Opinii

Creştere prin competitivitate

Creştere prin competitivitate
27.01.2012, 12:23 425


Criza datoriilor s-a trans­for­mat în cea mai gravă criză de încredere din toată is­toria Uniunii Europene. Cetăţenii şi investitorii se întreabă: oare întreprinde Europa sufi­ciente eforturi pentru a preveni esca­la­darea crizei? Vom reuşi noi oare să trans­formăm Uniunea Europeană în­tr-o uniune a stabilităţii? Nu cumva noi, ger­manii, cerem prea mult de la parte­nerii noştri impunând condiţii stricte menite să asigure o mai bună disciplină buge­tară? Nu cumva nu acordăm aten­ţie creşterii şi competitivităţii din Europa ca urmare a acestui fapt?

Un lucru e clar: Europa se află în su­fe­rinţă din cauza unei mentalităţi prea permisive faţă de creşterea dato­ri­ilor care s-a răspândit în ultimele de­cenii. Unele ţări şi-au pierdut o mare par­te din competitivitate în acest inter­val. Toţi aceşti factori ne-au tras în jos şi ne vor îngreuna eforturile de a depăşi criza.

Ne aflăm acum pe calea cea bună, de tratare decisă a cauzelor care au dus la criză şi de recâştigare, astfel, a încre­derii cetăţenilor şi pieţelor. Efortu­rile noas­tre comune de a pune încă o dată fi­nanţele şi economia Europei pe baze so­lide încep să dea roade. Pactul fiscal, care în acest moment face obiectul unor nego­cieri intense, va stabili regu­lile de urmat pentru întărirea disciplinei bu­getare pe termen lung. Reformele struc­turale din Grecia şi alte ţări merită res­pect şi trebuie implementate cu rigurozitate.

Deşi consolidarea bugetară este esen­ţială, ea nu reprezintă decât o ju­mă­tate a problemei. Toate eforturile de realizare a unor baze solide ar putea fi zadarnice dacă economiile noastre nu revin la o creştere sustenabilă. Ca atare, este de o importanţă capitală să nu ne con­centrăm strategia doar asupra aus­terităţii, ci şi asupra stimulării bine gân­dite a unei creşteri pozitive şi suste­na­bile. Cheia de realizare a acestui obiectiv o reprezintă creşterea compe­ti­ti­vităţii. Trebuie să ne concentrăm pe con­solidarea acesteia şi nu pe impul­sionarea unei expansiuni economice rapide care va rămâne în scurt timp fără combustibil.

Implicaţiile economice sunt evi­dente: fără creştere există riscul ca eco­no­miile să se afunde în recesiune, rata şomajului să crească, criza datoriilor să se agraveze, iar, pe termen lung, ca Europa să se marginalizeze. Există însă şi motive politice pentru care avem nevoie de creştere mai mare în Europa. O economie sănătoasă care îi oferă fiecărui cetăţean oportunităţi reale constituie baza coeziunii sociale şi a acceptării de către societate a refor­melor necesare.

Ca atare, pe lângă necesitatea con­ti­nuării eforturilor de consolidare, sar­cina noastră din acest an trebuie să fie lansarea unui program ambiţios de creş­tere şi îmbunătăţire a compe­ti­tivităţii. Europa trebuie, la urma urmei, să rupă lanţurile pe care şi le-a impus şi să profite de enormul potenţial pe care îl are în trei domenii:

Piaţa internă: realizarea celor "patru libertăţi" în anii optzeci şi nouă­zeci a dus la eliberarea unor forţe uriaşe. Expansiunea pieţei interne spre noi sfere oferă încă o dată mari oportunităţi. Acest lucru este mai ales valabil în cazul economiei digitale şi comerţului pe internet, sectorului energetic, domenii în care o creştere a concurenţei va duce la preţuri mai mici şi o mai mare siguranţă în aprovizio­nare, precum şi la întreprinderi mici şi mijlocii mai puternice, graţie reducerii birocraţiei şi facilitării accesului la capitalul de risc. Comisia Europeană a realizat o serie de propuneri de extin­dere a pieţei interne; acum trebuie făcut tot posibilul pentru a le aplica. Ca o ches­tiune generală, ar trebui să existe un test de creştere prin care să se identifice proiectele prioritare şi o procedură accelerată de aprobare a lor în parlament.

Bugetul pentru viitor: "O mai mare competitivitate" trebuie să fie maxima după care să ne ghidăm în negocierea bugetului viitor al UE. Trebuie să investim acolo unde putem promova cel mai bine creşterea sustenabilă. Politica structurală a UE trebuie deci stu­diată cu un ochi critic. Ar trebui cre­at un fond european de creştere, prin intermediul căruia resursele neuti­lizate de la Fondurile Structurale să fie astfel direc­ţionate încât să impul­sio­neze creş­terea în ţările-problemă. Este de o im­portanţă vitală să facem din educaţie, cercetare şi inovaţie priorităţi bugetare.

Liberul schimb: la nivelul anului 2015, 90% din creşterea mondială va veni din afara Europei, în special din Asia şi America de Nord şi de Sud. Noi, europenii, trebuie să ne străduim mai mult ca oricând să contribuim într-un procent mai mare la această creştere. Liberul schimb va deveni din ce în ce mai important. Ca atare, UE trebuie să facă tot ce-i stă în putinţă să încheie un număr mai mare de acorduri de liber schimb cu vechile şi noile puteri mon­diale. Acest lucru este valabil şi în cazul Statelor Unite, şi în cel al negocierilor cu Japonia. De asemenea, trebuie să încheiem rapid negocierile cu India, statele din zona Golfului şi Brazilia.

Şi totuşi, statele membre va trebui să creeze ele însele condiţiile necesare creşterii, prin reforme ambiţioase pe piaţa muncii, în domeniul sistemelor de pensii sau al infrastructurii. Asemenea măsuri va trebui aplicate nu numai de ţările greu încercate de criza datoriilor, deoarece reformele dau rezultate mai bune şi sunt şi mai puţin dureroase dacă sunt implementate înainte şi nu în timpul unei crize. Nimeni nu ştie mai bine acest lucru decât cei care trebuie să ducă greul reformelor cu bătaie lungă a căror aplicare a devenit necesară în criză.

Aceasta înseamnă şi că trebuie ca noi să ne facem cu toţii temele. În ciuda situaţiei sale economice favorabile din prezent, nici măcar Germania nu poate merge înainte fără un program conti­nuu de reformă care să conducă la o întă­rire a creşterii şi la îmbunătăţirea com­pe­titivităţii. Totodată, noi, ger­ma­nii, trebuie să colaborăm cu partenerii ale căror economii sunt destul de în for­mă şi să facem tot posibilul să îi ajutăm pe cei care se confruntă cu probleme în drumul greu pe care îl au de parcurs.

Se spune din când în când în cadrul ac­tualei dez­bateri că nu sunt compa­tibile creş­terea şi consolidarea. Eu unul resping ase­menea afirmaţii. Cele două pot fi îmbi­nate - Germania, precum şi multe din statele nordice şi estice vecine au de­monstrat-o în mod impresionant. Dacă stabilim calea cea bună înainte de fi­nalul anului, putem găsi o modalitate sus­tenabilă de ieşire din criză. De ase­menea, vom pune temelia unei Europe uni­te politic, care vorbeşte într-un sin­gur glas în faţa provocărilor mondiale.


Opinie prezentată în exclusivitate în România de Ziarul Financiar prin amabilitatea Ambasadei Germaniei la Bucureşti

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO