Opinii

Omul orchestra

27.02.2004, 00:00 16



Nu cred ca e usor sa fii investitor strain in Rusia. E ca si cum ai fi supus la dusuri scotiene de trei ori pe zi si cu un supliment in locul vodcii de la ora 5. Pe langa faptul ca trebuie sa traiesti in mijlocul unei natiuni parca anesteziate de saracie si prinsa in capcana intre un trecut care nu vrea sa plece si o realitate pe care nu vrea sa o accepte, mai si simti in ceafa rasuflarea sacadata, de sportiv excitat de iminenta victoriei, a unui presedinte pe cat de fermecator, pe atat de obositor prin impredictabilitatea lui. Cat despre rusi, daca au destul umor si daca reusesc sa se detaseze complet de propria existenta, cred ca se bucura ca au in frunte un presedinte unic si irepetabil.



E atata forta in micul Putin, atata tenacitate, incat nu-ti trebuie un mare efort de imaginatie ca sa-l vezi conducand un tanc, evoluand la paralele, ridicand o locomotiva, calarind in fruntea unei osti cu iataganul ridicat, dirijand planeta. (Simtiti o nota de simpatie duioasa in tonul meu?)



In 4 ani si jumatate, Putin a reusit sa devina singurul om din Rusia. A facut asta cu toate metodele care i-au stat la indemana, plus unele pe care le-a inventat el- kgb-iste, comuniste, autoritare, diplomatice, cu sarm, cu un creier organizat si cu meticulozitate de ceasornicar. I-a inlaturat pe toti cei care nu se potriveau tiparului creat de el si care ii amenintau rolul de unic solist. Tulburator e ca a scapat de ei inainte ca ei insisi sa fi constientizat ca reprezinta o amenintare, sa fi descoperit ce planuri si ambitii au, sa fi trecut la atac.



Iata cazul Kassianov. De mult i se innegurase viitorul politic, de mult i se clatina fotoliul si de mult il invaluisera itele intrigelor tesute prin cotloane. Putin l-a pandit, a asteptat, ba chiar i-a sarit parsiv in ajutor anul trecut, cand in parlament se vota o motiune de cenzura. Stia ca nu venise timpul. Acum insa, clopotele Kremlinului au batut de 12: ceasul plecarii premierului Kassianov, ultima relicva a unei epoci apuse, cel din urma aparator al oligarhilor, clasa inventata de abulicul Eltin si care nu-si are locul in Rusia lui Putin. Kassianov si-a facut datoria, Kassianov poate sa plece si, o data cu el, guvernul. Prin demiterea intregului executiv, Putin a dat o dubla lovitura: a scapat de Kassianov si si-a mai pus o caramida la temelia reputatiei (doamne fereste, daca nu se opreste, omul o sa devina monument protejat de UNESCO. Ce presedinte si-a mai permis o popularitate de 80%, fara sa fi avut un atentat devastator in tara si fara sa devina suspect?). Acum, poporul e multumit ca presedintele vegheaza, iar opozitia si-a pierdut argumentele. Cu o singura miscare si un discurs electoral programat inteligent la mijloc de telenovela, Vladimir Putin a facut curatenie in jurul lui. Ciudat, spun unii, e contrar tuturor regulilor sa demiti guvernul cu 3 saptamani inainte de prezidentiale. Ciudat? Da, dar original si, mai ales, onest. Putin nu joaca modestia si nici nu pretinde ca nu vede evidenta. El stie exact ca, in afara unei surprize de proportii cataclismice, va castiga scrutinul din 14 martie. N-are contracandidati, pe de o parte pentru ca a avut grija de asta, si pe de alta pentru ca oamenii cu bun simt stiu ca nu se pot lua la intrecere cu el. Asa ca, de ce sa mai piarda timpul asteptand derularea unei formalitati? Desigur, marea intrebare este cine va fi urmatorul premier. E un fapt cunoscut ca in Rusia nu omul e adaptat postului, ci viceversa. Asa ca personalitatea si scoala succesorului lui Kassianov vor da nota dominanta a situatiei economice din Rusia mandatului doi. Daca va fi vorba despre fostul ministru de finante, Alexei Kudrin, vom asista la reforme. Desigur, in stil rusesc. Ex-ministrul apararii, Serghei Ivanov, va impune o nota mai autoritara, iar fostul vicepremier Boris Aliusin va actiona ca un tehnocrat cu minte taioasa. I-am numit pe favoritii la post, dar, desigur, trebuie sa ne asteptam si la surpriza aparitiei unui nume nou. Structura viitorului guvern va spune multe (nu totul, ca suntem in Rusia) despre viitorul acestei tari. Pana atunci, cum ziceam, investitorii straini fac dusuri. Sau sauna, fiecare dupa traditia tarii din care vine.



Noul executiv de la Moscova ne va oferi si un alt indiciu: cam din care cerc isi va alege Putin succesorul. E o batalie crunta la Kremlin de ceva vreme, intre sustinatorii oligarhilor - miliardarii desemnati pe vremea lui Eltin - si kgb-istii adusi de Putin. Ce nu vor ei sa accepte insa, e ca razboiul lor se joaca dupa regulile presedintelui si ca rezultatul meciului va fi stabilit numai de el. El si numai el va cantari cine trebuie lasat la Kremlin, dupa ce va accepta sa-si abandoneze fotoliul. Asa stand lucrurile, nu inteleg de ce s-a dezbatut atat de mult problema demiterii guvernului rus. Analistii se intrebau de ce a recurs Putin la aceasta masura, de ce acum, de ce n-a zis la nimeni? Cred ca raspunsul e simplu: pentru ca isi permite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO