Opinii

Criza s-a simţit în buzunarul meu şi în buzunarul a 70% dintre români

Criza s-a simţit în buzunarul meu şi în buzunarul a 70% dintre români

Autor: Andreea Mindrila

22.12.2011, 00:01 109

Suntem din nou la finalul unui an care s-a anunţat dificil din punct de vedere economic şi financiar, în care cuvântul de ordine a fost criza. Acesta este momentul în care familiile, companiile, guvernele contabilizează ceea ce au obţinut, trag linie şi analizează dacă rezultatele muncii lor sunt cele aşteptate.

Chiar dacă au existat unele semne de îmbunătăţire a situaţiei economice la noi în ţară, în buzunarul meu şi al celorlalţi oameni nu s-a simţit foarte mult acest lucru.

70% dintre români şi-au redus consumul sau au cumpărat produse mai ieftine în acest an, iar acest fapt s-a întâmplat evident din cauza crizei financiare care are impact asupra comportamentului de consum al populaţiei. Acestea nu sunt doar date statistice.

Am observat acest lucru şi la familia mea, la prieteni, la apropiaţi, care sunt acum mult mai precauţi şi mai atenţi la modul în care îşi stabilesc bugetele pentru consum. De asemenea, sunt mult mai atenţi şi la ceea ce cumpără, merg mai întâi prin diferite magazine şi compară preţurile pentru a găsi cea mai avantajoasă ofertă şi în gereral preferă să achiziţioneze o cantitate mai mică decât să renunţe la calitatea alimentelor şi a celorlalte produse pe care le pun în coş. Cauzele principale care determină acest comportament de consum sunt în special creşterea preţurilor şi reducerea veniturilor de care dispun în mod real.

Părerea mea este că în ceea ce priveşte consumul de alimente, România nu ar trebui să aibă probleme. Răspunsul este foarte simplu: pentru că avem un potenţial agricol extraordinar şi pentru că agricultura ar putea susţine foarte mult economia naţională.

Realitatea însă este alta şi e dureroasă. În România, agricultura nu primeşte atenţia cuvenită, foarte multe terenuri agricole sunt lăsate de izbelişte şi pe ele cresc doar buruieni în loc să fie cultivate cereale, legume şi fructe, iar aceasta este realitatea pe care o văd ori de câte ori merg cu trenul spre casă.

Micii agricultori nu sunt susţinuţi, nu există centre unde să-şi poată depozita producţia, nu primesc la timp subvenţiile pentru a putea realiza lucrările agricole de sezon.

Când merg la cumpărături, în piaţă găsesc în special legume, fructe, carne de import, la preţuri mult mai mari decât cele pe care le-aş plăti pentru produsele autohtone.

Cred că România are un potenţial foarte mare pentru a realiza agricultură ecologică, iar din această perspectivă terenurile nelucrate de ani de zile reprezintă un avantaj pentru că nu au fost tratate cu chimicale şi sunt convinsă că aşa cum eu apreciez alimentele naturale, de ţară, aşa fac şi foarte mulţi români.

Opinia mea este că trebuie să profităm de acest potenţial pentru că el reprezintă un avantaj competitiv extraordinar şi poate în acest mod agricultura ţării s-ar putea relansa şi România va redeveni "grânarul Europei".

Andreea Mîndrilă este redactor ZF / business internaţional

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO