Opinii

Daniel Dăianu: Îmblânzirea pieţelor financiare este imperativă

Daniel Dăianu: Îmblânzirea pieţelor financiare este imperativă

Autor: Radu Racu

06.08.2011, 15:38 898

Criza financiară a demonstrat clar cât de nepregătite suntinstituţiile Uniunii Europene precum şi insuficienta convergenţăeconomică dintre membrii săi. Repararea economiei europene arenevoie de măsuri concrete în domeniul concurenţei, a mecanismuluimonetar unic, dar şi într-un domeniu vital pentru instabilitatea cucare ne confruntăm - îmblânzirea pieţelor financiare, scrieeconomistul Daniel Dăianu, într-un articol publicat săptămânaaceasta pe site-ul Consiliului European pentru RelaţiiExterne.

Industria financiară are nevoie de atenţie specială, mai cuseamă pentru faptul că mulţi jucători ai ei încă refuză să admitărolul pe care l-au jucat în declanşarea crizei. "Produsele exoticepe care le-au promovat, ca să folosesc un eufemisms-au concretizatîbtr-un sistem destabilizator pentru economii", noteaza Dăianu.

Două procese ar trebui să ne îngrijoreze foarte mult în aceastăcriză. Primul se referă la industria financiară însăşi, care asistăacum la crearea unor giganti şi mai mari decât înainte dedeclanşarea crizei. Un al doilea factor de îngrijorare esteconexiunea economiei cu societatea, respectiv un trend de eroziunemajoră a clasei de mijloc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO