Mediafax.biz Exclusiv

Veniturile din închirierea AFI Palace Cotroceni au scăzut cu peste 8% în primul trimestru

Autor: Cristina Cuncea

27.05.2011, 14:40 103

Veniturile din chirii din România reprezintă jumătate dintotalul încasat în ţările europene în care compania are proiecteimobiliare, potrivit raportului trimestrial al dezvoltatoruluiisraelian.

Totodată, veniturile totale în România, respectiv chirii plusveniturile din servicii, au totalizat 7,7 milioane de euro, înscădere cu 6% de la 8,2 milioane de euro în intervalulianuarie-martie 2010.

Centrul comercial din Bucureşti, cu o suprafaţă închiriabilă de76.000 metri pătraţi, a fost deschis la sfârşitul anului 2009, înurma unei investiţii de peste 300 de milioane de euro.

În total, AFI Europe a obţinut venituri din chirii în ţărileunde deţine active imobiliare, respectiv Cehia, Serbia, România şiBulgaria, de 11,8 milioane de euro, faţă de 12,11 milioane de eurocu un an înainte. Veniturile totale au fost de 21,5 milioane deeuro, în scădere de la 28,75 milioane de euro în primul trimestrudin 2010.

Portofoliul AFI Europe a fost evaluat la sfârşitul anului trecutla circa 1,2 miliarde de euro, din care aproape jumătate, respectiv537 milioane de euro, valorează activele deţinute în România.

Activele din România erau evaluate la sfârşitul anului 2009 la538,4 milioane de euro.

Centrul comercial AFI Palace Cotroceni, singurul proiectfinalizat de dezvoltatorul israelian în România, este evaluat la350 de milioane de euro, diferenţa, de 187 milioane de euro, fiindreprezentată de celelalte terenuri pe care compania le deţine pepiaţa locală, în Bucureşti, Ploieşti şi Arad.

În Bucureşti, compania ar urma să dezvolte un alt centrucomercial pe terenul fostei fabrici Laromet, din Bucureştii Noi,achiziţionat în 2007 pentru 78 milioane de euro. La sfârşitulanului trecut, AFI a semnat un act adiţional la contractul iniţialde achiziţie prin care va dezvolta pentru Laromet o clădire debirouri cu o suprafaţă construită de 4.000 de metri pătraţi, lângăcentrul comercial.

După finalizare, clădirea va fi vândută către Laromet, împreunăcu mai multe locuri de parcare pentru circa 3,5 milioane deeuro.

În cadrul înţelegerii, cele două firme au mai convenit ca AFI săplătească în opt rate pe o perioadă de doi ani circa 15,5 milioanede euro din suma de achiziţie a terenului de 156.000 metripătraţi.

AFI Europe este parte a grupului Africa Israel, activ din anul1997 în domeniul dezvoltării şi investiţiilor rezidenţiale şi deretail.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24