Opinii

Iliescu ar fi trebuit să fie directorul Bursei. Ca să îi aducă revoluţia şi reforma necesare pentru a nu ajunge un exponat de muzeu

Iliescu ar fi trebuit să fie directorul Bursei.  Ca să îi aducă revoluţia şi reforma necesare pentru a nu ajunge un exponat de muzeu

Autor: Cristian Hostiuc

09.09.2012, 20:06 1934

Din această săptămână Bursa de la Bucureşti intră pe mâinile şi sub ideile lui Victor Cionga, un veteran al pieţei de capital locale. El este al patrulea director general al Bursei în cei optsprezece ani de funcţionare, dintre care 13 ani i-au aparţinut lui Stere Farmache.

Bursa de la Bucureşti, o fata morgana a economiei locale, îşi caută şi acum utilitatea în România prin birourile guvernamentale sau ale antreprenorilor privaţi. Bursa are de toate, un sistem informatic bun, legi şi regulamente, brokeri, un Consiliu de Administraţie şi un director. Nu are însă prea mulţi investitori pentru că nu are materia primă - companiile listate. Nu ştiu cum va fi dorinţa lui Victor Cionga de a găsi o cale pentru o cooperare "mai eficientă decât până acum între actorii pieţei - CNVM, BVB, brokeri, emitenţi şi acţionarii importanţi ai acestora, investitori", dar problema este că toţi fug de bursă. Nici conducerea Bursei şi nici brokerii nu au reuşit să convingă prea mulţi antreprenori să îşi listeze companiile la bursă. Toţi cei care au companii care ar stârni interesul investitorilor fug ca de ciumă de bursă, iar acest lucru arată cât de convingători sunt brokerii. Iar de partea statului, aproape fiecare Guvern a livrat promisiuni, cum se spune în termenii corporatişti, că nu i-a costat nimic. Dar gura brokerilor şi a investitorilor ce să mănânce? Că s-au săturat să spargă seminţe toată ziua la birou şi să comenteze de ce nu avem bursă sau de ce ceilalţi dinainte nu au făcut nimic.

Bursa de la Bucureşti nu a avut niciodată forţă, nu este mai puternică decât Guvernul, nu convinge pe nimeni de utilitatea ei practică de finanţare a unei companii şi cel mai rău este că dacă s-ar închide mâine, puţini ar observa şi nu ar fi nicio dramă. Cred că dacă ar veni comunismul/socialismul în America, bursa nu s-ar închide deloc, ci dimpotrivă s-ar dezvolta şi mai mult. Uitaţi-vă ce se întâmplă în China.

După primirea aprobării CNVM, Victor Cionga şi-a exprimat primele intenţii privind bursa, ca un manifest al viziunii noului director general. "Şansa pe care piaţa de capital locală ar putea-o avea în actualele condiţii de competiţie dură la nivel regional este să treacă printr-un proces de modernizare rapidă, căutând să atragă interesul unor noi emitenţi (companii controlate de stat sau companii private), unor noi investitori străini şi locali, unor noi brokeri (inclusiv a unor «remote brokers») etc."; "De asemenea, cred că trebuie să ne ferim de clişee (mai mult sau mai puţin îndreptăţite) şi să cântărim cu maturitate şi luciditate eventualele oportunităţi de colaborare pe care în viitorul apropiat le-am putea avea cu pieţele de capital din regiune, atâta timp cât cooperarea în cauză se va dovedi, după o analiză prealabilă corespunzătoare, benefică pentru toate părţile implicate".

Ce a lipsit bursei până acum - modernizarea rapidă, cooperarea între toţi actorii şi o analiză prealabilă corespunzătoare a oportunităţilor, benefică pentru toate părţile implicate? Eu credeam că a lipsit Romgaz-ul, Portul Constanţa, Aeroportul Otopeni, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, CEC-ul, Electricele, Mobexpertul, Grup Feroviar Român, RCS-ul, Romet-ul, Hidroconstrucţia, Bitdefender-ul, emag-ul etc. Eu credeam că a lipsit forţa Bursei de a sparge uşile şi de a bate cu pumnul în masă la Palatul Victoria şi la Cotroceni, având în spate cel puţin un milion de investitori şi toată "finanţa" internaţională. În Polonia, cea mai influentă bancă din lume Goldman Sachs are birou. La noi, Erste, una dintre cele mai influente bănci din regiune, a scos BCR-ul de la listarea la bursă.

Bursa a fost reînfiinţată de autorităţi prin 1993-1994 de gura FMI şi a Băncii Mondiale. Apoi brokerii au luat-o gratis şi au privatizat-o câştigând vreo 40 milioane de euro, preţul seminţelor pe care le-au spart de-a lungul anilor. Şi o conduc de câţiva ani buni şi se plâng că nu le merge bine, că nu au ce să tranzacţioneze, că şi investitorii care mai erau vor să plece sau că la Londra nimeni nu-i bagă în seamă.

Poate Victor Cionga va avea un pic mai mult noroc decât predecesorii ca să convingă guvernele - Ponta şi cine va fi după alegerile din toamnă, ca să arunce ceva mâncare celor nouă sute de brokeri şi câteva mii de investitori, urmând ca desertul să fie luat de la companiile private. Dar ca să convingă, Bursa ar trebui să îl angajeze pe Ion Iliescu director general, pentru că datorită lui există. Cât a făcut Ion Iliescu pentru Bursă nu a făcut niciun broker, a listat alături de Văcăroiu mii de companii la bursă după privatizarea în masă, nu din convingeri capitaliste, ci pentru că aşa trebuia, pentru ca România să aibă o instituţie a economiei de piaţă. Instituţia el a făcut-o, dar piaţa trebuia să o facă alţii. Brokerii. Iar aici ei au spart seminţe şi s-au bârfit între ei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24