Opinii

Clarificarile morale si etice, primele raspunsuri asteptate de la PSD

28.02.2005, 00:00 11

In urmatorii doi ani Romania va fi deplin integrata in comunitatea europeana si isi va intensifica participarea la sistemul de securitate comun euro-atlantic. Romanii vor continua sa calatoreasca, sa munceasca, sa invete si sa creeze in Occident. Marfurile, serviciile si investitiile romanesti vor avea acces liber in marea piata comuna europeana in conditiile in care vor respecta conditiile de calitate impuse de aceasta. Accesul la valorile lumii civilizate va fi neingradit iar calitatea va deveni, tot mai mult, principalul criteriu de performanta.



Aceasta adaptare rapida, chiar fortata uneori, impune clasei politice "sa tina pasul". Ca si in lumea afacerilor, si in viata partidelor politice cine nu tine pasul va pierde, de cele mai multe ori ireversibil.



Chiar daca nu recunosc public, toate partidele importante din Romania cauta solutii pentru a se reforma, din mers, prin: oameni noi, propuneri cu valoare morala ridicata, comunicare politica sofisticata, afilierea la marile familii politice europene, credibilitate si cat mai mult dinamism.



In acest context, reformarea in Partidul Social Democratic reprezinta atat o intrare fireasca in normalitate, cat si un test.



In ultimii ani, implicarea conducerii partidului in guvernarea tarii la varf a inlocuit treptat atat dialogul politic intern in PSD, cat si relatia cu societatea romaneasca. Scopurile majore pentru dezvoltarea Romaniei au presupus luarea, de catre echipa de guvernare, a unor decizii tehnice, sincronizate, in special, cu procesele de integrare europeana si euro-atlantica si mai putin armonizate cu mandatul politic al unui partid social democrat. Chiar daca unii critica astazi "alunecarea spre centru-dreapta" in ceea ce priveste unele decizii guvernamentale, este evident ca restantele preluate in anul 2001 au obligat guvernul la masuri ferme, conform interesului national, pentru inlaturarea decalajelor de dezvoltare fata de tarile Europei Centrale.



Astazi PSD, cel mai mare partid din Romania, se afla in opozitie. Revenirea la normalitate in viata interna de partid presupune regasirea mesajului social-democrat, de stanga. Aceasta clarificare ideologica nu se poate face, in mod real, prin comanda "de sus", ci prin redescoperirea dezbaterilor si a schimbului de idei chiar polemic, ca cea mai buna dovada a vitalitatii oricarui partid.



Chiar daca exprimarea opiniilor reprezinta, uneori, mai mult o pozitionare personala, ar trebui sa fim nelinistiti daca nu ar exista aceste dezbateri, confruntari de opinii, si daca toti s-ar simti multumiti doar sa participe amorf, fara personalitate, fara idei proprii, la viata de partid. Rezultatul dezbaterilor nu poate fi decat reconstructia. Aceasta presupune mandat politic clar, mesaje riguroase, redimensionari de functii in ierarhia partidului, o repozitionare a sa pe esichierul politic, in scopul accentuarii pregnante a caracterului social- democratic modern si european, al demersului politic, dar si reasezari de persoane. Pana la 1 ianuarie 2007 acest parcurs va trebui sa fie finalizat. Amanarea deciziilor sau "pierderea busolei" pot scoate PSD in afara circuitului politic si a interesului public.



Reforma va presupune si testarea structurii interne a partidului. Peste doi ani Romania va fi primita in Uniunea Europeana, iar PSD va trebui sa devina intru totul compatibil cu celelalte partide din familia social-democratiei europene. Aceasta presupune atat innoire ideologica sau doctrinara, dar si redescoperirea valorilor morale. Trebuie sa ne propunem ca membrii partidului sa corespunda etic, moral si fireste politic principiilor social-democratiei, astfel incat partidul sa nu mai ridice semne de intrebare. Stergerea etichetei de partid corupt lipita uneori "nedrept" sau "interesat" , din cauza unor persoane cu probleme, reprezinta incercarea majora a PSD. Partidele de guvernamant social - democrate din Europa de Est au pierdut alegerile din ultimii ani si datorita acuzatiilor de coruptie. In acest moment politic, PSD se afla in momentul luarii unei decizii esentiale. Pentru cativa indivizi care au aparut si mai apar in paginile ziarelor, imensa majoritate a membrilor PSD este judecata si etichetata in mod nemeritat. Iar acest fapt este resimtit cu amaraciune si ca pe o jignire de toti cei care au muncit pentru partid, cred in social-democratie si nu au alta vina decat ca sunt, prin apartenenta la acelasi partid, colegi cu cei patati.



Dorim sau nu sa ne regasim demnitatea? Solutiile se afla in alegerea oamenilor si fermitatea deciziilor. Este in acelasi timp simplu si complicat, dar clarificarile morale si etice sunt primele raspunsuri, in orice ordine de preferinta, pe care romanii le asteapta de la PSD.



* Cristian Diaconescu este senator PSD, fost ministru al justitiei

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO