Opinii

Privatizarea BCR - succes sau nu?

31.10.2005, 18:31 20

Deschiderea ofertelor de cumparare pentru pachetul majoritar de la BCR a produs o mare surpriza, pe de o parte pretul mare obtinut - lucru neobisnuit pana in momentul de fata in vanzarile de pachete majoritare a statului roman, iar pe de alta parte, anvergura mai mica a ofertantilor ramasi in cursa - respectiv Millennium BCP si Erste Bank.

Trebuie pornit de la ceea ce inseamna BCR in economia romaneasca. BCR este emblema sectorului bancar - cea mai mare cota de piata, cele mai mari active, unul din cele mai puternice grupuri financiare integrate, una din cele mai mari retele teritoriale, un management performant adaptat cerintelor economiei de piata etc. In mod normal aceasta banca nu are nevoie de un investitor strategic, ea putand face fata singura concurentei de pe piata, iar dezvoltarea ei fiind asigurata prin surse proprii. De aici si lista lunga a competitorilor care au dorit sa preia BCR.

Parerile cu privire la cum ar trebui realizate privatizarea BCR sunt impartite. Exista cel putin trei curente de opinie. Prima ar fi ca banca nu ar trebui privatizata deoarece realizeaza profituri bune, are o activitate eficienta de management, evolueaza pe o piata unde organismul de supraveghere (BNR) a redus foarte mult riscurile sistemice. O alta parere ar fi ca banca ar trebui privatizata cu un investitor strategic de prima marime mondiala, ca banca ar trebui privatizata cu un investitor care plateste cel mai bun pret.

Decizia statului roman de a impune pretul ca principalul criteriu de stabilire a castigatorului mi se pare corecta. Bugetul de stat are o lipsa cronica de resurse, iar aceasta intrare de capital echilibreaza, cel putin pe termen scurt, nevoile financiare ale statului. Pe de alta parte, statul nu este in situatia de a privatiza o gaura neagra a economiei unde componenta sociala este un criteriu determinant. Avand in vedere acestea, pot spune ca statul ales varianta optima si a reusit sa identifice momentul oportun de realizare a privatizarii.

Privita prin prisma unui jucator pe piata de capital din Romania, aceasta privatizare are doua componente de satisfactie. In primul rand cei doi investitori ramasi in cursa sunt societati bancare listate, iar probabilitatea ca ei sa listeze BCR pe piata bursiera din Romania este foarte mare. Indirect, principalii castigatori din aceasta privatizare sunt cele cinci societati de investitii financiare, care, teoretic, vor avea o influenta foarte mare pe valoarea activelor administrate, aceste active putand fi dublate pe termen mediu.

Prezenta BCR la bursa va avea ca efect cresterea puternica a capitalizarii bursiere si generarea de tranzactii semnificative pe societatile de servicii de intermediere financiare.

Aceasta privatizare reflecta foare bine proverbul romanesc "da doamne mintea romanului de pe urma".

Este prima privatizare la care nu au fost scandaluri legate de comisioane, de favorizari a competitorilor si nu au fost comentarii de genul statul face afaceri proaste si vinde in cele mai nepotrivite momente si la cel mai mic pret. Parerea mea este ca aceasta privatizare va fi un succes cu efecte benefice atat asupra economiei, cat si asupra pietei de capital din Romania.

Rares Nilas este directorul general al societatii de brokeraj BT Securities

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO