Opinii

Moment crucial in calendarul aderarii

13.06.2005, 20:12 11

Saptamana aceasta se va consuma un moment crucial in calendarul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. De ce crucial? Pentru ca vara aceasta este decisiva pentru modul in care va fi redactat Raportul de Tara din toamna, iar in iulie si august vom avea vacanta parlamentara.

Auspiciile europene au devenit defavorabile de cand Franta si Olanda au respins prin referendum proiectul de Constitutie. Presa occidentala abunda in comentarii in care analistii interpreteaza votul negativ ca o torpila impotriva extinderii comunitatii mai departe spre est. Ajung cele zece tari din Est si Sud primite in 2004! Cancelarul austriac Schussel a fost primul sef de guvern care s-a pronuntat public pentru amanarea primirii Romaniei si Bulgariei in 2007. Austriacul a alarmat ca un val de imigranti ahtiati dupa salarii mai bune va navali din tarile dunarene.

Nici auspiciile interne nu sunt asa de fericite cum le prezinta declaratiile oficiale. Schimbul de scrisori Nastase-Tariceanu reflecta un conflict dur intre PSD si putere. De fapt este prima ciocnire mai zdravana intre guvern si opozitie dupa alegerile din toamna trecuta. Mai presus de orice, Adrian Nastase se declara impotriva prezentarii celor doua proiecte intr-un pachet prin angajarea raspunderii. Parlamentul - scrie el - nu este ghiseu de inregistrare pentru pachete. Nastase evita o discutie pe tema proprietatii - el stie ca este punctul slab al PSD. Prefera sa atace proiectul de reforma a justitiei, acolo unde considera ca e vulnerabil, acuzandu-l ca reintroduce controlul politic in justitie, ca si cum acesta ar fi incetat vreodata sa functioneze.

Calin Popescu-Tariceanu riposteaza, tot in scris, ca daca PSD ar fi facut reforma justitiei la timp, nu aveam clauza de salvgardare si nici pericolul amanarii integrarii n-ar fi fost asa de mare. Acum - scrie el - tineti mortis ca nici noi, guvernul Aliantei, sa nu facem reforma justitiei.

Dupa cat se vede, conducerea PSD intentioneaza sa poarte o lupta pe viata si pe moarte contra celor doua proiecte de lege. Au anuntat ca vor initia o motiune de cenzura si in caz de nereusita vor ataca pachetul legislativ la Curtea Constitutionala. Furia pesedista este perfect explicabila. In privinta proprietatii, isi apara clientela politica, pe care Iliescu a castigat-o de-a lungul anilor, fie favorizandu-i pe chiriasi, fie declarand ca proprietatea este "un moft". In privinta justitiei, isi apara un sector al aparatului de stat care-i este fidel.

Cum se va termina aceasta batalie la baioneta?

Mai intai, sa vedem cum va arata textul final, deoarece critica procedeului autoritar a facut ca guvernul sa trimita textul proiectului partidelor de opozitie, invitandu-le sa propuna amendamente si ele au venit cu zecile. Cate vor fi acceptate, ramane de vazut.

Mircea Geoana si Adrian Nastase au o problema de imagine: PSD nu trebuie sa apara ca un partid ostil reformelor cerute de aderare, cu atat mai mult ca la Bruxelles se cunosc foarte bine definitiile domnului Iliescu.

Si Tariceanu se intreaba daca nu ar fi bine sa accepte unele amendamente ale opozitiei, tot ca o problema de imagine.

In sfarsit, cand se ajunge la vot guvernul conteaza pe faptul ca in ultima vreme si-a intarit pozitia in parlament, putand beneficia de vreo 20 de deputati si senatori care

s-au rupt de PRM si PSD si sunt dispusi sa cada la intelegere cu Alianta. Mai este un factor de luat in calcul. Atat PSD, cat si PRM se afla intr-o stare de tensiune si bulversare, menita a genera teama de a nu declansa o situatie care sa duca la alegeri anticipate. Vom asista deci la o adevarata drama politica, cu thriller si suspans.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO