Politică

Ambasadorul irakian crede ca romanii au vrut sa-l racoleze

13.03.2003, 00:00 14

Ambasadorul irakian in Romania, Saad H. Majid, a facut, ieri, o declaratie socanta, explicand ca Serviciile secrete romane i-au cerut sa colaboreze. Oferta ar fi fost facuta, potrivit diplomatului irakian, intr-o intrevedere care a avut loc luni seara la Ministerul Afacerilor Externe. Declaratia ambasadorului irakian ar trebui privita cu mari rezerve avand in vedere ca acuzatia survine dupa ce, luni, patru membri ai Ambasadei Irakului la Bucuresti au fost expulzati din Romania. Motivul expulzarii lor este ca au desfasurat activitati incompatibile cu statutul de diplomat, potrivit Ministerului roman al Afacerilor Externe. Ambasadorul Saad H.Majid nu a fost declarat indezirabil pe teritoriul Romaniei.
Diplomatul irakian a povestit, ieri, ca a avut o intrevedere, luni seara, la sediul MAE, cu directorul Directiei pentru Orientul Apropiat, Radu Onofrei. La intalnire a participat si o alta persoana, care atunci cand Onofrei a parasit sala pentru cateva minute, l-a abordat, spunandu-i ca este roman, ofiter in serviciile de informatii si i-a cerut sa colaboreze cu aceasta institutie.
In afirmatiile ambasadorului au aparut neconcordante. Initial, el a declarat ca i s-a cerut sa colaboreze pentru a i se asigura protectia sa si a familiei sale. Cateva minute mai tarziu, raspunzand unei intrebari, a precizat ca i s-au oferit bani si i s-a promis ca familia sa va avea o viata fara griji, daca accepta colaborarea.
Ambasadorul irakian a spus ca a refuzat categoric aceasta cerere. Majid a aratat ca aceasta incercare contravine prevederilor Conventiei de la Viena, din 1963, care reglementeaza relatiile diplomatice, iar faptul este condamnat de "toti oamenii de buna credinta".
Potrivit ambasadorului, cele cinci persoane pe care autoritatile romane le-au declarat persona non-grata si le-au cerut sa paraseasca Romania, erau secretarul II al Ambasadei Irakului la Bucuresti, directorul scolii irakiene din Bucuresti, care nu este diplomat irakian, gradinarul ambasadei si doi atasati din personalul tehnic si administrativ, care asigurau paza. 

MAE: Declaratiile sunt propagandistice
Purtatorul de cuvant al MAE Cosmin Dobran sustine ca, la audienta ambasadorului irakian la directorul Directiei Orientul Apropiat din MAE, Radu Onofrei, care a avut loc luni seara, "nu s-au facut demersuri in sensul celor afirmate de ambasadorul irakian", declaratiile acestuia fiind propagandistice .
Potrivit lui Dobran, luni, la ora 14.15, ambasadorul irakian a solicitat o audienta la directorul Directiei Orientul Apropiat si Africa. Audienta a fost fixata pentru 18.30, motivul invocat de ambasador fiind discutarea unor aspecte legate de masurile luate de autoritatile romane fata de cetatenii irakieni din Romania. Dobran a confirmat ca la intalnire a participat si un reprezentant al serviciilor romane de informatii. Audienta a durat 20 de minute si s-a desfasurat in limba engleza. Ambasadorul irakian si-a exprimat ingrijorarea fata de masurile luate luni de autoritatile romane si aratand ca in comunitatea irakiana din Bucuresti exista o stare de neliniste. Oficialul MAE i-a explicat ambasadorului ca masurile au fost luate in concordanta cu prevederile legale din Romania, pe baza informatiilor primite din partea serviciilor secrete. Orice alta varianta al modului in care s-a desfasurat audienta sunt speculatii pe care MAE nu le comenteaza, a afirmat Dobran. 
Referindu-se la declaratiile ambasadorului irakian potrivit carora unii dintre cei cinci angajati ai ambasadei expulzati nu erau diplomati, Dobran a precizat ca MAE a emis 26 de carnete diplomatice pentru personalul Ambasadei irakiene, toate cele cinci persoane expulzate avand astfel de carnete.
Purtatorul de cuvant al MAE spune ca afirmatiile "grave" ale ambasadorului vor fi analizate atent de autoritatile romane. Eventualele masuri pot merge de la note verbale si atentionari, pana la declararea persona non-grata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24