 mil. lei (1,165 mil. euro).

Cel mai bine plătit manager al Trans­elec­tric­a este Maria Ionescu, directorul economic al companiei, cu venituri brute de aproape 250.000 de lei (59.000 de euro), care ar însem­na un salariu mediu net de 3.435 de euro pe lu­nă. Ea este director economic al companiei din aprilie 2009, însă anterior a deţinut funcţii de conducere în Transelectrica începând din 2000. Ea este de profesie economist şi are pes­te 30 de ani de experienţă în domeniul eco­no­mico-financiar din sistemul energetic.

Ea este urmată de Octavian Lohan, direc­tor general adjunct conducere sistem, care este din ianuarie 2009 al doilea om din Trans­elec­trica după directorul general. Lohan a avut în 2010 venituri brute de 238.000 de lei (56.000 de euro), respectiv un ve­nit net lunar de circa 3.270 de euro. El este absolvent al Facultăţii de electro­ener­getică din cadrul Uni­ver­sităţii Politehnice Bu­cureşti şi lucrează de 40 de ani în sectorul ener­ge­tic. El a fost mai întâi dispecer, iar din 2000 pâ­nă în 2009 a condus Dispecerul Energetic Na­ţional (DEN) din cadrul Transelectrica.

Directorul general, cel mai prost plătit

Publicarea salariilor managerilor de la Trans­elec­trica relevă că directorul general este cel mai slab plătit dintre managerii companiei. Înce­pând din aprilie 2010, când funcţia de direc­tor general era deţinută de Adrian Băi­cuşi, salariul directorilor generali din compani­ile de stat a fost plafonat la nivelul salariului unui secretar de stat. Astfel, salariul brut al lui Băicuşi s-a redus de la 10.773 lei/lună la 6.758 lei/lună. Măsura a fost lua­tă de Guvern ca reacţie la şti­rile apărute în acea vre­me în presă privind "sala­ri­ile nesimţite" ale mana­ge­rilor din companiile de stat, numiţi pe criterii politice.

Măsura a vizat însă doar salariul directorului ge­neral, astfel că ceilalţi ma­na­geri au continuat să încaseze salarii mari ca şi până atunci. În schimb, directorul general - omul cu cea mai ma­re responsabilitate din companie - a ajuns să fie printre cel mai prost plă­tiţi manageri. Plafonarea salariilor direc­to­ri­lor generali ai companiilor de stat se menţine in­clusiv în acest an, până ce vor fi recrutaţi noi ma­nageri din sectorul privat prin programul "CEO la stat".

Transelectrica, mai transparentă decât Petrom

Publicarea salariilor managerilor Trans­elec­tri­ca aduce la lumină o altă anomalie pri­vind transparenţa companiilor listate şi anume fap­tul că acestea nu publică salariile manage­ri­lor. Pe pie­ţele europene mai dezvoltate toate com­pa­niile listate publică în raportul anual şi re­mu­ne­ra­ţiile plătite managerilor k. Astfel, in­ves­ti­to­rii pot afla cât câştigă directorii Erste şi OMV, însă nu pot afla cât câştigă exe­cutivii Pe­trom şi BRD, companii listate pe bursa de la Bucureşti.

Spre deosebire de Transelec­tri­ca, în prospec­tul ofertei publice de vânzare a 9,84% din acţiunile Petrom, derulată în iulie 2011, nu au fost publicate informaţii privind sa­lariile directorilor. Asta deşi Pe­trom se laudă că este una dintre cele mai trans­parente companii de pe bursa locală. Ordonanţa de Urgenţă 109 din 2011 obli­gă companiile de stat să publice în ra­portul anual salariile şi bonusurile mana­ge­rilor. O re­gulă similară şi pentru companiile listate ar aduce un plus de transparenţă pe bursă şi ar alinia piaţa locală la practicile europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO