Opinii

Luminita de la capatul gazoductului

04.10.2009, 19:16 16

Mai sunt trei luni pana la venirea iernii, dar amintirea a ceeace s-a intamplat la inceputul anului din cauza opririi gazului afost topita rapid de lunile calduroase care au adormit constiintaEuropei.

Rusii de la Gazprom spuneau intr-un interviu recent acordatpostului de televiziune PRO TV ca iarna aceasta vor face ceea cestiu ei cel mai bine: adica sa livreze gaze si au subliniat din nouca ceea ce s-a intamplat in ianuarie 2009 a fost exclusiv din vinaUcrainei. Din pacate aceste declaratii amintesc de unele le fel depozitive potrivit carora Romania ar avea sanse sa importe directgaze din Rusia si chiar sa faca parte din South Stream, dar care auramas doar niste declaratii facute cu un zambet ironic pe buze.

Bucurestiul a fost anul acesta gazda a doua evenimente extrem deimportante care inevitabil au tratat problematica proiectelor deinterconectare la nivel european. In mai a avut loc forumuleconomic Europa - Rusia, iar saptamana trecuta a avut loc Black SeaEnergy and Economic Forum, unde din nou s-a discutat despre relatiacu Rusia, dar in absenta vreunei delegatii ruse.

La forumul Europa - Rusia, analistii au spus clar ca Putin si-abatut joc de Romania atunci cand a invitat-o in South Stream. Laacest ultim forum, declaratiile nu au fost atat de dure, dardiscutiile au dat impresia unei eterne tergiversari.

Astfel, Paolo Scaroni, CEO-ul gigantului italian Eni, spune caSouth Stream, proiect prin care italienii lucreaza cu Gazprom, siNabucco, proiect facut la initiativa europeana pentru a aduce multdorita diminuare a dependentei fata de gazul rusesc, suntcomplementare. "South Stream este construit in jurul Rusiei, iarNabucco este facut pe alte surse de alimentare. Capacitatile celordoua proiecte fac ca acestea sa nu se excluda", a spus Scaroni.

Omul de afaceri Dinu Patriciu isi sustine punctul de vedere inceea ce priveste cele doua proiecte si spune ca sunt rivale, caSouth Stream se confrunta cu problema finantarii, iar Nabucco cucea a surselor de alimentare. Oricum, in opinia lui, primul care vaintra in functiune va fura piata celuilalt. Ion Sturza, fostpremier in Republica Moldova, a fost mai critic si a spus ca SouthStream este un proiect nascut mort din fasa si ca nu este rentabildin punct de vedere economic sa investesti 25 de miliarde de eurointr-o conducta de 900 km pe sub Marea Neagra doar pentru a ocoliUcraina. Poate cel mai surprinzator raspuns in privinta dezvoltariiunui proiect de interconectare din care face parte si Romania afost cel legat de evolutia oleoductului Constanta - Trieste.

"Nu cunosc foarte bine acest proiect", a declarat Scaroni de laEni, desi compania pe care o conduce ar fi urmat sa fie implicata.Bunavointa este din toate partile. Romania este interesata de SouthStream, zice Gazprom, desi acum tara noastra nu face parte dinproiect, ci doar da cateva informatii legate de platoul Marii Negrepe unde ar putea trece teava rusilor. De cealalta parte, rusii nuzic nu, dar nici da. Turkmenistanul spune ca vrea sa vanda gazeEuropei in conditii reciproc avantajoase, dar de la declaratii lalucruri reale mai este cale lunga.

In toata aceasta ambiguitate periculoasa, se pare ca existatotusi un lucru care ar putea insemna o veste buna. Romania esteprima tara care are acum o oferta pentru livrarea a 7,3 miliarde demetri cubi prin Nabucco de la Azerbaidjan. Dupa 10 ani de discutii,poate ca este cea mai importanta stire legata de Nabucco, dar areun talc. Azerii vor da gazul, doar daca Nabucco va fi primul carese construieste, adica recunosc pe fata rivalitatea celor douaproiecte si obligatia europenilor de a se misca mai repede. Abiaacum discutiile au inceput sa devina interesante.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO