Opinii

Compromisul putere-opozitie

24.10.2005, 18:51 22

Dupa lupte seculare, care au durat patru saptamani, parlamentarii din cele doua tabere - opozitie si putere - au ajuns la o intelegere in privinta Regulamentului menit a revoca pe cei doi presedinti ai Camerei si Senatului. Timp de patru saptamani, PSD intr-o fratie totala cu PRM au blocat efectiv activitatea legislativa prin diferite chichite procedurale si rezolutii.

Pentru a intelege mai bine functionarea mecanismului politic al bataliei parlamentare, sa amintim ca cele doua tabere erau implacabile in aceasta ciocnire politica. Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase se tineau de scaun cu disperare, iar seful guvernului Calin Popescu-Tariceanu facea declaratii categorice la Pitesti: "Nu suntem dispusi sa facem nici o concesie, nici un compromis". In acest timp cele doua grupuri opuse - unul condus de Mitrea si Hrebenciuc, celalalt de Radu Berceanu si Bogdan Olteanu - negociau intens si pana la urma cadeau la invoiala: luni, adica astazi, sa se termine votarea regulamentului, marti sa se publice textul in Monitorul Oficial si totodata Nastase sa sesizeze Curtea Constitutionala, care in termen de 25 de zile sa decida daca textul este constitutional sau nu. Din informatii pastrate cu discretie, decizia finala a fost luata intr-o convorbire telefonica intre Tariceanu si Geoana luni 17 octombrie. In Senat, la propunerea lui Radu Berceanu, s-a adoptat formula ca regulamentul sa fie supus votului intr-o singura forma fara discutie si amendamente, dupa care va intra in vigoare la 25 de zile de la publicarea lui in Monitorul Oficial. La Camera s-a aprobat aceeasi formula, iar marti urmeaza ca Adrian Nastase sa faca sesizarea la Curtea Constitutionala.

Curtea Constitutionala este organul suprem in sistemul nostru judiciar, croita dupa modelul american al Curtii Supreme ca institutie menita sa vegheze ca legile adoptate de Parlament sa fie conforme cu prevederile Constitutiei. Sa amintim aici ca iarna trecuta, dupa ce presedintele Basescu a lansat ideea revocarii celor doi presedinti de Camera, iar Nastase a sesizat Curtea Constitutionala, aceasta a decis la 1 februarie ca cei doi presedinti pot fi revocati numai la cererea grupului parlamentar care i-a propus.

Curtea Constitutionala este formata din 9 membri, din care 7 magnifici au fost fie membri PCR, fie membri ai PSD, unii cumuland ambele proveniente. Ion Vida, presedintele Curtii, a fost numit in 2001 de catre PSD; Petre Ninosu a fost ministru al justitiei in guvernul FSN; Ion Predescu a fost timp de 13 luni senator al partidului domnului Iliescu, cu numele lui diferite; Serban Viorel Stanoiu este sotul doamnei Rodica Stanoiu, asa ca nu are nevoie de carte de vizita; Nicolae Cochinescu a fost procuror numit de Iliescu; Acsinte Gaspar a fost sef juridic al Consiliului de Stat prezidat de Ceausescu si preluat ca mostenire de Iliescu, iar Aspasia Cojocaru a fost numita tot de PSD.

Singurul lucru din aceasta afacere, care starneste mirare si constituie chiar o enigma, este declaratia de acum doua saptamani facuta la Brasov de presedintele Basescu: "Este absolut firesc sa se astepte mai intai o decizie a Curtii Constitutionale si abia apoi sa se treaca la aplicarea noului regulament".

Ce l-a determinat pe Basescu sa fie mai catolic decat Papa? Doar seful statului poate fi banuit de orice numai de naivitate nu. Sa fie oare aceeasi motivatia care-l face sa mentina la conducerea celor doua servicii de informatie SRI si SIE pe sefii numiti de PSD?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24