Politică

4 romani prinsi de tavalugul presei de scandal britanice

04.06.2003, 00:00 12

"Este incredibil. Cinci oameni si-au petrecut sase luni in inchisoare, au fost cheltuiti bani publici. Pentru ce? Pentru cresterea tirajului: alt episod mizer din analele jurnalismului popular".
Astfel isi incheie articolul publicat in "The Guardian", Roy Greensdale, profesor de jurnalism la City University, material dedicat scandalului mediatic iscat in Marea Britanie de News of the World si care a dus la detinerea pe nedrept a unor romani, acuzati de tentativa de rapire a Victoriei Becham, fosta Posh Spice. Autorul spune ca, inca din noiembrie anul trecut a observat ca povestea construita de News of the World - asa cum s-a dovedit mai tarziu - nu avea motivatii exacte. "Trebuie sa fie opera celebrului Mazher Mahmud", si-a spus el. Asa ca ziaristul a incercat o investigatie pe cont propriu, ascultand inregistrarile "martorilor" puse la dispozitie de News of the World. A descoperit ca nu exista de fapt nici un plan precis de rapire si nici o proba ca presupusii atentatori aveau de gand chiar sa o fure pe Victoria Becham, impreuna cu copiii ei si apoi sa o omoare. "Era clar ca era vorba doar despre niste cetateni nu prea straliciti, care traiesc la periferie si care fusesera manipulati", scrie el. Profesorul citat se ocupa mai mult de soarta jalnica a asa zisului jurnalism de senzatie din Marea Britanie, si mai putin de nedreptatea care s-a facut celor patru romani.
Pe 2 iunie, s-a aflat ca procesul inceput impotriva a 5 persoane - intre care 4 romani - acuzate ca intentionau sa o rapeasca pe sotia fotbalistului britanic, pe baza "dezvaluirilor" din publicatia News of the World, a fost suspendat. Tribunalulul MiddleSex Guildhall Crown a descoperit ca martorul cheie primise bani de la publicatia citata. Acesta se afla in impas financiar si a primit 10.000 de lire sterline. Ziarul citat nu se afla la primul fals notoriu, cazul romanilor fiind doar o recidiva. Reporterul Mazher Mahmud, "The fake sheikh" (seicul falsului), cum il numeste Roy Greensdale se poate mandri ca a cauzat prejudicii in Justitie unui numar de 200 de persoane. De precizat ca familia Beckham nu a comentat "incidentul".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO