Opinii

Dictatorii pietelor financiare

10.05.2010, 23:30 20

Criza bugetara din Grecia si temerile privind datoriile Spaniei,Portugaliei sau ale Irlandei demonstreaza inca odata ca atatinvestitorii, cat si autoritatile din statele dezvoltate nu aureusit sa invete nimic din criza financiara care a pornit dinStatele Unite incepand din 2007, iar pietele financiareinternationale raman in continuare sub o adevarata dictatura aagentiilor de rating.
Inainte de 2007 bancile de investitii americane au vandutinvestitorilor, de la orasele din Norvegia pana la fondul deinvestitii al Universitatii Harvard, hartii de valoare garantate cuipoteci, fluturandu-le pe sub nas patalamaua de "investment grade"primita de la agentiile de rating. Iar multe dintre aceste hartii,etichetate drept cele mai sigure investitii posibile au ajuns sa numai valoreze nimic dupa doi-trei ani.
La fel, pana in 2009 Grecia s-a imprumutat de pe pieteleinternationale la dobanzi rezonabile, tot bancile de investitiireusind sa vanda bondurile grecesti cu eticheta de "investmentgrade" primita de la agentiile de rating. Nu mai devreme deinceputul anului trecut Grecia detinea ratingul A+ (A plus), cusase trepte mai mare decat in prezent, desi datoria publica era totpeste 100% din PIB.
Ce are in comun criza financiara din SUA din 2007-2009 si crizaGreciei de acum? Investitorii de pe pietele internationale aurenuntat de ceva vreme sa mai gandeasca cu propriul cap si s-aumultumit sa inghita nemestecat ce le spun agentiile de rating.Acestea din urma au ajuns atat de importante in cadrul sistemuluifinanciar international incat au ajuns sa inlocuiasca practicpietele, unde pretul este dictat de cerere si oferta, cu un sistemasemanator economiei planificate in care preturile activelorfinanciare sau cat de mult se poata imprumuta o tara este dictat dedecizia unui analist dintr-un birou din Londra sau New York.
Nu mai devreme de saptamana trecuta Banca Centrala Europeana a fostnevoita sa isi modifice propriile reguli - bazate pe opiniileagentiilor de rating - pentru a putea accepta ca garantie bondurilegrecesti. Acestea devenisera peste noapte nepotrivite ca garantiedin cauza modificarii ratingului, o opinie a unei agentii de ratingsi care pana la urma poate fi eronata daca nu chiarsubiectiva.
Desi a facut cativa pasi gresiti in tot acest timp, de laraportarea unor deficite bugetare mai mici decat cele reale pana laesecul de a ajusta cheltuielile publice, situatia Greciei nu s-ainrautatit peste noapte, asa cum pare sa arate scaderea ratinguluicu trei trepte pe 27 aprilie, care a produs cresterea costurilor definantare ale Greciei pana la aproape 30% la scadenta de doiani.
"Deja nu este doar sentimentul pietei, acum o agentie de rating detop a retrogradat bondurile Greciei la categoria junk," explicasaptamana trecuta pentru Bloomberg Padhraic Garvey, strategist laING Groep, cresterea costurilor de finantare a Greciei. Practic,desi investitorii aveau indoieli de ceva timp privind capacitateaGreciei de a-si plati datoriile, au "dormit linistiti" atat timpcat ratingul era bun si au realizat ca Grecia chiar are problemedoar dupa ce au auzit asta din gura agentiei de rating.
Daca agentiile de rating nu ar fi existat, iar investitorii ar fifost obisnuiti sa gandeasca cu propria minte, niciuna dintre celedoua crize din ultimii trei ani nu ar fi avut probabil o amploareatat de mare. Bancile si fondurile de investitii nu ar fi cumparatin toti acesti ani o cantitate atat de mare de de hartii pe care nule intelegeau si care au capatat ulterior denumirea de "activetoxice", iar Grecia nu ar fi ajuns la o datorie publica de 115% dinPIB, pentru ca in lipsa unui rating, cel putin unii investitorisi-ar fi pus mult mai devreme problema daca Grecia va putea sa isiplateasca datoriile atunci cand acestea reprezentau 50, 70 sau 90%din PIB, iar aceasta nu ar fi ajuns la situatia actuala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO