Opinii

Opinie Theodor Alexandrescu: Reforma medicală prin prisma schimbărilor structurale financiare ale sistemului

18.08.2010, 23:50 22

Astfel de evenimente precum catastrofa de la maternitateaGiuleşti se întâmplă pentru că nu există o bună gestiune aresurselor din sistemul sanitar. Deşi vorbim de reforma sistemuluidin sănătate, nu se pune accent pe componenta financiară asistemului. Reforma se poate face numai printr-o reformă financiarăa asigurărilor de sănătate.

Datorită monopolului deţinut de Casa Naţională de Asigurări deSănătate asupra gestiunii unor fonduri de miliarde de euro anual,fără o competiţie reală din partea sistemului privat, nueficientizează utilizarea resurselor existente. Pe lângă cunoscutaproblemă de subfinanţare, există şi această problemă deeficientizare a resurselor care poate fi soluţionată doar oferindalternative la sistemul de stat prin case private de sănătate.Acestea vor încheia contracte numai cu furnizorii de serviciimedicale care îndeplinesc anumite standarde, iar veniturile dinasigurările de sănătate vor constitui sursă de finanţare pentruaceşti furnizori.

Calitatea actului medical va fi monitorizată prin implementareaghidurilor terapeutice, precum şi a măsurilor de prevenţie.

Un alt beneficiu al competiţiei va fi transparenţa palmaresuluifurnizorului de servicii medicale, cât şi al medicului(cazuistica). Adresabilitatea şi atractivitatea vor creşte pentruacei furnizori şi medici care îşi fac un renume prin rezultatetransparente, comparabile, şi nu prin folclor.

Pierderile de miliarde de euro din compensarea medicamentelor augenerat în continuare frustrări din partea pacienţilor, indiferentde creşterea volumului financiar alocat. Singura soluţie esteînlocuirea subvenţionării cu decontarea prin sistemul de asigurăriprivate şi sociale de sănătate.

Evaluarea şi ierarhizarea spitalelor, cât şi a furnizorilor deservicii medicale este realizată cel mai bine de cerere şi ofertă,iar cererea trebuie să vină din partea caselor private de asigurăride sănătate ca alternativă la cea de stat. Acestea vor constituiprincipalul evaluator al calităţii şi îndeplinirii actului medical,bazându-se pe experienţa şi responsabilitatea faţă de promisiunilecontractuale făcute asiguratului. Recomandarea furnizorilorparteneri de către casele private de sănătate pentru asiguraţiimplică efectuarea anterioară a unei selecţii riguroase şiverificarea îndeplinirii criteriilor de calitate. Casele private desănătate îşi asumă răspunderea în faţa asiguraţilor pentrurecomandările făcute în ceea ce priveşte furnizorii de serviciimedicale.

Un indicator statistic important care ar trebui monitorizatpentru a evalua eficienţa sistemului medical este numărul de deceseşi îmbolnăviri care ar fi putut fi evitate prin servicii medicalecorespunzătoare. Media europeană pentru acest indicator este sub 1la 10.000 de locuitori, iar în România se estimează că e aproape de10 ori mai mare.

Aceşti parametri ar putea fi semnificativ îmbunătăţiţi, aşa cums-a demonstrat în ţările emergente sau aflate în tranziţie, prinimplementarea unei alternative private la sistemul social deasigurări de sănătate.

Theodor Alexandrescu este CEO al Alico, companie deasigurări de viaţă care vinde şi asigurări desănătate

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24