Opinii

Opinie Dragoş Damian, Terapia Cluj: Marcel Ciolacu şi PSD, vă mulţumesc pentru menţiunea din materialul publicitar. Cred însă că pentru a deveni competitivă economic România are nevoie de mai puţina publicitate şi de mai multa planificare strategică şi muncă în teren

Opinie Dragoş Damian, Terapia Cluj: Marcel Ciolacu şi...

Autor: Dragos Damian

24.05.2024, 14:58 12472

Marcel Ciolacu şi PSD laudă într-un material publicitar evoluţiile unor companii ca parte a măsurilor economice luate de Guvern în ultimul an, citând şi performanţa în creştere a companiei pentru care lucrez.

Da, nu am ascuns niciodată că avem o evoluţie bună si multă încredere în România - continuăm să investim zeci de milioane de euro, dăm de lucru la 1000 de specialişti, pregătim prin învăţământ dual 200 de tineri şi plătim 100 de milioane de lei anual taxe, impozite şi contribuţii - si da, evoluţia de anul trecut a fost influenţată pozitiv de Marcel Ciolacu şi PSD, dar nu în maniera în care cred ei.

Evoluţia bună se datorează faptului că pentru prima oară in istorie, oficiali precum Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, Alexandru Rafila, Marcel Boloş şi Răzvan Prisada au vorbit despre nevoia de a avea o industrie farmaceutică puternică în ţară, care să reducă ponderea importurilor şi, în egală măsura, să limiteze efectul sincopelor de aprovizionare cu medicamente. Un astfel de mesaj puternic in favoarea medicamentelor generice fabricate in România, venind de la cel mai înalt nivel, a frânat într-o măsura iniţiativele funcţionarilor din instituţiile de decizie ale sistemului sanitar care au ca singură misiune să pună cât mai multe piedici producătorilor romani.

Dar, Marcel Ciolacu şi PSD, funcţionarii din instituţiile de decizie ale sistemului sanitar, care se încăpăţânează în misiunea lor de a închide fabricile de medicamente din ţară, au venit cu alte idei trăsnite. Una, de a scoate din compensare medicamente ieftine fabricate în ţară şi utilizate in special de persoanele cu venituri reduse şi a doua, de a organiza licitaţii naţionale de medicamente, după un model unguresc, fără nici o legătura cu contextul de la noi. Aşadar Marcel Ciolacu şi PSD, atenţie în continuare la iniţiativele funcţionarilor din instituţiile de decizie ale sistemului sanitar.

Dar aici nu este vorba strict despre un singur sector economic, fie el strategic. Marcel Ciolacu şi PSD, daca ne îngrijim un pic mai mult de industria de prelucrare, de şantierele de construcţii şi de fermele agricole n-o să mai fie nevoie de materiale publicitare, creşterea economica se va vedea cu ochiul liber. Altminteri, să fim atenţi, INS nu dă date încurajatoare cu privire la evoluţia din T1 2024 a unor sectoare industriale de prelucrare.

Înţelepţii politicii, finanţelor şi economiei vorbesc doar de puţină vreme despre dezindustrializarea unor domenii cheie, despre deficitul de forţa de muncă şi despre modelul nesustenabil de economie bazată pe consum din import - păcat că ne vorbesc despre asta doar acum, pentru că aceste tendinţe  au început acum mai bine de 5 ani. Nu ai cum să ai guvernare bună dacă ai înţelepţi slabi. Marcel Ciolacu şi PSD şi Nicolae Ciucă şi PNL, dacă o să guvernaţi ţara începând din 2025, aveţi patru priorităţi imediate in economie - 1) întăriţi relaţiile industriale cu cele mai mari puteri economice din afara uniunii, 2) reindustrializaţi domeniile cheie, mâncare, chimie, energie şi apărare, 3) refaceţi forţă de muncă din industria de prelucrare, şantierele de construcţii şi fermele agricole şi 4) lichidaţi evaziunea fiscală şi munca la negru, mizeriile de sub preşul corupţiei, care rămâne din păcate endemică în România.

High-tech-ul, roboţii, digitalizarea şi inteligenţa artificială, să le lăsăm pentru mai târziu sau pentru vreo oportunitate, deocamdată nu avem nici o şansa.

Un comentariu de final, Marcel Ciolacu şi PSD, dacă tot vorbim de laude. Marja de profit raportată de compania mea anul trecut este de peste 20%. Am colegi de breaslă care la aceeaşi cifra de afaceri cu mine au marjă de profit zero sau sunt chiar pe minus. Poate că ei sunt demni de laudă, nu?

 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24