Opinii

Opinie Andrei Chirileasa: Bursa n-are nevoie de Guvern

14.10.2009, 23:01 14

Caderea Guvernului condus de Emil Boc a avut un efect pozitiv peBursa, care a avut ieri cea mai buna sedinta din ultima luna, pefondul reluarii cresterilor de pe pietele externe. De ce a facutbine Bursei caderea Guvernului?

Analizand evolutia oscilanta din ultima luna, marcata deamplificarea conflictului de pe scena politica, s-ar putea spune cainvestitorii au rasuflat usurati, vazand in prabusirea Guvernuluiun deznodamant asteptat, a carui amanare nu facea decat sa tinapiata in asteptare si sa sporeasca incertitudinea.

Perspectiva numirii unui prim-ministru independent din punct devedere politic si a unui guvern de tehnocrati ar putea fi o altaexplicatie pentru entuziasmul de pe Bursa, dupa aproape un an decriza economica in care guvernul politic PD-L - PSD nu a reusit savina cu masuri concrete pentru relansarea economiei.

Probabil ca odata cu calmarea scenei politice, Bursa se vaintoarce la evolutiile ei obisnuite, strans legate de cele alepietelor externe, dupa ce timp de cateva saptamani s-a rupt dinpluton.

Un lucru este cert: investitorii au incetat de mult sa mai spereca vreun guvern se va implica cu adevarat in dezvoltarea pietei decapital locale, mai mult decat la nivel declarativ. Bilantulultimului cabinet in relatia cu Bursa este aproape inexistent.

In ultimul an, statul nu a listat nicio companie importanta pepiata, desi are nevoie de bani, iar pentru atragerea fondurilor deinvestitii straine este nevoie de emitenti noi si de mai multalichiditate. Toate proiectele de listari ale unor companii de stat,despre care se vorbea in anii trecuti, au fost amanate pe termennedeterminat.

Fondul Proprietatea nu va veni nici anul acesta pe Bursa, desiguvernantii il tot promit investitorilor din 2006. Mai mult,alegerea administratorului fondului a fost intarziata nepermis demult de renegocieri de clauze, iar semnarea contractului deadministrare cu Franklin Templeton este in continuare incerta.

Reformarea institutiilor pietei de capital, in special aComisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), si crearea uneilegi care sa protejeze cu adevarat actionarii minoritari raman doarun vis pentru investitori.

Pe de alta parte, instabilitatea politica si lipsa de solutii lacriza economica nu au facut decat sa-i indeparteze si mai mult pecei cativa investitori straini din piata.

In aceste conditii, bursa de la Bucuresti ramane doar o piataperiferica, fara personalitate proprie, care va continua sa copiezeevolutiile pietelor din SUA si din vestul Europei. Comparatia cupiata din Polonia nici nu-si mai are locul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO