Opinii

Adrian Vasilescu, BNR: Romanul mediu cu cipilica de investitor

19.05.2010, 00:00 15

Recent, Institutul National de Statistica a publicat un tabloutulburator: structura veniturilor si cheltuielilor gospodariilorpopulatiei din ultimul trimestru al anului trecut. Ambele talereale balantei cuprind informatii care ne atentioneaza, fara echivoc,cat de ampla se cuvine sa fie reforma noastra structurala, atat demult intarziata. Fiindca va fi de restructurat nu doar economiamare, intinsa de la averile statului pana la companiile private, cisi mica economie din gospodariile populatiei; nu doar bugetultarii, ci si bugetele de familii; nu doar starea financiara anatiunii, ci si finantele fiecarei gospodarii.

Becul rosu se aprinde cu deosebire in dreptul uneia dintre celemai alarmante pozitii din tabloul cheltuielilor gospodariilorpopulatiei: investitiile. Ce aflam? Ca in Romania sfarsitului celuidintai deceniu al secolului XXI - intr-o vreme in care investitiilese democratizeaza pe spatii largi de pe planeta, in sensul caoamenilor de afaceri li se alatura ca investitori grupuri mari dintoate straturile sociale - sumele investite, raportate la totalulcheltuielilor gospodariilor, nu depasesc... 1,2 la suta. Ridicol deputin.

Desigur, unele gospodarii investesc cu toptanul, alteleinvestesc putin, foarte multe nu investesc deloc. Procentajul de1,2 la suta reprezinta o medie. Daca vrem sa avem o imagine cat decat relevanta si cat mai aproape de adevar a investitiilor,indicatorul cel mai semnificativ si cel mai subtil pe care il putemfolosi drept reper este romanul mediu. Nu, sintagma nu exprima orealitate naturala, ci o speranta matematica, o oglinda in care,privindu-ne, sa ne analizam cu luciditate si sa ne vedem asa cumsuntem. Concluziile fiind desprinse, bineinteles, cu ajutorulobservatiilor statistice. Dar ce anume reflecta aceasta oglindastatistica - romanul mediu?

Intai si intai, in imagine sunt cuprinse munca si agonisealatuturor celor ce reprezinta populatia activa a tarii, in jur de 9,7milioane de suflete. Suma ce-i include si pe concetatenii nostricalatori prin lume, de la care continuam sa asteptam, cu sperantanaturala si nu matematica, de-acum vestitele "remiteri" - cont dinbalanta de plati in care sunt inregistrati banii trimiti de eiacasa.

Dincolo insa de aceasta varianta relativ restransa, populatiaactiva, indicatorul romanul mediu oglindeste si adevaruri propriiintregii populatii. Cand statisticienii de la INS scriu "PIB pelocuitor" au in vedere, de fapt, cata valoare adaugata si cat dinformarea bruta de capital fix ii revin romanului mediu. El duce inspate media pe locuitor a productiei de automobile, de otel, decauciucuri, de vagoane, a consumului, a scolilor si spitalelor saua celor catorva kilometri de autostrazi. Si, mai cu seama, ainvestitiilor.

Pe la jumatatea anilor 1990, desi erau timpuri grele, se faceasimtit in tara un usor avant al investitiilor. Pregatirile pentrudeschiderea bursei de valori se apropiau de finalizare, catevasubscriptii publice facusera valva, iar fondurile mutuale erau invoga. Socrul meu, care la 85 de ani isi mutase economiile de la CECla un fond mutual, inainte de a fi cunoscut gustul amar pe care il-a produs crahul acelui fond traia in fiecare zi bucuriacastigului in salturi mari. Se obisnuise sa treaca, dimineata dedimineata, pe la vitrina fondului, unde se afisau noile valori, sivenea acasa incantat ca banii lui se inmultesc necontenit. L-amsfatuit, glumind, sa-si scrie pe palarie "INVESTITOR". Dupa ce, inpresa, a inceput o polemica legata de definitii, starnita de unpolitician - care se simtise jignit ca a fost facut "depunator", caoricare alt roman de rand ce statea cu min te la coada la CEC sa-sideschida un depozit, cand de fapt el isi risca banii investindu-i -am spus, intr-o dezbatere televizata, ca in sfarsit romanul mediuare "palarie de investitor". Adaugand apoi: "E drept ca inca n-aresi costum, nici macar baston n-are, dar se faleste cu palaria luinoua".

Impresia, larg raspandita atunci, ca investitiile ar fi intratintr-un proces de democratizare, nu era intemeiata pe datestatistice. Pentru ca nu existau. Acum, dupa multi ani, fata infata cu tabloul statistic publicat recent de INS, ma vad nevoit sanotez ca am gresit; si ca nici macar astazi romanul mediu nu poartapalarie de investitor. Abia daca i se vede, pe crestetul capului, obiata cipilica. Fiindca, iata, investitia medie la nivelul intregiipopulatii a tarii, din totalul cheltuielilor, este infima. Desiaici intra atat casele pe care oamenii le cumpara sa locuiasca inele, cat si cele achizitionate in scopuri speculative; atatcumpararile de terenuri si de echipamente pentru productia dingospodarii, cat si achizitionarile de actiuni sau participarile ladiferite fonduri de investitii.

Avand in vedere faptul ca importanta problemei este cardinala,pentru ca acolo unde investitii nu sunt nici bunastare nu are cumsa fie, nu pun punct aici. Voi reveni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO