Opinii

Apus de "Floarea soarelui" in politica romaneasca

26.04.2004, 00:00 15



Din 1989, pana in prezent nenumarati politicieni au schimbat partidele si doctrinele, precum camasile. O parte dintre ei au renuntat la calitatea de membru al unui partid in favoarea altuia din cauza unor transformari ideologice sau a unor neintelegeri cu conducerea partidului parasit. Multi au fost ademeniti de gustul puterii si au dorit sa-si maximizeze sansele personale de a accede pe mai departe in diferite posturi si functii.



Cei mai multi insa, majoritatea covarsitoare - majoritatea anonima din orasele mai mici, din comune si sate - au fost nevoiti sa-si schimbe orientarea politica pentru a scapa de presiunile partidului de guvernamant. Sub administratia PSD, racolarea primarilor, a consilierilor judeteni si a consilierilor locali a atins paroxismul.



Niciodata in istoria postdecembrista un partid de guvernamant nu a calcat atat de brutal in picioare legile si regulile democratiei asa cum a facut-o PSD in actualul mandat. O deturnare mai evidenta a optiunii electorale a cetatenilor decat insusirea pe usa din dos a sute de mii de voturi exprimate in 2000 prin acapararea alesilor locali nici ca ar putea exista. Trebuie sa spunem lucrurilor pe nume: migratia politica este o forma de frauda electorala, daca avem de-a face cu un proces de racolare colectiva si nu cu oportunismul individual. "Frauda post electorala" nu se deosebeste cu nimic pe fond de cea care are loc in timpul scrutinului.



Nici o persoana de buna credinta nu poate crede explicatiile PSD conform carora cei peste 1000 de primari veniti dupa alegerile trecute in randurile partidului de guvernamant au suferit o mutatie politica colectiva si s-au prezentat de buna voie si nesiliti de nimeni sa semneze adeziunile de partid.



Exista toate elementele demonstrative ca PSD a pus in scena o campanie nationala de racolare mergand de la presiuni politice pana la neacordarea de fonduri din banii publici si santaj. Unor primari ai PNL li s-au deschis si redeschis peste noapte dosare de urmarire penala, altora li s-a pus in mana fisa de adeziune gata completata si semnata. Avem primari carora li s-au dat foc la gospodarii, iar altii au primit amenintari fizice la adresa familiilor. Se prea poate ca unele dintre aceste actiuni sa fi fost rodul excesului de zel al executantilor care au primit ordin sa raporteze inregimentarea primarilor pe hectar de judet. Alocarile preferentiale de fonduri de la bugetul statului in favoarea primariilor gestionate de primari PSD si, bineinteles, in defavoarea celorlalte nu mai poate fi invocata insa drept un accident. Este o politica de stat care arata fara putinta de tagada ca partidul de guvernamant nu da doi bani pe lege atunci cand urmareste cresterea zestrei insuficiente obtinuta in cadrul alegerilor.



Partidul National Liberal a pledat permanent pentru stoparea migratiei politice. Prima data in aceasta legislatura, la dezbaterile de revizuire a Constitutiei. Atunci, atat PNL, cat si PD au sustinut amendamente pentru ca legea fundamentala sa prevada in mod explicit posibilitatea ca parlamentarii sa-si piarda mandatul odata cu parasirea partidului pe listele caruia au fost alesi. PSD s-a opus vehement. Cu ocazia dezbaterilor la legea privind alegerile pentru administratia publica, PNL si PD au insistat timp indelungat pentru a sanctiona alesii locali care isi schimba culoarea politica in timpul exercitarii mandatului. PSD a respins categoric propunerile. Reprezentantii PNL nu s-au dat batuti. Recent, PNL, prin parlamentarii sai, a inregistrat la Camera Deputatilor o initiativa legislativa pentru a reglementa stoparea migratiei politice. De aceasta data, Guvernul Nastase nu s-a mai opus. A preferat sa plagieze. Astfel, a aparut peste noapte un proiect de lege aproape identic cu cel sustinut de PNL.. In plus fata de initiativa legislativa a PNL, Guvernul PSD a inclus, la limita constitutionalitatii, si prevederi de stopare a migratiei politice in cazul parlamentarilor.



Aceasta actiune a Guvernului releva, o data in plus, demagogia si lipsa de onestitate ale premierului Adrian Nastase si ale PSD. Este demagogic ca dupa trei ani de guvernare in care PSD a racolat fortat sute de primari ai opozitiei, presedintele acestui partid sa pozeze in campionul luptei impotriva migratiei politice. Este lipsa de onestitate, pentru ca dl Nastase si-a insusit aproape in totalitate propunerea legislativa a PNL in acest sens si o prezinta, in momentul de fata, ca fiind nici mai mult nici mai putin decat o initiativa politica personala. Maniera de a face politica a dlui Adrian Nastase este revoltatoare, aratand nivelul pana la care se poate cobori primul ministru in incercarea de a atrage capital electoral.



Dezbaterile care s-au declansat pe tema constitutionalitatii pierderii mandatului de catre parlamentarii migratori sunt intemeiate. Sunt suficiente argumente constitutionale impotriva acestei prevederi. Exista insa si argumente pro. Asa cum aminteam, PNL a sustinut, in cadrul dezbaterilor de revizuire a Constitutiei, ca parlamentarii dezertori sa isi piarda mandatul si sprijina, in continuare, aceasta idee. Mingea va ajunge cel mai probabil in terenul Curtii Constitutionale, singura instanta care poate decide daca un astfel de articol se incadreaza in litera si spiritul legii fundamentale. Chiar si in conditiile in care acest paragraf se dovedeste neconstitutional raman celelalte masuri prevazute in initiativa PNL (metamorfozata in proiect de lege al Guvernului) impotriva nomazilor din administratia publica locala.



Important este ca politicienii sa nu se mai poata roti ca floarea soarelui dupa astrul puterii. Chiar daca o fac de voie sau, cum se intampla in cele mai multe cazuri, de nevoie. Nascut printr-un furt intelectual, acest proiect de lege poate pune punct migratiei politice. Partea pagubita nu va depune plangere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO