Opinii

Singurul sprijin pentru Guvern vine din exterior

19.06.2000, 00:00 11



Oficialii Uniunii Europene, Bancii Mondiale si FMI au dat vineri, chiar inainte de turul al doilea al alegerilor locale, un puternic semnal de sprijin pentru politica economica a Cabinetului Isarescu.

Simpla aparitie, in acelasi timp, la Palatul Victoria, a reprezentantilor celor trei organisme internationale, la o conferinta de presa alaturi de premierul Mugur Isarescu, este un mesaj clar. Un mesaj ca demersul premierului in sensul mentinerii stabilitatii financiare si a imbunatatirii indicatorilor macroeconomici este sustinut de cei trei finantatori. ai aceasta in ciuda incertitudinii politice specifice agitatiei electorale.

Giovanni Ravasio, directorul Comisiei Europene insarcinat cu probleme economice si financiare, Ziad Alahdad, seful misiunii Bancii Mondiale la Bucuresti si Stephane Cosse, reprezentantul FMI in Romania, au venit si cu un suport concret pentru Guvern: aproape 350 de milioane de dolari de la cele trei institutii vor intra in conturile Romaniei in decurs de o luna.

Mesajul contine si un avertisment dat politicienilor. Asa se poate traduce faptul ca oficialii straini au subliniat ca se asteapta ca planul de actiune bazat pe strategia economica pe termen mediu si intocmit de guvernul Isarescu sa fie pus in aplicare de orice guvern ar rezulta dupa alegerile generale si ca orice modificari substantiale ale acestui plan sunt inacceptabile.

Actiunea concertata a celor trei organisme internationale vine intr-un moment crucial nu doar pentru Guvernul Isarescu, ci si pentru Romania, implicatie neglijata in ultimul timp de politicieni, preocupati mai mult sa lupte pentru castigarea alegerilor si prea putin de administrarea tarii intr-un an dificil.

Cu putin timp in urma scandalul FNI a fost pe punctul de a destabiliza sistemul nostru financiar, si asa destul de fragil. Seceta prelungita a adaugat alte presiuni asupra

Executivului si a produs pagube de mii de miliarde. In plus, reactia sindicatelor la Ordonanta 58 prin care Guvernul incearca sa limiteze veniturile managerilor din companiile nationale ar putea avea urmari deosebit de periculoase. Ca de fiecare data in momente critice, sindicatele actioneaza mana in mana cu conducerea marilor monopoluri, capabili de orice ca sa se asigure ca isi pastreaza privilegiile.

Executivul este acum singur in fata catastrofelor, fie ca sunt naturale, fie ca sunt pur si simplu montate de grupuri interesate. Ce au facut politicienii in aceste momente grele? Nimic altceva decat sa se acuze reciproc, doar-doar vor castiga puncte in lupta electorala.

Daca Isarescu nu va reusi sa tina in frau situatia, vina va fi numai a lui. Dar daca programul Isarescu va fi o reusita, cine se va impauna cu rezultatele? Politicienii, bineinteles.

Cui ar folosi un eventual esec? La prima vedere, o parte a clasei politice ar avea motive sa-si frece mainile, pe motiv ca este mai aproape de o victorie in alegeri. Ce fel de victorie poate fi aceea in care ajungi sa guvernezi peste un popor mai sarac si peste o tara pustiita? Una imorala, cinica si de o grozava inutilitate, mai draga clasa politica.

In acest noian de scenarii orchestrate politic, lovituri la oase botezate gingas campanie negativa si iresponsabilitate pe toata linia, nici nu este de mirare ca primul succes economic notabil, cresterea PIB-ului, dupa trei ani de cadere, a trecut aproape neobservat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO