Opinii

Să sperăm că FMI şi Jeffrey Franks nu vor ajunge şi ei "băieţii deştepţi"

Să sperăm că FMI şi Jeffrey Franks nu vor ajunge şi ei "băieţii deştepţi"

Autor: Cristian Hostiuc

07.11.2011, 21:21 2176

"Trebuie să scăpăm definitiv de un sistem în care băieţii deştepţi din sectorul public şi din sectorul privat se bucură de profituri nemeritate, în timp ce angajaţii lor şi publicul larg continuă să plătească. Implementarea unor reforme profunde la nivelul companiilor de stat este probabil cea mai mare provocare". Aceste fraze îi aparţin şefului misiunii FMI la Bucureşti, Jeffrey Franks, şi nu ştii de unde vin. De unde şi până unde se ocupă FMI de "băieţii deştepţi" din sectorul public şi privat? Până mai ieri FMI stătea la altitudine, survola economia şi refăcea dezechilibrele macroeconomice în birouri. Acum trebuie să ajungă în stradă, la întreprinderile de stat, acolo unde situaţia lor financiară şi datoriile acumulate vor exploda, dacă nu în 2012 - an electoral -, atunci sigur în 2013 sau 2014?

Aproape 2,5 miliarde dolari stau prin dulapurile întreprinderilor de stat cu pierderi. Şi până în 2013-2014 probabil că se va mai adăuga un miliard. Şi, deşi toate guvernele s-au arătat preocupate de întreprinderile de stat cu pierderi, niciunul nu a tăiat conducta de contracte, de bani, pentru băieţii deştepţi.

Aceşti băieţi deştepţi sunt ai clasei politice, ai lui Băsescu, Boc, Tăriceanu, Năstase, ai actualilor şi foştilor miniştri, ai funcţionarilor publici de grad înalt.

Băieţii deştepţi nu vin din neant şi nu acţionează singuri. Ei "sunt aduşi" la contractele cu statul sau îşi pun oamenii ca să le dea contracte cu statul. Fiecare guvernare are băieţii lui deştepţi, că de-aia se luptă politicienii să ajungă la putere.

În fiecare an două-trei miliarde de euro din bugetul de stat plus alte câteva zeci de milioane de euro de la întreprinderile de stat măresc încasările băieţilor deştepţi din sectorul privat. De obicei, facturile sunt mărite cu 20%-30%, dacă nu chiar mai mult, iar banii pe care îi plăteşte în plus statul, ministrul finanţelor, ministrul transporturilor, ministrul comunicaţiilor, tot guvernul până la urmă, se regăsesc în conturile de profit ale altora.

Unii băieţi deştepţi sunt ai tuturor guvernărilor. Dar, în ciuda faptului că de la preşedinte şi până la Jeffrey Franks mai nou toţi vorbesc de băieţii deştepţi, nu avem o listă a lor. Cine sunt şi ai cui sunt? Iar FMI-ul, prin Jeffrey Franks, care de aproape 3 ani bate pasul pe la Bucureşti, riscă acum să devină noul Băsescu, noul Boc, noul Videanu (care se plângea la televizor că funcţionarii din sistem acaparează ministrul şi de aceea nu poate fi aplicat programul de guvernare). Adică vorbeşte pentru public, pentru a se auzi spunând "băieţii deştepţi", dar în spate lucrurile merg ca înainte. În cei trei ani în care şi-a tocit o pereche de pantofi în triunghiul Palatul Victoria - Palatul Cotroceni - BNR, cu escală pe Calea Victoriei, la Ministerul Economiei, FMI nu a făcut nimic cu întreprinderile de stat, pe care le descoperă acum. Să sperăm că Jeffrey Franks şi FMI nu vor ajunge şi ei "băieţii deştepţi".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO