Opinii

2005, editie noua

09.01.2006, 19:16 16

Primul an al guvernarii de dreapta este si primul an pierdut pentru economie. Anul 2005 a fost marcat de cresterea economica sub asteptari, inflatia abia stapanita la nivelul anului 2004, descresterea competitivitatii si executia bugetara deficitara. Semnarea, in aprilie 2005, a acordului care prevede aderarea Romaniei la UE in ianuarie 2007 este unul dintre putinele lucruri bune care s-au intamplat in anul ce tocmai s-a incheiat. Meritele pentru aceasta performanta nu revin insa Guvernului condus de premierul Tariceanu, ci eforturilor depuse pentru incheierea negocierilor la sfarsitul anului 2004. Anul 2005 este pierdut din punct de vedere economic si, din nefericire, potrivit declaratiilor reprezentantilor Puterii, nu va fi singurul, ci doar primul.

Politica economica promovata de guvernanti produce efecte nefaste pe termen mediu si lung. Anul 2005 a inregistrat cel mai mare deficit extern, care va atinge aproape 9,5% din PIB. Aceasta crestere exagerata a deficitului de cont curent va crea mari dificultati Romaniei in anii care urmeaza. Ea este consecinta unei politici economice necoordonate, a unei politici comerciale necontrolate si sugereaza o dis-functie majora intre politica monetara si cea fis-cala. Romania a pierdut astfel din competiti-vitate si atractivitate, iar acest lucru se observa la nivelul investitiilor straine directe, care au in-registrat o scadere semnificativa in comparatie cu anul 2004. Guvernantii au colorat "in roz" rezultatele anului 2005, sustinand cu dezinvoltura ca economia "duduie" si ca veniturile au crescut. Cifrele indulcite de guvern au venit insotite mereu de aceleasi argumente nefondate si au ramas neconfirmate de realitate. Astazi stim cu siguranta ca economia romaneasca a inregistrat o crestere de sub 4%, iar inflatia atinge aproape 9%. De aceea, Romania ia startul in 2006 cu un hadicap major fata de celelalte state din UE.

Acest an a inceput cum era de asteptat, cu noi crize, scandaluri si lupte interne. Problemele sunt abordate cu aceeasi aroganta cu care ne-a obisnuit guvernarea 2005, prin sfidarea societatii civile si a justitiei. Primele zile ale lui 2006 aduc si putina noutate: lupta pentru satisfacerea intereselor unor parteneri aflati la guvernare. Asistam astazi la un proces de vanzare "cu de-a sila", pentru folosul clientelei politice portocalii, a unor pachete importante de actiuni de la doua dintre cele mai bune companii ale statului: Loteria Nationala si Imprimeria Nationala.

Este grav ca acest lucru se intampla, chiar si in conditiile in care statul roman va pastra majoritatea. Actiunile vor umple buzunarele, si asa pline peste masura, ale clientilor politici. Este inacceptabil sa vinzi parti din monopolul de stat pentru a satisface astfel de interese. Astfel de practici contrazic principiul economic si devin cu atat mai grave cu cat sunt imorale si incorecte fata de cetatean.

Cum un rau nu vine niciodata singur, anul 2006 aduce un vant rece si in politica energetica a actualului guvern. Dupa criza ruso-ucraineana, incheiata zilele trecute, este randul nostru sa vedem carentele care au aparut in derularea contractelor pentru aprovizionarea cu gaze naturale a Romaniei. Premierul Tariceanu si ministrul economiei au anuntat, pe rand, ca se cauta solutii, insa ramane problema de fond a transparentei contractelor si a modului in care s-au facut livrarile de gaze naturale. Speram din nou la o analiza distincta si cu rezultate, la corectitudine si transparenta.

Anul 2006 a inceput la fel cum s-a terminat 2005. Guvernul sfideaza regulile economiei de piata, sfideaza justitia si sfideaza chiar bunul simt. Puterea se lupta cu inversunare sa repete greselile din 2005 si etaleaza. Din nefericire, impactul actiunilor guvernamentale se rasfrange in mod direct asupra credibilitatii si stabilitatii mediului economic romanesc. Actul politic influenteaza cresterea economica, in-flatia, increderea mediului de afaceri, nivelul investitiilor straine si, nu in ultimul rand, bunastarea fiecaruia dintre noi. Performantele anului 2005 arunca intr-o lumina nefavorabila competentele guvernantilor actuali. Previziunile pentru 2006 ne ridica semne de intrebare privind responsabilitatea poli-ticienilor portocalii.

* Mihai Tanasescu este deputat PSD, fost ministru al finantelor

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO