Opinii

PSD a inaugurat campania electorala

26.01.2004, 00:00 8



Desi la Comisia Parlamentara Electorala PSD tine sa reduca durata campaniei electorale de la 45 de zile la 30 de zile, a inceput batalia pentru alegerile locale de la 6 iunie cu 5 luni inainte. Trebuie sa mentionam ca opereaza mai meticulos si sistematic decat toate partidele din perioada postdecembrista. Saptamana trecuta a initiat o trecere in revista a organizatiilor judetene. Prin fata lui Nastase, Cozmanca si a altor membri ai Delegatiei Permanente au trecut toti reprezentantii de frunte ai organizatiilor judetene, care au fost supusi unui examen, fiind luati la intrebari relevante: cati membri de partid, cum stau cu incasarea cotizatiilor, evluarea sanselor la vot si a fortelor de opozitie etc. A reiesit o situatie mai buna in Moldova si Muntenia, mai slaba in Transilvania si Banat. La Bacau cap de lista Dumitru Sechelariu, la Iasi Gheorghe Nichita, la Galati Marian Ionescu, la Neamt Dumitru Nicolae, la Constanta Radu Mazare. Lipseste Bucuresti, unde PSD nu are un candidat redutabil care sa-l infrunte pe Traian Basescu la Primaria generala, mai ales ca miercuri seara Basescu a renuntat la visul fantomatic al



Palatului Victoria si si-a anuntat candidatura la Capitala.



Cozmanca, tartorul electoral al PSD, a initiat a vasta actiune de instruire a candidatilor: cum sa castige simpatia alegatorilor, ce tinuta sa aiba, cum sa se imbrace, ce promisiuni sa faca. Dar principala lui preocupare este imaginea PSD: cum sa scape de eticheta de partid al baronilor, care nu da bine la oamenii de rand. Nu va fi usor, deoarece baronii controleaza eocnomia judetului si aparatul de partid si stat. S-a vazut asta la Focsani, unde Marian Oprisan aparea la televizor langa presedintele Iliescu ori de cate ori acesta taia panglici sau primea defilarea. A numit Cozmanca cativa sefi mai tineri, cam de 40 de ani, si i-a bagat printre ziaristi, doar doar i-o face mai cunoscuti. Dar de baroni nu scapa.



O dorinta mai veche a conducerii PSD este sa incheie un acord social cu sindicatele, sa nu fie pocite alegerile de niscaiva greve sau demonstratii. Tentativa a fost bulversata de cererea investitorilor straini sa fie modificate articolele din noul Cod al muncii, menite a asigura trainicia locurilor de munca ale angajatilor. Reactia liderilor sindicali a fost prompta: nu va atingeti de Codul muncii, ca o sa va coste scump la vot!



Vizita la sediul din Baneasa a lui Gheorghe Hagi si Ilie Nastase nu a trecut neobservata. Cozmanca a invatat de la candidatii prezidentiali americani ca acestia atrag "monstrii sacri" de la Hollywood si alte celebritati din sport ca sa castige voturi si vrea sa aplice manevra si in Romania.



In sfarsit, la strategia electorala se inscrie si decizia lui Adrian Nastase de a numi intre ministri doi vicepremieri care sa coordoneze ministerele economice si sociale, astfel ca el sa se poata concentra asupra celor care au de-a face cu integrarea in UE. Mi se pare o idee judicioasa, pentru ca eu socot ca asta e problema nr. 1 a PSD. Chiar saptamana trecuta s-au intamplat doua lucruri care atesta seriozitatea problemei. Reprezentantul UE la Bucuresti, dl. Scheele, obisnuit sa se exprime pe sleau, a declarat ca reforma administratiei publice, asa cum cere UE, nu va putea fi rezolvata pana in 2007 si asta din cauza alegerilor de anul acesta. Niculescu-Duvaz a ripostat: "Nu dl. Scheele decide daca ne integram sau nu". Este adevarat, nu decide, dar are un cuvant greu, deoarece toate informatiile despre Romania care ajung la Bruxelles trec pe la dl. Scheele.



Al doilea fapt neplacut a fost raportul baronesei Nicholson in fata Comisiei Externe a Parlamentului European, care ofera un tablou sumbru al sarcinilor neimplinite privind acquis-ul comunitar. Cu aceasta ocazie, baroneasa a semnalat critic incalcarea de catre Guvernul roman a moratoriului privind adoptiile de copii - in 105 cazuri copii din Romania au ajuns in Italia. Premierul Adrian Nastase a incercat sa dreaga busuiocul, cica ar fi vorba de cazuri speciale! Acestea pot fi unul sau doua, dar nu 105! In realitate, a fost o concesie facuta bunului prieten Berlusconi. Numai ca s-a sesizat si Comisia de la Bruxelles, asa incat Adrian Nastase are mult de furca in 2004: promovarea integrarii este, cum spun americanii, a full-time-job.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO