Opinii

Primul an de Dreptate si Adevar

19.12.2005, 18:59 170

Dreptate - Principiu moral si juridic care cere sa se dea fiecaruia ceea ce i se cuvine si sa i se respecte drepturile.

Adevar - Concordanta intre cunostintele noastre si realitatea obiectiva; oglindire fidela a realitatii in gandire; ceea ce corespunde realitatii, ceea ce exista sau s-a intamplat in realitate.

Doua simple definitii, printre alte cateva sute de mii, din Dictionarul explicativ al limbii romane. Doua cuvinte care reprezinta intreaga platforma cu care Alianta pentru Dreptate si Adevar a pornit la drum anul trecut, pentru a le reda romanilor increderea in sistemul politic, in Romania.

Iar romanii s-au aratat insetati de dreptate si adevar si au acordat Aliantei D.A. si lui Traian Basescu mandatul de care aveau nevoie pentru a elibera in sfarsit Romania de coruptia ridicata de PSD la nivel de politica de stat. "Un sistem ticalosit", spunea anul trecut Traian Basescu si avea dreptate: baroni locali, capuse si mafioti ce fusesera creati si intretinuti de partidul-stat, PSD. (...)

Asadar, nu neaparat situatia economica, nu somajul si nu inflatia i-au determinat pe romani sa ne voteze, ci setea de dreptate si adevar, dorinta de a se elibera de fanariotii moderni care se imbogateau prin toata tara si se inchinau la Marea Poarta PSD. Alianta D.A. a fost votata pentru ca nu este corupta si pentru ca a fost si este bazata pe cinste si onoare.

Este o alternativa economica si sociala, dar in primul rand, una morala. (...)

Coruptie, minciuni, propaganda, cumpararea favorurilor, abuzuri, politizare, pesedizare, clientelism, acestea sunt cuvintele care caracterizau guvernarea PSD. Ce am facut noi?

Nu a fost inregistrat un singur caz de coruptie in anul 2005, am facut o guvernare transparenta, in care am pus totul la vedere, ne-am declarat in intregime averile, pentru a arata ca nu facem politica pentru binele nostru, am colaborat cu societatea civila ca reprezentanta legitima a societatii, ne-am urmarit indeplinirea angajamentelor, am pus integrarea europeana pe primul plan, ca interes national.

Am dat Romaniei o alta imagine, am promovat oameni tineri, am promovat competenta, am corectat ce se putea din guvernarea PSD, cum ar fi renegocierea unor contracte.

Si nu a fost un an usor. Spectrul alegerilor anticipate, protestele sindicale, ramanerile in urma in angajamentele fata de UE, valurile succesive de inundatii, cele mai grave din istoria Romaniei, gripa aviara, curentul eurosceptic materializat in Europa prin respingerea Constitutiei europene de catre francezi si olandezi, atitudinea rezervata fata de Romania a unor forte politice din tari ale Uniunii, politica bugetara iresponsabila a fostului guvern care a angajat cheltuieli peste ceea ce isi putea permite in mod real Romania au reprezentat provocari la care a trebuit sa facem fata. (...)

In calitate de premier, imi asum acum, la finele primului an de guvernare, o eroare pentru care am platit din plin in 2005: sub presiunea unor evenimente, am lasat in mod neintentionat impresia ca, intre mine si Traian Basescu, ar exista un anumit tip de rivalitate si o relatie tensionata care ar degenera in dispute.

Vreau sa clarific astazi aceasta situatie - Traian Basescu si Calin Popescu-Tariceanu sunt o echipa, chiar daca unul reprezinta acum vocea Romaniei de la Cotroceni, iar celalalt este noul lider al Aliantei si reprezinta Partidul National Liberal si Guvernul. (...)

Din punctul de vedere al Guvernului, desi nu voi da ca exemplu statistici care arata ca suntem pe drumul cel bun, mi se pare suficient sa amintesc ca am obtinut un raport de tara foarte bun, care l-a facut pe presedintele Basescu sa declare ca Romania are cel mai bun Executiv de dupa Revolutie. (...)

Cota de 16% a fost un element principal in oferta politica a Aliantei si ma bucur ca, la doar un an de la aplicare, se vede clar ca a fost o decizie buna, corecta. (...)

In 2006 intram in al doilea an de mandat pe care eu il consider cel mai greu atat din punct de vedere politic, dar si guvernamental. La nivel politic, noi cei din Alianta trebuie sa tinem cont de mai multe elemente. Sa nu uitam ca Alianta a castigat cu Traian Basescu, dar trebuie sa reziste singura.

De asemenea, 2006 va fi anul in care sincopele din Alianta nu vor mai fi tolerate de catre public. (...) Guvernul pe care il conduc are prioritati clar definite pentru anul 2006 si in perspectiva: dezvoltarea infrastructurii (rutiera, feroviara, infrastructura in educatie, infrastructura in sanatate), agricultura si dezvoltarea rurala, educatia si sanatatea.

In ceea ce priveste responsabilitatea guvernului pe care il conduc, 2006 va fi dificil deoarece integrarea in Uniunea Europeana atarna de ceea ce se va intampla in urmatoarele luni. Si, din acest punct de vedere, stabilitatea (politica, economica si sociala) este cea care conteaza cel mai mult. Uniunea Europeana nu vrea o tara condusa de un guvern corupt, de un partid disciplinat pe hotie si de lideri carora nu le pasa de ceea ce se intampla in jurul lor. (...)

* Fragmente din discursul de bilant al primului-ministru Calin Popescu-Tariceanu la un an de guvernare a Aliantei D.A.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO