Opinii

Exclusiv online: Ce crede directorul unei firme de training despre solutia guvernamentala pentru reducerea deficitului bugetar

11.05.2010, 00:00 45

Un lucru este clar - e nevoie de o interventie pentru a reducedeficitul bugetar actual, si nu numai pentru a satisface conditiileimpuse de FMI. Se pare ca guvernul a fost fortat sa decida in aface o alegere intre a majora impozitele, a reduce drasticcheltuielile publice, sau o combinatie intre cele doua.

Totusi, multi analisti afirma corect ca riscul unui al doileaval de recesiune ar putea fi crescut daca Guvernul isi cresteimpozitele afacerilor si al indivizilor. Temerea mea e ca oricecrestere a impozitului indirect TVA va avea efecte adverse asupracheltuielilor consumatorilor in ceea ce priveste anumite bunuri sauservicii, astfel, cufundand economia si mai tare in recesiune.Veniturile reduse rezultate in aceasta eventualitate si ocontinuare a reticentei de a imprumuta economia vor avea un impactnegativ semnificativ asupra redresarii. Romania nu are nevoie inacest moment ca cererea generala sa scada si mai mult.

În cadrul industriei in care activez - trainingul, majorareaTVA-ului cel mai probabil ar determina o reducere globala incheltuielile de training, ceea ce ar insemna crearea unei forte demunca slab calificata si neechipata pentru a se pozitionacorespunzator pentru o redresare economica. Cu alte cuvinte, ocrestere a taxei pe bunurile de consum si servicii ar ar aveaconsecinte negative pe termen lung in economie.

Am observat deja o schimbare in profilul industriei noastre,impreuna cu multi lideri in afaceri cu care am vorbit si care imispun ca organizatiile lor si-au indreptat atentia asupraprogramelor de training mai scurte si esentiale, indepartandu-se detrainingurile ce implica o perioada mai indelungata de timp, peinvestitii sau pe motivatie. Acesta este un exemplu clar alefectului pe care criza financiara il are asupra felului in carecompaniile gandesc si actioneaza; totul se schimba in timp sicrizele accelereaza acste schimbari. Furnizorii trebuie sa seschimbe de asemenea si sa se adapteze rapid la noile conditii alepietei.

Unii dintre clientii nostri au fost fortati sa faca acest lucrudin cauza exigentei reducerii costurilor, iar altii pentru a veniin intampinarea nevoilor urgente ale afacerii, cum ar finecesitatea de a intelege impactul deciziilor asupra performanteifinanciare a afacerii. Organizatii din ambele tabere s-au adaptatrealitatilor mediului comercial prin livrarea de training prin altemetode - preluand trainingul intern si folosind partenerispecializati, asa cum este si BPP, care este recunoscut pecuprinsul Europei ca fiind cel mai mare si, in opinia mea, cea maibuna companie de training profesional din regiune pentru a oferitraining angajatilor din zonele cheie. Acum e mai important caniciodata sa se obtina cat mai multa valoare din trainingul unuiindivid prin asigurarea ca trainingul primit poate fi aplicat inmediul de business. Cresterea TVA-ului pe cheltuielile cutrainingul ar fi afectat atat indivizii, cat si afacerile, intrucatformarea corespunzatoare a angajatilor continua sa fie esentialapentru succesul pe termen mediu si lung al afacerilor.

Întorcandu-ne la tema noastra de discutie, Guvernul trebuie sareduca deficitul national, ori prin cresterea veniturilor, ori prinreducerea cheltuielilor. Alegerea a fost reducerea costurilor, prinmicsorarea salariilor si pensiilor din sectorul public din Romania.Aceasta decizie a fost luata, bineinteles, astfel incat sa faca catmai putin rau sectorului privat, sectorul economiei aducator deavere, dar cine poate sti daca majorarea taxelor nu va fi deasemenea necesara mai tarziu in cursul lui 2010? Costurile au fostreduse, dar veniturile nu au fost majorate, va fi acest lucrusuficient pentru a reduce deficitul si pentru a satisface cerinteleFMI…?

Daca Guvernul decide sa majoreze impozitele in aceasta recesiuneacest lucru ar fi consistent cu experientele Statelor Unite dinultimele doua decenii, desi, dupa standardele curente, recesiuniledin SUA de la inceputul anilor '90 si 2000 au fost relativtemperate. Daca recesiunile ar fi fost mai drastice, trebuintamajorarii taxelor ar fi fost mai mare. Oricum, trebuie luat inconsiderare faptul ca sectorul privat din Statele Unite esteproportional mai mic decat cel din Romania.

În timpul unei recesiuni, somajul creste, familiile intampinamai multe greutati in a plati pentru necesitati si multe dintre eleisi pierd sau nu isi mai permit accesul la serviciile de baza. Princresterea graduala a taxelor directe, economia se poate asigura caacele familii si indivizi care sunt cele mai lovite de recesiune nuvor infrunta si mai multe dificultati din cauza reducerilorguvernamentale ale programelor si serviciilor de care au nevoie,inclusiv acelea care implica asistenta pentru locuinte, sanatate,sau accesul la educatie. Reducerile cheltuielilor au de cele maimulte ori cel mai daunator impact asupra familiilor cu veniturimici. Cresterea impozitelor poate preintampina asemeneareduceri.

Majorarea taxelor in timpul unei recesiuni - in special ataxelor care afecteaza familiile cu venituri mai mari - este ingeneral mai buna pentru economie si pentru populatie decatreducerile bugetare drastice. Motivele sunt simple. Aproape oriceban pe care comunitatile il cheltuie pentru furnizarea serviciilorpublice, fie ele sub forma ajutorului pentru cei vulnerabili,salariile functionarilor publici sau alte servicii vitale, intra ineconomia locala imediat. Daca Guvernul reduce cheltuielile inaceste zone, cererea are de suferit intr-o perioada in care cerereaeste deja mult prea scazuta si serviciile publice sunt foartenecesare. Acest lucru sugereaza ca miscarea de crestere a TVA-uluipoate fi una nepotrivita in aceasta perioada.

Daca Guvernul abordeaza corect cresterea impozitelor, efectelenegative pot fi minimizate. Ca de exemplu, gospodariile cu veniturimari au o predilectie mai mica spre consum (si economisesc maimult). Ca rezultat, la fiecare crestere de un leu a taxelor,gospodariile cu venituri mari isi vor reduce cheltuielile cu multmai putin de un leu. Cu siguranta, este timpul de a ne deplasacatre un sistem de impozite mai progresiv, folosind rate marginalede impozitare mai mari si niveluri mai mari de venit.

Pe scurt, deficitul bugetar trebuie redus intr-un fel sau altul- nici teoria economica, nici experienta nu sustin ideea caGuvernul ar trebui sa dea inapoi de la cresterea taxelor directe intimpul unei recesiuni din teama daunelor pe care acesta masura arputea sa le provoace performantei economice. Totusi, crestereataxelor indirecte (TVA) poate sa impiedice progresul catreredresare si se pare ca oricum exista putin suport pentru ocrestere pe aceasta baza. În esenta, continuu sa cred ca ocombinatie intre reducerea targetata cu grija a cheltuiellor sicresterea impozitarii directe pare a fi calea de urmat.

Stuart Whent este managing director in cadrul firmeide training BPP Professional Education.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO